Tiistai, 09.06.2009

Blogi, tiistaina 09.06.2009

Uusi päivä jälleen alkuun. Tänään lakivaliokunnassa tavoitteena saada valmiiksi alkoholirikoksia koskeva lainsäädäntöuudistus joka koskee mm. alaikäisten alkoholinkäyttöä ja alkoholin poisottoa lapsilta sekä alkoholin mainontaa. Alkoholimainonnassa emmem tule etenemään tässä vaiheessa esimerkiksi mielikuvamainonnan kieltämiseen vaan asia tultaneen jättämään jatkovalmistelun varaan ja siihen palataan myöhemmin. Toisena asiana tänään pitäisi saada valmiiksi kotirauhanrikkomista käsittelevä lainsäädöntöuudistus jossa tavoitteena laajentaa asiaa koskemaan myös mm. tekstiviestit ja vastaavat matkapuhelimeen kotirauhan piirissä tulevat häiritsevät viestit poislukien kuitenkin sähköposti. Tässäkin tavoitteena käynnistää kuitenkin laajempi valmistelutyö niin, että tulevaisuudessa voitaisiin ehkä puhua välineneutraalista häirinnästä ja esimerkiksi viestintärauhasta. Katsotaan miten etenevät. Mutta ny lakivaliokuntaan ja sieltä sivistysvaliokuntaa missä yliopistolaki loppusilausta vaille valmis. Tänään valmistunee sekin.

EU-vaalien jälkipyykki on jatkunut mediassa aikalailla vahvana. Meillä Hämeessä Kokoomus etenei erittäin merkittävästi ja vahvisti asemiaan kuntavaalien jälkeen aiempaa selvemmin Hämeen suurimpana puolueena. Meidän kannatus on nyt Hämeessä 29,9 ja SDP:n enää 23,9 ja mikä merkityksellisintä niin keskustan kannatus Hämeessä jää vain 15,3 prosenttiin. Tämä lupailee siis erittäin hyvää ajatellen eduskuntavaaleja 2011 mihin olemme Hämeessä asettaneet tavoitteeksemme viisi kansanedustajan paikkaa tuleville valtiopäiville.

….

Hyvin asiat etenivätkin ja nuo lakivaliokunnan keskeneräiset asiat valmiiksi ja loppuviikosta jo saliinkin. Palaan niihin täälläkin kun mietintömme jaettu edustajille ja sitä kautta se ja asiantuntijamateriaalit julkisiksi. Omat tavoitteeni varsin hyvin näissä läpi ja hallituksen esityksiin hyviä lisäyksiä, tarkennuksia ja korjauksiakin. Myös sivistysvaliokunnassa saimme tänään yliopistolain jo periatteessa kuntoon. Äänestimme opposition lakipykälämuutoksista jotka kaikki jäivät ilman merkittävää kannatusta ja tulivat näin hylätyiksi. Huomenna tarkoitus saada valiokuntatyö valmiiksi ja torstaina asia palautekeskusteluun isoon saliin.

Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyssä oli odotetusti tänään aiheena EU-vaalit. Keskustelua on todellakin riittänyt ja tänään myös pääministerin kesävastaanotolla Kesärannassa aihe oli esillä. Merkille pantavaa on todellakin se, että hallituspuolueet saivat 9/13 Europaikastamme ja hyvät tunnelmat olivat niin RKP:n, Vihreiden kuin kokoomuksenkin joukoissa ja myös keskustalaiset katsoivat luottavaisina tulevaan. Hallitusrintama on vankka ja yhteistyö sujuu vaikeista ajoista huolimatta erinomaisesti. Sillä on tällaisena aikana erittäin suuri merkitys ja sen eteen kannattaa kaikkien tehdä työtä. Myös keskustelu sylksykierteessä olevan vasemmisto-opposition ympärillä kiihtyy. Varsin kovia kommentteja omilta demareilta Jutta Urpilaista kohtaan tänään ja myös puheenjohtajavaihdoksista on puhuttu. Ainakin Vasemmistoliitossa on selkeää painetta Martti Korhosen nopeampaankin vaihtoon kuin vuoden päästä puoluekokouksessa. Itse en usko, että se olisi ratkaisu, mutta paine siihen näyttää kasvavan ja mielenkiintoista nähdä miten demareissa edetään. Johannes Koskinen antoi oliko se Iltalehdessä aikaa Urpilaiselle tämän vuoden loppuun ja nopeampikin toimenpiteitä on kuullut.

