Tiistai, 09.11.2010

Blogi, tiistaina 09.11.2010

Näin otsikoi Iltalehti tänään uutisensa meistä hämäläisistä. Iltalehti jatkoi, että ”hämäläisiä on pidetty hitaina jurottajina. Verkkaisuus ei merkitse kuitenkaan synkkyyttä. Iltalehden Taloustutkimuksella teettämä tutkimus paljastaa, että Suomen onnellisimmat ihmiset asuvat Kanta-Hämeessä.” ”Peräti 25 prosenttia kyselyyn vastanneista kantahämäläisistä luonnehti itseään erittäin onnelliseksi.”

Tänään voisimme vaikka itsekukin hetken miettiä mikä meistä tekee onnellisia? Vai olemmeko onnellisia?

….

Päivä mennyt mukavasti. Aikamoinen vauhti päällä. Aamusta ensin Hämeen yrityselämän edustajia Hämeen kansanedustajien vieraana. Esillä ensi vaalikauden keskeisiä Häme-hankkeita ja sitten valiokunnat ja yksi tapaaminen. Nyt täysistuntoa odottaessa hetki aikaa koneella.

Tällä viikolla on tarkoitus hallituksen piirissä nostaa pöydälle hallitusohjelmamme kirjaus päivähoitolain uudistamisesta varhaiskasvatuslaiksi. Suuri lakiuudistus on maannut pöydillä aivan liian kauan ja sen etenemistä on monilta tahoilta syystä tai politiikasta jarrutettu kiitettävällä tavalla. Itse olen pitkään ollut vahva tukija uudistukselle ja olen sitä edelleen. Vanha nykyinen päivähoitolakimme on vuosikymmeniä vanha ja rakennettu joskus 70-luvun tarpeisiin ja kaikki tietää sanomattakin, että sen ajan suomalainen yhteiskunta oli aivan jotain muuta kuin 2010-luvun. Ja perheiden tarpeet aivan erilaisia.

Itse olen hyvin vahvasti tässä tilanteessa Lastentarhanopettajaliiton ja OAJ:nkin linjoilla. Nyt ei olisi syytä lähteä kiireellä tekemään osauudistuksia vain hallitusohjelmakirjauksen ”toteuttamiseksi” ja työ pitäisi tehdä huolella ja nimenomaan kerralla kokonaisuudistuksena varhaiskasvatuslaiksi. Iso pelko on se, että nyt tehtävä osauudistus olisi vain vanha paikkaamista ja pysäyttäisi isomman remontin pitkäksi aikaa. Minusta juoksutuksen uudistuksessa pitäisi nyt edetä näin eli ensin tehdään hallinonalauudistus eli varhaiskasvatuksen siirto sosiaalipuolelta sivistystoimen alaisuuteen. Sitten uusi varhaiskasvatuslaki jatkumoon esiopetuksen ja alkuopetuksen kanssa. Itseasiassa juuri näinhän tehdään jo periaatteessa todella monessa kunnassa ilman lakiuudistustakin. Voi siis hyvin todeta, että kunnat ovat jo 2010-luvulla ja valtio junnaan 1970-luvulla. Uuden varhaiskasvatuslain tuleekin ottaa mallia toimivan kentän eli kuntien ja päiväkotien työstä. Siellä tiedetää mikä on oikeasti toimivaa ja toivottavaa ja niin kunnissa jo nyt toimitaankin.

Minusta siis nyt kiireessä suunniteltua päivähoitolain osauudistusta ei tulisi toteuttaa siinä muodossa kun se on nyt valmisteltu. Ei vanhasta päivähoitolaista tule uutta varhaiskasvatuslakia vain lain nimeä muuttamalla. Kyse on aivan muusta. Meidän pitää uudistaa koko päivähoidon ja varhaiskasvatuksen perusajatus tähän päivään. Niin että varhaiskasvatus tukee erilaisia lapsia, erilaisia perheitä ja erilaisia perheiden tarpeita. Ja antaa myös kasvatuksen ammattilaisille mahdollisuuden tehdä työnsä niin hyvin kuin he haluavatkin. Nykylaki ei sitä mahdollista. Uuden varhaiskasvatuslain tavoitteissa tulisi näkyä ennen muuta lapsen oikeudet laadukkaisiin ja monipuolisiin varhaiskasvatuspalveluihin. Mutta myös vahvasti lasten ja vanhempien osallisuus sekä kasvatuskumppanuus vanhempien kanssa. Kivijalkana pitää minusta olla lapsilähtöisyys, yhteisöllisyys ja moniammatillisuus.

Tämä työ on tehtävä nyt, mutta huolella.

….

Nyt jo kotona. Täysistunnossa tänään mielenkiintoinen keskustelu asuntoministeri Jan Vapaavuoren johdolla maamme metropolipolitiikasta. On hyvä, että nykyisin tunnustetaan maamme alueiden erilaisuus ja ainutlaatuisuuskin ja tänään minusta erittäin hyvää keskustelua pääkaupunkiseudun merkityksestä koko maalle. Hieman tosin hymyilytti se miten keskusta yritti epätoivoisesti kerätä pisteitä metropolipolitiikankin linjauksista. Eihän sitä puhetta uskonut edes naapurin Artun vanha dalmatialainen. Hymyilytti keskustan Kauniston puheet vähän salin joka laidalla. No hyvä, että tässäkin talossa joskus hymyillään laajemminkin vaikka sitten keskustan kustannuksella.

Pelkät hymyt eivät tosin enää näytä riittävän keskustan lempilapsen haja-asutusalueen jätevesiasetuksen kanssa. Keskustalainen ympäristöministeri Paula Lehtomäki runnoo määrätietoisesti ja jääräpäisesti eteenpäin surkeaa asetusta ja tunteet maaseudulla aiheestakin kuumenevat päivä päivältä. Oma ohjeeni onkin nyt kaikille, että älkää tehkö mitään nyt. Odottakaa. Odottakaa. Yritämme saada vielä tämän asian kuntoon ja lupaan tehdä kaikkeni ympäristövaliokunnassa, että asia laitetaan aikalisälle ja hoidetaan ensin toimintakuntoon myytävät laitteet ja korjataan asetusta kohtuuttomien vaatimustenkin osalta. On aivan älytöntä vaatia jokaiseen mummonmökkiin tuhansien ja yli kymmenenkin tuhannen euron laitteita vaikka lähettyvillä ei olisi vesistöjä eikä pohjavettäkään. Järki käteen nyt.

Huomenna jatketaan.

 

 

 

Kommentit