Tiistai, 08.09.2009

Blogi, tiistaina 08.09.2009

Kertakaikkiaan järjettömältä ja typerältä tuntuu kiista mikä on syntynyt ruokakauppojen punaisista 50 % alennus -lapuista. Siis niistä sellaisista lapuista joita ruokapaketteihin lyödään silloin kun ruuan viimeinen myyntipäivä lähestyy. Siis ruokaan mikä on täysin syömäkelpoista ja hyvää, mutta kauppa haluaa vain päsätä siitä nopeammin eroon.

Nyt tietojen mukaan sitten tätä järkevää käytäntöä ollaan kieltämässä tai vaikeuttamassa. Enää jatkossa ei riittäisikään, että paketissa on merkitäv puoleenhintaan vaan uudessa punaisessa lapussa pitäisi kuulemma lukea myös uusi hinta. Järjetöntä ja typerää.

Tällainen vaatimus käytännössä tarkoittaisi sitä, että kaupan pitäisi hinnoitella tuotteet periaatteessa kokonaan uudestaan ja sen tiedämme miten siinä tulisi käymään. Työ ei maksaisi vaivaa ja alennusmyynnit loppuisivat ja etu asiakkailta hukkuisi ja vanheneva ruoka löytäisi tiensä kaatopaikoille. Kauppojen mukaan ne ovat nyt menettämässä 50 miljoonan arvoisen edun ja lisäksi sekajätteen määrä lisääntyisi dramaattisesti liki miljoonalla kilolla. Järjetöntä ja typerää.

Päivittäistavarakauppa ja Kuluttajavirasto eivät siis ole päässeet sopuun tässä kiistassa ja hintamerkintäasetus on poistamssa toimivan käytännön kaupoistamme. Asetusta ja lakia on muutettava kiireellisesti, jota toimiva ja kaikkien etuna ollut järjestelmä voi jatkua tulevaisuudessakin.

Tänään aloitamme eduskunnassa syksyn istuntokauden. Hallitus antaa nyt syksyn aikana peräti 221 lakiesitystä käsittelyymme eduskuntaan ja tänään jo pöydälle lähes 20 ensimmäistä ja tällä viikolla jo todella isojakin juttuja mm. ampuma-aselainsäädännön uusiminen. Se tulee olemaan erittäin työläs projekti. Esityksessä on lukuisia kohtia joita on syytä huolella vielä käydä läpi ja tehdä tarvittavat muutokset niin, että sinänsä hyvään eli aseiden turvallisempaan säilytykseen ja käyttöön tähtäävä lainsäädäntö ei aiheudu esimerkiksi ilma-aseiden harrastajien, metsästäjien tai kuula-asepelaajien harrastusten kohtaloksi tai kohtalokkaaksi esteeksi. Lupaan olla valppaana tässäkin.

….

Ensimmäinen eduskuntapäivä tältä syksyltä nyt takana. Juuri pidin puheenvuoron joukkoliikennelain uudistamisesta ja täytyy todeta, että kohtuullinen lopputulos EU-direktiivin puristuksessa saatiin aikaiseksi. Itse tosin pelkään edelleen, että tulevaisuus ajaa hyvät pienet bussiyritykset entistä tiukemmille, mutta itse en syyttäisi siitä vain tätä lainsäädäntöä vaan syitä useita mm. se, että väki vähenee ja kannattamattomampia ja jopa kannattamattomia linjoja on pakko niputtaa isompiin kokonaisuuksiin jos niitä aiotaan tulevaisuudessa vielä ajaa. Olen myös vakuuttunut, että julkinenliikenne tulee tarvitsemaan tulevaisuudessa yhä enemmän myös yhteiskunnan tukea, jos ja kun haluamme, että läpi maan säilyisi edes jonkinasteinen julkisenliikenteen verkosto. Nyt niin kuin puheessani totesikin ei järjestelmät toimi edes vajaan 100 kilometrin etäisyydellä pääkaupunkiseudusta. Julkinenliikenne ei siis ole aito vaihtoehto edes tällaisilla etäisyyksillä. Valitettavasti.

