Tiistai, 09.01.2007

Blogi, tiistaina 09.01.2007

Päävastuu kodin arkitöistä näyttää pysyneen tukevasti naisten kontolla. Suomalaisnaiset tekevät tuoreen tutkimuksen mukaan koko ikänsä kotitöitä yhdeksän tuntia viikossa enemmän kuin miehet ja kun yhteen lasketaan sekä ansio- että kotityöhön käytetty aika, naisten kokonaistyöaika venyy kolme tuntia pidemmäksi kuin miehillä. Tämä ei siis ole pelkkä olettamus vaan faktaa. Yleisesti tiedetty asia sai vahvistusta, kun Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tekemä työelämätutkimus julkistettiin.

Tutkimus vahvistaa myös käsitystä siitä, että lapsiperheillä ja toisaalta ikääntyvillä työntekijöillä on ongelmia työn ja muun ajankäytön yhteensovittamisessa. Ratkaisuksi näihin tilanteisiin esitetäänkin joustoja ja kotipalveluita.

On varmasti totta, että esimerkiksi lyhennetty työviikko voisi auttaa houkuttelemaan naiset nopeammin lastenhoidosta takaisin työelämään ja toisaalta pitämään ikääntyvät paremmin kiinni työelämässä. Toisaalta minä arvostan paljon sitäkin, että perhe haluaa hoitaa lapsensa kotona ehkä tavanomaista kauemmin. Itse pidän tärkeänä sitä, että kodinhoidon mahdollisuuksia parannetaan ja näin perheiden valintamahdollisuuksia kehitetään, mutta toisaalta lyhennetyn työviikonkin mahdollisuus olisi myös yksi valinnanmahdollisuus lisää. Suomessa on alle 3-vuotiasta lapsista kodin ulkopuolisessa hoidossa vain neljännes, Ruotsissa puolet ja Tanskassa kaksi kolmasosaa. Minusta näin on hyvä. Äidin ja isän ja oman kodin läheisyys ja turvallinen kasvuympäristö on aina hyvä lapselle, vaikka toisaalta on myös väitetty, että kotihoidontuki ei välttämättä olekaan kansantaloudellisesti kannattava, vaikka ratkaisu voi kunnille olla halvempi kuin järjestää päivähoito muuten. Mutta kodinhoito on inhimillinen ja perheystävällinen vaihtoehto, mitä tulee minun mielestäni ehdottomasti kehittää.

No mutta jos palataan vielä kotitöihin niin sama tutkimus vahvisti myös käsitykset siitä, että kotityöt eivät vähene iän myötä ja niiden tekeminen kasvattaa eläkkeelle siirtymisen todennäköisyyttä. Etlan tutkimuspäällikkö Hannu Piekkolan mukaan työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen olisi alettava varttuneilla jo hyvissä ajoin ennen eläkeiän lähestymistä. Hyvä esimerkki Piekkolan mukaan voisi olla mahdollisuus siirtyä vaikkapa nelipäiväiseen työviikkoon 53-vuotiaana. Sen sijaa osa-aikaeläkkeestä voitaisiin Piekkolan mukaan luopua kokonaan. Se on hänen mukaansa yhteiskunnalle kallis malli ja ennemmin väylä eläkkeelle kuin työuran pidentämiseen.

Me olemme Sadun kanssa kotonamme kotityöt monen nuoren parin ja perheen tapaan jakaneet niin kuin olen täällä siivouspäivinä joskus kertonutkin. Kotitöihinhän kuuluu paljon muutakin ja sellainen yhteisvastuu kodista ja arjesta on varmasti perheelle kaikkein toimivin ja yhteisöä vahvistava.

….

Tänään päivällä töitä ja iltapäivällä kampanjamme asioita ja illalla kello 19.30 Riihimäellä tukiryhmäläisten, kampanjateamien ja teamienvetäjien yhteinen työkokous koskien perjantaina Vanajanlinnassa järjestettävää seminaariamme, kuntakierroksia ja mainontaan. Tervetuloa siis kaikki tukiryhmäläiset ja Taustavaikuttajatkin mukaan. Lisää tietoa Kalenterissamme.

