Tiistai, 08.02.2011

Blogi, tiistaina 08.02.2011

Tänään jatkamme eduskunnassa työtä Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitoksen tulevaisuuden turvaamiseksi ja toiminnan kehittämiseksi Hämeenlinnassa. Hämeen kansanedustajien kuukausikokouksessa aihe nyt esillä yhdessä Hämeen- ja Päijät-Hämeen Liittojen kanssa ja paikalla myös Opetusministeriön väkeä. Jatkopalaveria jo tämänkin jälkeen sovittuna ja tässä kevään aikana kootaan myös tuota valtakunnallista selvitystä opettajankoulutuksesta ja sen vaikuttavuudesta eri selvitysten pohjalta joista monet vielä työnalla. Näin saamme kasaan puolueetonta ja laaja-alaista tietoa OKL:stä päätöksenteon pohjaksi myös yliopistoille. Mutta tätä siis jumppaamme taas tänään.

Kello nyt jo hieman yli kuusi ja tässä juuri ikkunasta tähyilin, että varataanko puolitoista vai kaksi ja puolituntia tänään työmatkaan. Otetaan varmaan päälle ja reilusti aikaa. Palaan päivän aiheisiin tänään myöhemmin. Illalla eduskunnassa esillä myös välikysymys ja piipahdan myös Riihimäellä keskustelemassa seutukuntamme terveydenhuollon ja sosiaalitoimien tulevaisuudesta. 

Aamun OKL-keskustelu oli erinomainen. Opetusministeriön johtaja Anita Lehikoinen kertoi asian nykytilanteesta ja mm. vahvisti sen, että nyt kun selvityksiä opettajankoulutuksen nykytilasta ja vaikuttavuudesta koko maan näkökulmasta tehdään niin tämän jälkeen keväällä tullaan käymään OKM:n ja yliopistojen hallitusten kanssa tavoiteneuvottelut tai linjaneuvottelut siitä mitä selvitykset ovat tuoneet julki ja miten ne vaikuttavat yliopistojen ratkaisuihin. Asia siis etenee juuri niin kuin eduskunta on toivonut ja eduskunnan mielipide siis tulee vahvasti esille ja uskoisin, että tätä OKM-yliopistot keskustelua myös kunnioitetaan. Tai sen johtopäätöksiä.

Samalla sovimme, että otamme vielä yhteyttä Hämeenliiton ja Hämeen kansanedustajien kanssa Tampereen yliopiston OKL:n tulevaisuutta selvittävään työryhmään. Ojennamme siis yhteistyön kättä ja tulemme esittämään heille omat suunnitelmamme miten Hämeenlinnan OKL voisi tulevaisuudessakin olla maamme ykkönen opettajankoulutuksessa ja Häme muutenkin vahva toimija opettajankoulutuksessa laajemminkin. Tämä neuvonpito tarkoitus mahduttaa vielä lähiviikkojen kalenteriin. Toivotaan, että onnistuu.

Mutta asiaa siis edelleen työstetään. Ollaan kuulolla ja pidän teidät blogini lukijatkin ajantasalla missä asiassa mennään.

Valiokunnat nyt jo myös takana ja seuraavaksi yksi lehtihaastattelu ja sitten tapaamaan Ressun lukiolaisia Ben Zyskowiczin tuuraajana. Näin se eduskuntapäivä toimii, voisi Matti ja Teppo laulaa.

….

Kello 23.48 ja juuri eduskunnasta kotiin. Vielä hetki sitten vääntöä vasemmisto-opposition kanssa verotuksesta isossa salissa, mutta täytyy todeta, että ei montaa aihe kiinnostanut. Välikysymys kuihtui jälleen oikeastaan ennen kuin keskustelu kunnolla pääsi edes alkuunkaan ja sitten vain muutamia jotka jaksoivat vääntää. Mutta kyllä keskustelun erikoisin juttu oli pääministeri Mari Kiviniemen toteamus seuraavasta hallituksesta. Kiviniemi totesi, että ”ei seuraavakaan hallitukseni aja kuntien pakkoliitoksia”. Aika mielenkiintoinen toteamus näin ennen vaaleja ja aikamoista ylimielisyyttä. Sai aikaan suurta ihmetystä hieman kuin itse pääministerin toistelemana ”Kiviniemen ensimmäinen hallitus” -hokemakin. No jokainen tyylillään.

Mutta tänään välissä piipahdin nopeasti myös Riihimäellä. Seutukuntamme kunnanhallitukset istuivat yhteiseen pöytään tänään keskustelemaan PARAS II -lainsäädännön väestöpohjavaatimusten täyttämisestä terveydenhoidossa ja sosiaalitoimessa. Meillähän on pitkä yli 30 vuotinen perinne terveyskeskuskuntayhtymän kanssa ja nyt emme niin voi jatkaa vaan toiminnot tulee yhdistää ja kaikkien kuntien tulee täyttää 20 000 asukkaan väestöpohjavaatimus. Tätä varten olemme valmistelleetkin nyt uutta SoTe-kuntayhtymään Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kesken ja tänään kävimme läpi sitä onko meillä edellytyksiä löytää uudelle toimijalle kaikkia tyydyttävä hallintomalli. Itse ehdotinkin, että ennen kuin työtä jatketaan niin maaliskuun aikana kaikki kunnat ottaisivat nyt kantaa siihen mikä tai mitkä hallintomallit kullekin käy ja vasta sen jälkeen jatkaisimme valmistelutyötä. Turhia askelia ei tässä hommassa kannattaisi ottaa. Itse kannatan ehdottoman tiukasti seutuyhteistyön jatkamista ja uskon, että löydämme hallintomallista vielä ratkaisun ja työ pääsee jatkumaan. Katsomaan mitä valtuustot päättävät.

Mutta nyt kello jo kohta puolenyön ja aika luovuttaa. Aamulla kirjaston hallitukseen ja siitä eteenpäin

 

 

Kommentit