Politiikan Puhemyllyssä tänään puhuimme järkyttävistä uutisista mitä kuulimme lääninhallitusten selvityksistä vanhustenhoidossa. On valitettavaa ja sietämätöntä, että tällaista voi Suomessa vielä tapahtua, mutta itse halusin Ylen keskustelussa kuitenkin painottaa erityisesti sitä, että emme nyt saisi monen tapaan syyllistää koko alaa ja hoivahenkilökuntaa. Valtaosa toimijoista niin julkisista kuin yksityisistäkin toimii hyvin ja tarjoaa hyvää ja laadukasta palvelua ja hoivaa ja heidän mainetta emme saa liata näiden rikkojien kustannuksella. Siksi minusta onkin nyt tärkeää selvittää seikkaperäisesti missä laiminlyöntejä ja epäinhimillistä hoivaa on ja on ollut ja niihin pitää puuttua kovalla kädellä. Sen jälkeen tarvitsemme lisää rahaa eli lisää hoitohenkilökuntaa sillä nyt monessa paikassa tehdään töitä niska limassa ja monenkin edestä ja tilanne on tässäkin mielessä kestämätön. Tarvitaan rahan lisäksi myös laatuvaatimuksia ja valvontaa ja lainsäädännön uudistamista ja näissä kaikissa peruspalveluministeri Paula Risikko onkin ollut jo aktiivinen ennen tämän päiväisiä kohu-uutisiakin. Mutta ne kiirehtivät asiaa ja huolta. Meidän on kannettava vastuumme kaikista läheisistämme.

Nyt siis istunto ja sivistysvaliokunta takana. Omia valiokuntapaikkojani tulemme hieman tässä vielä muuttamaan syksyn mittaan. Kerrotaan niistä myöhemmin. Niin ja tänään myös teimme tiukkasanaisen esityksen ja vaatimuksen ministeri Anni Sinnemäelle liittyen ruokakaupan käsittämättömään ale-hinnoittelu sotkuun. Tuohon asiaan liittyvä tiedote löytyy Uutiset-sivulta täältäkin ja aika moni mediakin sitä jo tänään esillä pitänyt. Hyvä niin. Mutta nyt siis kohti Oopperaa. Siellä tänään illalla juhlistetaan hieman suurta yliopistoreformiamme. Suururakka on nyt saatu valmiiksi ja käytännön tekeminen taas liikkeelle.

Kello 22.07 ja juuri kotiin. Hieno Yliopisto Gaala takana. Eli opetusministeriö yhdessä yliopistojen kanssa järjesti tänään juhlan yliopistolain kunniaksi. Näin siis suuri kahden eri hallituksen toimikaudelle ajoittunut lainsäädäntötyö sai hienon päätöksen ja nyt käytännön toteuttaminen yliopistoissa pääsee todenteolla käyntiin. Ehdin illan aikana juttelemaan lukuisten ministeriön virkamiesten, mutta myös yliopistojen rehtoreiden ja opiskelijoiden kanssa ja täytyy kyllä todeta, että tyytyväisyys oli uskomattoman vahvaa. Kaikki kiittelivät lopputulosta ja suurta uudistusta ja katse oli tiukasti tulevaisuudessa. Täytyy kyllä tästä yhtenäisyydestä antaa kymmenen pistettä yliopistoyhteisölle ja kaikille toimijoille. Nyt kun puhallamme jatkossakin yhteen hiileen niin meillä on mahdollisuus olla edelläkävijöitä tässäkin asiassa maailmassa. Uudistus tehtiin viime hetkellä, mutta itse uskon, että onnistuimme siinä niin, että otimme askeleen samantien eturiviin. Sen todenteolla näyttää seuraavat vuodet ja tulevaisuus sitten lopullisesti.

Huomenna aamulla kansanedustajien puheenjohtajatapaaminen. Toimin siis nykyisin myös Hämeen kansanedustajien puheenjohtajana ja tuossa tehtävässä huomenna hieman katsomme asioita eteenpäin. Esillä syksyn ohjelma ja mm. oman alueemme erilaiset kehittämishankkeet ja tarpeet. Siitä uusi päivä käyntiin.

Kommentit