Niin tuosta Taustavaikuttaja Klubista on kyselty paljon. Kiitos kysymästä. Klubi on saanut erinomaisen vastaanoton. Niitä jotka eivät työnsä tai esimerkiksi puoluetaustansa takia ole voineet liittyä julkiseen tukiryhmään on ollut paljon. Tämä malli on tuonut mukaan mielenkiintoisia henkilöitä – taustavaikuttajiksi ja sellaisina heidät olemme luvanneet pitääkin. Taustatyö on kuitenkin yksi tärkeimmistä jutuista ja silloin kun sitä tekee myös ihmiset yli puoluerajojen niin se tuntuu hyvälle. Kiitos tästäkin tärkeästä osallistumisesta.

….

Tämä päivä meni yrityksen asioita järjestellessä. Joudun vaihtamaan tilitoimistoa nykyisen tilitoimistoni keskittyessä vain isännöintiin ja tämä tuottaa jonkin verran työtä. Onneksi nämä yrittäjät äärimmäisen palvelualttiina ja täydenpalvelun paikkoja eli yrittäjänä voi olla huoleti ja hyvällä mielellä. Asiat hoituvat oikeisiin suuntiin ja oikeaan aikaan.

Samalla myös kävimme läpi hieman tulevan vuoden tapahtumia ja tilaisuuksia. Verkostot ovat tässä viiden kuuden vuoden aikana rakentuneet aika laajoiksi ja erilaisia virityksiä on moneen suuntaan. Alkuvuoden keskityn itse eduskuntavaalikampanjaan ja tv-puolella karanteeni pitääkin poissa ruudusta ja työttömänä väkistenkin jonkin aikaa. Yrityksen asiat kuitenkin pyörivät eteenpäin.

Kampanjakin etenee hyvin. Tänään tukiryhmä on jälleen kasvanut mukavasti ja uusia tukijoita on tullut myös jälleen Taustavaikuttaja Klubiikin. Muutama uusi paneelikeskustelukin tänään myös sovittiin. Niistä lisätietoa löytyy kalenteri-sivulta.

Niin sitten iltapäivällä hain vielä työmatkalla hyvälle ystävälleni Tarkkalan Markolle tupaantuliaislahjan painosta ja nyt hetki kotona ja kello 19.30 kampanjan tukiryhmän ja teamien yhteiseen työkokoukseen Riihimäelle.

…..

Parin tunnin tehokas kampanjakokous tuli pidettyä. Kävimme läpi mm. talousasioita, mainontaa, tilaisuuksia ja tärkeänä nyt lähintä eli perjantaina järjestettävää Vanajanlinnan OIKEA SUUNTA 2007 -talousseminaariamme. Seminaarihan on saanut valtaisan hyvän vastaanoton ja lippuja on varattu jo lähes 70. Vielä keskiviikkona ja torstaina voi mukaan ilmoittautua ja lisätietoa löytyy siis tuolta Kampanjatuotteet sivulta.

Samalla sovimme myös vaalilehtemme aikataulusta ja mainonnan yksityiskohdista. Tärkeä osa kampanjaamme tulee olemaan kuntakierrokset, mutta myös Riihimäen vaalikahvila mikä avataan helmikuun alussa Hämeenkadulle parhaalle paikalle. Samalla sovimme, että kutsumme kaikki kokoomuslaiset kansanedustajaehdokkaan paikalle kolme kertaa ennen vaaleja Kahvila Korva -hengessä. Toivotaan, että saadaan hyvin ehdokkaita liikkeelle. Jos minä ”en kelpaa” niin toivotaan, että ehdokasjoukostamme löytyy toinen sopivampi. Eikös se niin mene. Yhteispelillä. Kahvila Korvat Riihimäellä la 24.2. klo 10-13, to 8.3. klo 14-17 ja la 17.3. klo 10-13. Silloin paikalla siis enempikin meitä kokoomuslaisia ehdokkaita.

Nyt untenmaille….

Kommentit