Maanantai, 09.02.2009

Blogi, maanantaina 09.02.2009

Eilinen sunnuntai meni siis todellakin nauttien ja nautiskellen. Yksin ensin monta tuntia metsässä hieman raivaushommissa ja muutenkin mökin nurkkia laittaen. Vaikka hieman kosteaa ilma olikin niin hyvää se teki ja paljon sain aikaiseksi. Sitten iltapäivällä asensimme loppuun Pekkalan mökin ilmalämpöpumpun. Nyt mökki mukana energiasäästötalkoissa. Vielä illalla kävimme katsomassa ystäviemme uutta kotia eli täydellisesti ja rauhallisesti päivä meni. Mutta nyt jo kuitenkin maanantai aamu ja aikainen herätys ja töihin lähtö. Olen sopinut maakuntapäivälle monenlaisia töitä ja aamupäivä täällä Lopen asioiden ympärillä. Monta valmistelussa olevaa asiaa etenemässä. Sitten illansuuksi olen sopinut yhden tapaamisen Riihimäelle, mutta sitä ennen ehtii tapahtua monenlaista. Myös ensi viikonlopun Lopen Kokoomuksen 90-vuotisjuhlat vielä hieman tuottavat työtä. Väkeä tulossa erittäin paljon ja yli kaikkien odotustemme, mutta sehän sopii meille.

Eilen mediassa kerrottiin tuosta jo aika paljon keskustelua aiheuttaneesta suunnitelmasta jolla valtio on ottamassa erittäin tiukat keinot käyttöönsä nettipokeria vastaan. Eilen julkitulleen uutisen mukaan ollaan jopa suunnittelemassa mallia jossa pankit estäisivät rahaliikenteen suomalaisten tilien ja verkkokasinoiden välillä. Itse en näin pitkälle menevistä suunnitelmista tiedä enkä edes halua tietää. Ainakin minusta tuntuu jo ylimenevältä. Olen itse kannattanut jo pitkään, että meidän peliyhtiöiden RAY:n ja Veikkaukset tullee enemminkin tulla mukaan nettipokerimarkkinoille. On kuitenkin tosiasia, että tuollaisilla vippaskonsteilla emme pelaamista saa loppumaan jos se sitten jonkun tavoite on. Mutta niistä nettipokerieuroista kyllä kanttaa meidänkin peliyhtiöiden olla kiinnostuneita.

Itse suhtaudun myös varsin epäilevästi ja nuivasti suunnitelmiin kieltää pelaamisen mainonta. Erityisesti tällaisiin suunnitelmiin missä ollaan kieltämässä vain esimerkiksi nettipokerin mainonta niin minusta ei voida mennä. Nykyisinhän arpajaislain mukaan uhkapelejä saavat markkinoida vain RAY, Veikkaus ja Fintoto ja tämä on nykymaailmassa minusta mennyttä aikaa. Joko mainonta pelaamisen suhteen tullee kieltää kokonaan eli niin loton, Toton ja RAY:nkin mainonsuhteen tai sitten tehdä vain mainonnalle eettisetsäännöt ja muutenkin tiukemmat pelisäännöt. Itse kannatan jälkimmäistä tässä nettimaailmassa, missä mainokset kuitenkin tulevat väkisten meidän ja lastemme silmiin niin nettisaiteilla kuin ulkomaisilla tv-kanavillakin. Eli itse en keppiin ja kieltoon usko tehokkaana keinona. Kieltolakikin toimi aikanaan päinvastaisesti. Asia tullee eduskuntaan keväänaikana ja keskustelu siitä tullee olemaan pitkä ja kiivas. Asia ei ole aivan niin mustavalkoinen.

Toinen tuollainen hyvin keskeinen periaattellinen asia on ruuan arvonlisäveron alentaminen ja sen oikein kohdentaminen. Nythän tulevana syksynä tulemme merkittävästi alentamaan ruuan alv:a ja tavoitteena tietenkin ruokakassin hinnan alentaminen. Kovan luokan päätös. Itse kuitenkin pidin esillä alusta asti myös sitä, että tämä alv-alennus olisi pitänyt ulottaa myös ravintoloille. Sitä emme silloin pakettiin saaneet mahtumaan, mutta nyt näyttää siltä, että tavoitteemme tältäkin osin saattaa toteutua jo nopeastikin. EU-maiden valtiovarainministerit ovat asiaa neuvotelleet ja alustavia tietoja sovun löytymisestä on jo tihkunut. Niiden mukaan asiassa pitäisi saada aikaan päätös jo reilun kuukauden päästä ja tämän jälkeen alv-alennus ulottuisi myös ravintoloissa myytyyn ruokaan. Laskelmiemme mukaan ruuan pitäisi alentua syksyn alv-ratkaisulla noin neljä prosenttia ja tietenkin tilanne on ongelmainen kilpailun kannalta jo alennusta ei saada ulotettua kaikkeen ruokaan eli myös ravintolamyyntiin. Toivotaan siis että tuo EU-sopu asiassa voisi jo maaliskuun aikana löytyä. Sille olisi vahvat perusteet ja vahva tuki.

