Keskiviikko, 10.11.2010

Blogi, keskiviikkona 10.11.2010

Varmaan aika moni muukin katseli ihmeissän tämän viikon A-Studiota. Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen puolusti henkeen ja vereen Eläkeyhtiö Ilmarisen ja Varman johtajilleen räätälöimiä muhkeita palkkiojärjestelmiä ja bonuksia. Siis sama mies joka vielä joku aika sitten meuhkasi pääpunaisena muiden yhtiöiden palkkioista.

No syykin oli selvä. Mm. Paperiliiton Ahonen itse oli näitä jättibonuksia hyväksymässä yhtiön hallituksessa ja kaverit saivat näin muhkeat jättipotit.

Eläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma siis ovat uudistaneet palkkiojärjestelmiään ja Helsingin Sanomien kertoman mukaan bonukset voivat tuoda jopa 130 prosenttia lisää palkkaa vuodessa. Palkkiojättipotteja oli suunnittelemassa ja hyväksymässä yhtiöiden hallituksissa myös STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly. Mäenpää ja Ahonen istuvat siis Varman hallituksessa ja Lyly Ilmarisen.

Helsingin Sanomat kirjoitti samasta aiheesta marraskuun alussa taloussivuillaan mm. näin: ” Vanha kannustinjärjestelmä voi jo nykyisin nostaa esimerkiksi Varman toimitusjohtajan peruspalkkaa 75 prosenttia, Ilmarisessa toimitusjohtajan palkka voi nousta 50 prosenttia vuositasolla. Ilmarisen uusi bonusjärjestelmä lupaa eläkejohtajille maksimissaan 15–30 prosenttia peruspalkasta, eli vanhojen bonusten kanssa yhdistettynä se merkitsee jopa 65–130 prosentin palkanlisää vuodessa”.

Rahassa tuo jo aiemmin hyväksytty bonusjärjestelmä on tuonut Ilmarisen johtajalle vuosittain noin sadantuhannen euron palkanlisät ja Varman johtajalle jopa kahdensadantuhannen euron extrat jo muutenkin muhkean palkan päälle. Ja nyt siis STTK:n, SAK:n ja Paperiliiton puheenjohtajat haluavat nostaa tuo bonukset vielä aivan uusiin lukemiin.

Jäin vain miettimään, että mikäköhän mahtaa olla Lylyn, Ahosen ja Mäenpää mielenmuuttanut? Vielä hetki sitten mm. Ahonen oli kuin terrieri räksyttämässä muiden yhtiöiden kannustinjärjestelmistä ja nyt mies sitten itse on päättämässä kavereilleen hulppeita bonuskorotuksia? Voisi kysyä, että missä logiikka vai kääntyikö takki?

Itse olen aina suhtautunut kriittisesti tällaisiin ylisuuriin palkitsemisjärjestelmiin. Tulospalkkaus on aivan ok silloin kun se perustuu aidosti omaan työhön ja tekemiseen niin kuin monen tavallisen työntekijän kohdalla onkin, mutta jotenkin on vaikea ymmärtää tällaisia ylisuuria palkkioita joita tulee pomojen pussiin. Esimerkiksi bonus oli toisessa näistäkin yrityksistä yrityksen kannalta surkealta 2008 vuodelta johtajalle 228 000 euroa. Aika kiva lisäpalkka vaikka yhtiöllä meni huonosti.

Ihmettelen siis todellakin näiden ay-johtajien toimia. Ja mitä tästä SAK:n ja Paperiliiton johtajien toimista sanoo Eero Heinäluoma? Taitaa hyväksyä?

Samaan aiheeseen tarttui myös blogissaan Ahoselta kovaa kritiikkiä saanut ministeri Jyri Häkämies. Häkämies kirjoittaa sivuillaan: ”Kun seuraavan kerran opposition tekemän välikysymyksen yhteydessä eduskunnassa tulee kysymyksiä ja kritiikkiä valtio-omisteisten yhtiöiden palkitsemisesta, kehotan vasemmistoa ensin pitämään ryhmäkokouksen siitä, mitä mieltä he ovat vaikkapa bonuksista. Sillä eihän voi olla niin, että vasemmisto ei hyväksy pörssi- tai valtio-omisteisten yhtiöiden bonuksia, mutta siunaa samat, tai jopa hulppeammat, bonukset, kun on kysymys sosiaalivakuutuksen alaan kuuluvista firmoista. Johdonmukaisuutta peräisin ay-liikkeeltä.”