Tuossa Radio Hämeen Politiikan Puhemyllystä jäi mieleen miten SDP:n Tarja Filatov kovaa mainosti, että rahalla taas vaalit ratkaistiin. Aikalailla mielenkiintoinen väite. Katselin tuossa yli sadantuhannen euron kampanjoita ja niitä löytyi niin meiltä, keskustalta, mutta myös SDP:ltä sekä Vasemmistoliitoltakin. Esimerkiksi SDP:n Kalevi Olin käytti vaaleihin lehden mukaan 110 000 euroa ja sain siitä peräti 80 000 euroa Jyväskylän Työväenyhdistykseltä. Ja vasemmistoliiton ehdokkaana ollut Rakennusliiton toinen varapuheenjohtaja käytti kampanjaansa 117 664 euroa, josta suurin yksittäinen tukija oli Rakentajien vasemmistoyhdistys 35 000 eurolla. Ay-liikkeen tukea jättikampanjassa oli yli 110 000 euroa. Eli on erikoista puhua rahanvoimasta ja syyllistää siitä muita kun tällaisia kampanjoita ja vielä työntekijöiden rahoilla tehdään omissakin joukoissa.

Meillä esimerkiksi Ukko Metsola teki noin 127 000 euron kampanja ja otti siihen rehellistä pankkilainaa 100 000 euroa. Eli sellaista peliä.

Mutta summa summarum nyt itse toivon, että nämä yhdistysten kautta tulleet rahat myös eritellään ja kerrotaan avoimesti mistä mahtisummat esimerkiksi poliittisille paikallisyhdistyksille on tullut.

***

Vielä päivän istunnosta tai illan voisi nostaa esille kauppojen aukioloaikoja koskevan lainsäädäntöuudistuksen. Vihreiden ministeri Tarja Cronberg on tehnyt nyt esityksen jonka kanssa minusta on mahdollista edetä hyvää ratkaisuun. Vaikka valtaosa suomalaisista kannattaakin tutkimusten mukaan kauppojen aukiolon vapauttamista niin tähän asiaan liittyy puolia joita on minusta syytä vielä selvittää ja tarkistaa. Isoin huoleni on se miten uudistus tulee kohtelemaan yksityisyrittäjiä ja erikoiskauppoja. Saimme jo esityksen valmisteluvaiheessa siihen lisäyksen siitä, että kauppakeskuksissa ei pienkauppoja voida enää pakottaa sunnuntaiaukioloon vuokrasopimusten ehdoin ja tämä oli yksi tärkeä kynnys asian eteenpäinviemiseksi. Mutta minusta asia vaatii vielä tarkastelua ja selvitystä siitä miten uudistus tulee vaikuttamaan kilpailuun ja pienten kauppojen tulevaisuuteen. Tärkeää on myös selvittää esityksen vaikutukset päivähoitoon ja sen lisätarpeeseen, perheiden ja työelämän ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen ja esimerkiksi siihen pitääkö selkeästi nostaa esille oikeus tiettyyn määrään vapaita sunnuntaipäiviä ja vapaita viikonloppuja työntekijöille (itse uskon, että vapaaehtoisia sunnuntaitkeijöitä pääsääntöisesti kyllä löytyy) sekä muutamiin muihin vastaaviin kysymyksiin. Itse olen sitä mieltä, että nykyinen malli missä esimerkiksi Riihimäellä vuosikymmeniä palvellut Vuorisen K-Market ei saa olla sunnuntaisin auki, mutta noin puolenkilometrin päässä moottoritien kupeessa sijaitseva ABC-S-Market saa olla 24/7 auki on käsittämätön ja kestämätön. Tämä tulee joka tapauksessa tavalla tai toisella ratkaista. Eli itse olen sitä mieltä, että annetaan kauppiaille ja kaupoille itse mahdollisuus päättää siitä koska kauppaa kannattaa pitää auki ja toisaalta meille asiakkaille valtaa päättää koska käymme kaupassa ja sitä kautta koska kauppaa kannattaa pitää auki. Mutta nuo pienten erikoiskauppojen kysymykset vielä käytävä huolella läpi. Aivan lopuksi on syytä vielä painottaa, että esitystän on lähes yksi yhteen Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n ja Suomen Kaupan Liiton tekemään periaatepäätöksen kanssa. Työntekijät ja työnantajathan linjasivat juuri näin viime vuoden lopulla ja sen myötä asia on edennyt.

Mutta nyt juuri eduskunnasta kotiin. Eli Kesärannasta vielä takaisin talolle ja siellähän vielä Ben luonnollisesti ahkeroi. Uskomaton tekijä. Mutta huomenna jatkamme harjoituksia.

Kommentit