Maanantai, 08.11.2010

Blogi, maanantaina 08.11.2010

Hallitus esitti kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa poliisien palkkaamiseen täksi loppuvuodeksi. Sillä voidaan työllistää nyt noin 100 poliisimiestä lisää ja poistaa näin toimintaa haitannut virkojen täyttökielto. Samalla eduskunnassa käsitellessämme ensi vuoden budjettia on pohjaesitykseen nyt esitetty vähintään viiden miljoonan euron lisämäärärahaa myös ensi vuodelle 2011. Tällä summalla voisimme turvata poliisien työllisyyden myös ensi vuonna ja myös uusia poliisin kalustoa.

Lisämäärarahaa tarvitaan ehdottomasti sillä mm. poliisin tietohallinto- ja rikostutkintamenojen on arvioitu kasvavan ensi vuonna ja tähän on nyt syytä varautua hyvissä ajoin. Ja on kyllä niinkin, että poukkoileva rahoitus poliisien palkkaukseen on aiheuttanut kestämätöntä aaltoliikettä poliisien määrissä eri puolilla maata. Alustavien laskelmien mukaan nykyrahoituksella ensi vuonna olisi töissä noin 160 poliisia nykyistä vähemmän ja yksin Helsingissä vähennys olisi 30-40 poliisia ja asiantuntijoiden mukaan se näkyisi suoraan poliisi ja lupapalveluiden heikkenemisessä. Eduskunnan hallintovaliokunta totesikin, että poliisien palkkaaminen työllistämisrahoin on myös ensi vuonna perusteltua. Tähän esitykseen on helppo yhtyä ja toivotaan, että valtiovarainvaliokunta ymmärtää tilanteen vakavuuden ja lisää tuon tarvittavan palkkausmäärärahan noin viisi miljoonaa euroa ensi vuoden budjettiin.

Olemme kokoomuksessa määrätietoisesti koko hallituskauden esittäneet lisämäärärahoja poliisien palkkaamiseen. Mm. 2008 esitimme ja saimme myös läpi 6 miljoonan euron lisämäärärahaesityksen, jolla voitiin silloin palkata 300 valmistuvaa poliisia työhön.

Edelleen on tarvetta palkata lisää poliiseja mm. eläkkeellejäävien poliisien korvaamiseksi, mutta myös rikosten määrä on muutenkin ollut kasvussa. Kyse on siis maamme turvallisuudesta kaupungeissa ja kylissä ja teillä, mutta myös siitä miten saamme tulevaisuudessa parhaita naisia ja miehiä poliisikoulutukseen. Tähän asti poliisikoulu on houkutellut parhaita henkilöitä, mutta jos työllisyystilanne vaikeutuu niin pahaa pelkään, että tulevaisuudessa poliisikoulun oppilasrekrytointikin hankaloituu. Ja tämä tietää sitä, että pian meillä on pula osaavista ja motivoituneista poliiseista. Koulutuspolitiikka kun ei vuoden aikajänteissä elä ja vaikuta vaan on paljon paljon kauas kantoisempaa.

Ja kyllä tässä kehityksessä mitä nyt olemme saaneet seurata mm. innosta laitattaa kaikki tienvarret ja risteykset täyteen ”peltipoliiseja” eli kameratolppia niin helpolla näyttää osalta unohtuvan oikean poliisin läsnäolon vaikutus ja tärkeys. On aivan eri asia on poliisiauto näkyy tienpäällä ja katukuvassa puhumattakaan lähipoliiseista taajamissa. Tämä pitää nostaa nyt aivan uudenlaiseen arvoon. Arvoon mikä sille kuuluu.

Tänään menen aiheesta keskustelemaan myös Hämeenlinnaan Hämeen näkökulmasta. Aihe on nyt syytä nostaa keskustelun keskiöön ja tänään puhummekin poliiseista ja turvallisuudesta Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Toivotaan, että saamme tähän poliisiasiaan aikaiseksi kestävän pitkäaikaisen ratkaisun.

….

Hämeenlinnassa mukava päivä. Sieltä jälleen uusia tukijoita mukaan kampanjaamme ja näyttää siltä, että alueesta muodostuukin vahva toiminnan ja tekemisen alue kampanjaamme. Myös Riihimäeltä tänään jälleen yksi pitkään odottamani ja tärkeä tukija ilmoittautui mukaan eli näyttää hyvältä. 

Hämeenlinnassa myös Verkatehtaalla tapasimme kaupunginjohdon ja alueemme kansanedustajien kanssa poliisimme edustajia. Kävimme läpi hieman tulevaisuuden haasteita ja pohdimme myös sitä miten voisimme palvelut saada laadukkaasti myös jatkossa. On totta, että tarpeita on paljon ja on täysin mahdotonta laittaa vastakkain omaa suosikkiani koulupoliisi ja lähipoliisitoimintaa esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden, liikennevalvonnan, talousrikosten ja lupa-asioiden kanssa. Kaikki ovat osaltaan ainutlaatuisen tärkeitä ja kyllä minusta tuo muiden Pohjoismaiden tavoite kaksi poliisia 1000 asukasta kohden pitäisi ottaa meilläkin tavoitteeksi. Ruotsissa ja Tanskassa 2/1000 toteutuu jo nyt ja Norja on ottanut sen tavoitteekseen 2020 mennessä.