Ja Häkämies päättää bloginsa paljon puhuvasti: ” Ay-liikkeen toiminta on yhtä loogista kuin Jouko Ahosen teot ja puheet Stora Enson osalta. Mies puhkui minulle, että valtion pitäisi painostaa yhtiötä, mutta ei käyttänyt yhtään puheenvuoroa aiheesta Varman hallituksessa, vaikka yhtiö on merkittävä omistaja Stora Ensossa.”

Taitaa siis ääni olla eri kellossa ay-johtajilla kun kyse on omien kavereiden bonuksista. Hallituksessa on niin mukava istua. Niin ja millaisetkohan palkkiot mahtaa Ahosella, Mäenpäällä ja Lylyllä tästä hallitustyöskentelystä on?

Jälleen kerran lukemisenarvoinen Ministeri Jyri Häkämiehen blogi kokonaisuudessaan: http://www.hakamies.fi/fi/kirjoitukset/blogi/body0=694

….

Aikainen herätys tänäänkin. Kello kohta puoliseitsemän ja aika lähteä Helsinkiä kohden. Aamulla ennen valiokuntia kirjastonhallituksen kokous ja yritän vielä hetkeksi koneellekin ehtiä. Muutama sähköposti vielä eiliseltä vastaamatta.

Tässä voisin vielä nopeasti puffata tulevaa peruskouluseminaariamme. Merkitkääpä kalenteriinne jos kouluasiat kiinnostaa.

*********
*********

Peruskoulu 2020 – tuntijako ja tavoitteet -seminaari Riihimäellä

Ajankohta 30. marraskuuta 2010 · 17:30 – 20:00, Paikkana Riihimäen Lukion auditorio

Avoin keskustelutilaisuus perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistamisesta Riihimäen Lukion auditioriossa tiistaina 30.11.2010 klo 17.30 alkaen.

Mukana alustamassa keskustelua Opetushallituksen pääjohtaja, tuntijakotyöryhmän puheenjohtaja Timo Lankinen ja kommenttipuheenvuorot Riihimäen kaupungin koulutoimenjohtaja Esa Santakalliolta, OAJ:ta ja opettajilta sekä koululaisten vanhempien edustajalta.

Illan puheenjohtajana ja keskustelun johdattelijana kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen

 

*********
*********

Päivä on jälleen paketissa. Tänään ehdin juuri ja juuri illalla vielä hetkeksi hevostelemaankin. Vaahteramäen Ratsastuskoululle tuli viime viikolla upea uusi kuusivuotias belgialaistamma ja upea olikin. Nyt jälleen akut täynnä virtaa. 

Eduskunnassa tänään tuhdit valiokuntien kokoukset mm. asumisoikeusasumisen uudistusten parissa ja sitten päivällä myös mukava ja aktiivinen vierajoukko Kaurialan Lukiosta. Olemme tehneet Filatovin Tarjan ja Ojansuun Kirsin ja Hämeenlinnan lukiolaisten kanssa monta vuotta hyvää yhteistyötä ja tänäänkin mukava ”kyselytunti” ja keskustelutuokio nuorten kanssa. Ja olin muuten tyytyväinen, kun joku 8/10 kertoi äänestävänsä nyt seurakuntavaaleissa. Uudistus alentaa äänestysikää 16 vuoteen srk-vaaleissa taitaa siis toimia ja lisätä äänestysaktiivisuutta.

Täysistunnossa sitten esillä ensi vuoden täydentävä talousarvio missä lisämme merkittävästi lisää rahaa mm. työttömyyden ja erityisesti nuorisotyöttömyyden hoitoon. Myös liikuntapaikkarakentaminen saa lisää valtionrahoitusta ensi vuodelle 5 miljoonaa euroa eli paljon saamme uuttakin jälleen liikkeelle. Lisätalousarviota olenkin täällä jo aiemmin laajemminkin läpikäynyt eli nämä nyt riittäköön.

Tänään myös annoin Kokoomuksen Osaamisen ja Sivistyksen -verkoston ja politiikkatyöryhmän puheenjohtajana kannanoton päivähoitolain uudistamisesta varhaiskasvatuslaiksi. Asia pitää tehdä ja kunnolla ja kerralla. Parsimiseen ei minusta enää pidä sortua. Aiheesta kannanottoni Uutiset-sivulla. 

 

Kommentit