Tiistai, 08.12.2009

Blogi, tiistaina 08.12.2009

Puolipäivä jo kohta ja vasta koneelle ehdin. Tänään siis aamu alkoi pienellä palaverilla yhteisen kirjoitusprojektimme ympärillä. Sen jälkeen sitteen Itämeri-selonteon asiantuntijakuulemiset jatkuivat ympäristövaliokunnassa ja nyt jo siis odottelen sivistysvaliokunnan alkua vatsa lounaalta täytenä.

Tänään oli erityisen hieno tunnelma astella eduskuntaan, kun talon liput liehuivat hämäläisen Jean Sibeliuksen kunniaksi ensimmäistä kertaa. Sibeliushan syntyi 812.1865 Hämeenlinnassa ja syntyi Hämeenlinnassa 8. joulukuuta vuonna 1865. Nyt Helsingin yliopiston almanakkatoimisto ilmoitti, että Sibelius saa oman liputuspäivän ja samalla päivää juhlitaan myös suomalaisen musiikin päivänä.

Virallisesti kalentereissa päivä on yleisenä liputuspäivänä vasta vuodesta 2011 alkaen, mutta nyt jo siis sisäministeriö antoi ohjeen, että liputus voidaan aloittaa jo tänä vuonna. Sibelius on ehdottomasti musiikkimme ja maailmankin musiikin suurmiehenä ansainnut liputuspäivänsä ja upeaksi tämän päivän tekee se, että samalla liputuspäivä on ensimmäinen musiikinparissa työnsä tehneen kunniaksi saatu päivä. Se siis upeasti juhlistaa samalla muitakin suomalaisia musiikin ammattilaisia aina Sibeliuksesta ja Rautavaarasta HIM:n ja Hanoi Rocksiin. Ovat ehdottomasti päivänsä ansainneet.

…..

Sivistysvaliokunnassa tänään aloitimme PARAS-hankkeen selonteon asiantuntijakuulemisia ja ne jatkuvat aina ensi vuoteen ja myös valmistelimme jo omaa lausuntoamme maaseutupoliittisesta selonteosta sivistyspuolen näkökulmasta. Sieltä sitten täysistuntoon missä isonippu äänestyksiä ja Ylen Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyn jälkeen sitten Riihimäelle. Radiossa tänään puhuimme presidentinvaltaoikeuksista ja voisi sanoa, että pöydän ääressä aikalailla yhtenäinen näkemys asiasta. Toisena aiheena puhuimme vakavien rikosten valmistelun kriminalisoimisesta. Kansanedustajistamme Juha Hakola nosti ongelman esille jo 2007 ja itsekin tuon lakiesityksen allekirjoitin, mutta jostain kumman syystä ei asia ole edennyt oikeusministeri Tuija Braxilta eteenpäin. Tänäänhän uutiset kertoivat, että ruotsalaisen käyvät jo nyt Suomessa konsultoimassa ja suunnittelemassa suuria ryöstöjä ja rikoksia, kun se ei meillä ole rangaistavaa. Itse nostinkin esille, että tälläkin hetkellä poliisi tietää, että ainakin kahta isompaa rikosta valmistellaan, mutta heillä ei ole oikeutta puuttua asiaan. Nykylaki siis vaatii, että rikoksen suorittaminen käynnistyy ennen rikoksen tunnusmerkkien täyttymistä ja näin samalla annamme tapahtuman vaarantaa usein myös sivullisten hengen. Meillä myös laki nykyisin sellainen, että vaikka valmistelisi toisen murhaa ja kävisi kyseisen kohteen ovellakin vaikkapa aseenkin kanssa niin tuomiota ei siitä saisi. Sainkin itse tällaisen esimerkki sähköpostin tänään ja varsin erikoinen oli sekin case. Kyseisessä esimerkissä ovelta kiinniotettu henkilö vielä myönsi rehellisesti suunnitelleensa murhaa, mutta kun suunnittelu ei meillä ole rikollista niin tuomiotakaan ei tullut. Uskomatonta. Ja samaan perustuen Turun hovioikeus hylkäsi hetki sitten Liedon rahankuljetusauton ryöstöyrityksen syytteet. Hovioikeus oli sitä mieltä, että autoilla jo liikkeelle lähteneiden miesten tarkoituksena ei ollutkaan käynnistää raha-auton ryöstöä aiemman suunnitelman mukaisesti. Suunnittelu ja harjoittelu kun ei ole meillä kiellettyä eikä rangaistavaa. Uskomatonta. Toivotaan siis, että vihreiden oikeusministeri Tuija Brax nyt ryhdistäytyy tässä ja saamme maahan vastaavan lainsäädännön kun Ruotsissa. Hakolan lakialoite on maannut jo jossain parisen vuotta ja suunnittelut ja puuhastellut saavat jatkua.

Sitten siis Riihimäelle ja siellä Hämeen Kokoomuksen joulukokous. Aiheina lähinnä tulevan vuoden tapahtumat ja jo myös lisää vuoden 2011 suunnitelmiakin. Kuukaudet menevät nopeaan. Nyt jo takaisin eduskunnassa. Töitä vielä täällä ja sitten nukkumaan.

Kommentit