Mitä tämä sitten tarkoittaisi meillä Suomessa?

Tämä 2/1000-tavoite tarkoittaisi 10 600 poliisia, kun nykyisin poliiseja on 7800. Emme tuota 2020 kyllä pysty saavuttamaan, mutta josko 2020-tavoitteeksi meillä otettaisiin +820 poliisia. Se olisi oikea tie ja malli jolla voisimme turvata nuo kaikki poliisitoiminnan kulmakivet. Suomessa kuitenkin tällä hetkellä väkimäärään suhteutettuna vähiten poliiseja koko EU:ssa eli tehtävää riittää.

….

Illan kunnavaltuusto meni puolessa tunnissa läpi. Veroprosentti pysyy ennallaan kuten myös kiinteistöveroprosentit ja muutenkin kokous läpi kiitoksin erityisesti kunnan henkilöstölle eli tekijöille ja osaajille ja virkamiehille talousjohtaja Pekka Leppäselle ja kunnanjohtaja Karoliina Viitaselle sekä kunnanhallitukselle. Kuntamme talous on nyt saatu käännettyä plussalle ja sitä tarvitsemmekin tulevaisuuden haasteita silmällä pitäen. Kunnanhallitus on tehnyt nyt kaksi vuotta erinomaista työtä hallituksen puheenjohtajan Harri Nurmon johdolla ja laivan nokka on saatu käännettyä kohti tyynempää merta. Näyttää siltä, että jo tänä vuonna voimme kääntää kunnan velkaantumisenkin laskuun ja myös ensi vuonna tarkoitus tehdä budjetti jossa lyhennämme velkojamme ja varaudumme näin tulevaan.

Ennen valtuustoa pidimme vielä kokoomuslaisen valtuustoryhmän ryhmäkokouksemme missä vieraanamme tällä kertaa Kormun koulun vanhempaintoimikunnan edustajia. Totesikin kokouksen päätteeksi, että ”ollos huoleton, tyttös ja poikas valveilla on”. Kormun koulun tulevaisuus kuten myös Länsi-Lopen koulun kehittäminen ovat olleet meille tärkeitä asioita ja näyttää siltä, että nyt olemme saaneet tähän työhön mukaan myös muut. Mutta hyvä tapaaminen ja hyvä keskustelu Lopen ja Riihimäen lähialueen tulevaisuudesta ja kehittämisestä ja olen varma, että tulevaisuudessa Kormun koululla on todellinen tilaus tällä yhdellä nopeimmin kasvavalla alueellamme. Alueelle tulee kymmeniä uusia tontteja osayleiskaavan myötä lähiaikoina ja itse toivon, että kauppaan myös ja menevätkin varmasti kaupaksi. Alue tulee kasvamaan ja menestymään hyvin. Itse toivoisin, että Pilpalan tapaan alueelle syntyisi myös päivähoitopalveluita. Uskon, että kysyntää olisi eli yritetään löytää toimijaa ja yrittäjää asialle. Vinkkejä otetaan vastaan.

Ai niin, valtuustossa vielä jätimme kolme aloitetta Lopen Kokoomuksen toimesta. Esitimme ensin Karoliina Saaren johdolla lisämäärärahaa lasten ja nuorten terveydenhoitaja ja lääkäritarkastuksiin. Uusi laki tuo nelivuotiaille uuden tarkastuksen ja tarkastuksen myös lukioon ja muitakin lisäsatsauksia terveydenhoitoon. Haluamme, että Lopen kunta ottaa asian nyt vakavasti ja ryhdymme heti vuoden alusta noudattamaan uusia säädöksiä ja takaamme kaikille lapsillemme ja nuorillemme nuo uusien vaatimusten mukaiset terveydenhoitajan, neuvola ja lääkärikäynnit. 

Toisessa aloitteessa esitimme Tiina Seppälän toimesta terveydenhoidon erikoispalveluiden saanin tarjoamista myös Lopella. Haluamme, että Riihimäen Seudun Terveyskeskuskuntayhtymä ottaa käyttöön mallin jossa esimerkiksi puheterapia tai psykologipalveluja tarvitseva perhe voisi tilata palvelun Riihimäeltä myös Lopelle. Monelle perheelle matka esimerkiksi Etelä- tai Länsi-Lopelta on mahdoton Riihimäelle ja olisi oikeus ja kohtuus tarjota näitä palveluita tilauksesta myös Lopella.

Ja kolmas olikin sitten pienempi, mutta tärkeä sekin kun Sirpa Hopearuoho esitti, että nyt saneeratun B-koulun vanhat liikuntapuhuhuonetilat otettaisiin jälleen ensi talvena luistelijoiden käyttöön. Muutama talvi on menty ilman sisätilojen pukusuojia ja sen tiedätte mitä luistimien vaihtaminen ulkona hangessa on ja missä kunnossa pakkasessa kengät ovat luistelun jälkeen. Voisi sanoa, että sellainen ”järki hoi” -aloite tämäkin.

Huomenna uuteen eduskuntaviikkoon. Palaillaan aiheisiin.

 

 

 

 

 

 

Kommentit