Mutta nyt kello juoksee ja kahvi jo huutaa seurakseen. Aamuposti ja Hämeen Sanomat ja aamukahvit ja kohta jo töihin.

…..

Pitkä päivä jälleen takana ja jälleen myös yksi uusi jäsen puolueellemme. Riihimäen Kokoomusnuoret saavat jälleen yhden aktiivisen ja tekevän nuoren mukaan. Uusia jäseniä siis liittyy lähes päivittäin mukaan ja se on todellakin harvinaista tämän päivän politiikassa. Se kertoo puolueemme tekemisen meiningistä ja vetovoimasta mistä täytyy olla enemmän kuin tyytyväinen.

Tänään päivä siis Lopella ja Riihimäellä. Kotikunnan asioita oli aika nippu odottamassa ja monta juttua sainkin eteenpäin. On myös mukava huomata miten innokkaasti uusi väki on mukana valtuustomme työskentelyssä ja on ollut mukava myös huomata, että ylipuoluerajojen väki ottaa yhteyttä ja kysyy neuvoa ja heittää ideoita ilmaan. Juuri niin pitää toimiakin. Yhdessä saamme eniten aikaiseksi. Myös maakunnan ja Riihimäen seutukunnan asiat olleet tänään esillä ja näyttää siltä, että tälläkin alueella saamme nyt muutamia asioita hyvin eteenpäin. Tällainen yksi iso juttu on elinkeinotoimintojemme kehittäminen ja täytyy olla enemmän kuin iloinen, että peräti 54 hakemusta saimme uudistuvan ja tehostuvan EKES:n toimitusjohtajan paikalle. Ensimmäinen karsinta on jo tehty ja olen vakuuttunut, että tästä nipusta löydämme vahvan tekijän ja kehittäjän seutukuntamme käyttöön. Tällaiselle seutukunnalliselle tai talousalueen toimijalle on ehdottomasti tarvetta myös tulevaisuudessakin, mutta pelikenttä ja säännöt pitää nyt uudistaa ja purkaa mm. turha päällekkäisyys pois.

Tänään olin erityisen tyytyväinen siitä, että tuore perusturvalautakuntamme oli ottanut heti uuden ja myönteisemmän otteen päivähoitoon ja erityisesti meidän Lopen kokoomuslaisten ajamaan lasten yksityisen kodinhoidon ns. Loppi-lisään. Saimme viime valtuustokaudella asian läpi ja käytäntöön ja nyt tuore perusturvalautakunta heti uudisti normistoa perheiden kannalta parempaan suuntaan. Nyt uusien sääntöjen mukaan ”Loppi-lisän saaja voi olla tilapäisesti ansiotyössä”. Ensimmäiset pisteet uudelle perusturvalautakunnalle. Tällaista otetta ja uusien ideoiden ennakkoluulotonta käyttöönottoa ja kehittämistä olemme Lopella jo kaivanneetkin. Näyttää siis uusi joukko toimeen tarttuvan.

Kuitenkin suurin ongelma edelleen Loppi-lisään jäi. Olemme esittäneet lukuisia kertoja, että Loppi-lisän määrärahasidonnaisuudesta olisi järkevää ja syytä luopua. Varsinkin nyt kun kuntatalous on ajautumassa vielä entistäkin tiukemmalle niin kannattaisi tällaiset edullisimmat päivähoitomuodot ottaa ennakkoluulottomasti käyttöön. On nimittäin tosiasia, että jokainen perhe joka hoitaa lapsensa Loppi-lisän turvin niin säästää kuntamme verovaroja muihin toimintoihin. Päivöhoitopaikka maksaa kunnalle perheen maksamien päivähoitomaksujen jälkeen vielä noin 1000 euroa ja tästä yksinkertaisella laskutoimituksella on helppo laskea Loppi-lisän kannattavuus. Nimittäin Loppi-lisän suuruus on ensimmäisestä eli nuorimmasta alle 3-vuotiaasta 160 euroa/kk ja perheen muista tukeen oikeutetuista alle kouluikäisistä lapsista 45 euroa/kk/lapsi ns. sisaruskorotuksena. Uskon itse että vielä tässäkin asiassa järki voittaa ja saamme tämän mallin toimimaan sen parhaalla mahdollisella tavalla. Tälläkin viikolla yksi perhe juuri taas soitteli ja harmitteli kankeaa ja kallista toimintapaamme. En voinut kuin todeta, että olemme yrittäneet, mutta hävinneet äänistyksissä. Mutta pystyin myös lupaamaan, että jatkamme työtä asian eteen. Kuten myös laitoshoidon korvaavan omaishoidontuen kehittämiseksi. Näille on tulevaisuudessa ehdotonta tarvetta ja ne ovat niitä meidän kunnan elvyttäviä mahdollisuuksia.

Tänään ehdin illansuussa vielä piipahtaa myös Pekkalan mökillä. Ilmalämpöpumppu toimi – oli äänetön ja tehokas. Patterit olivat kylmät ja tuvassa ja kammarissa 18 astetta ympäristöystävällisesti tullutta lämpöä. Nyt jään seuraamaan mitä se tarkoittaa rahapussissa.

Kommentit