Keskiviikko, 09.02.2011

Blogi, keskiviikkona 09.02.2011

Aikainen herätys, mutta onneksi sitä kompensoimassa myöhäinen nukutus 🙂 Joskus tuntuu aivan hulluilta nämä päivä ja illat. Mutta ammatinvalintakysymyksiä ja mennään. Nyt siis aamusta ensin kirjastoasioita hallituksen kokouksessa ja sen jälkeen sitten valiokuntiin. Kiitokset muuten teistä muutamille jotka olette laittaneet postia mm. Sipoonkorven kansallispuistoon liittyen ja postista myös jätelakiin ja omien alueidenne jätehuollon toimivuuteen ja kokemuksiin. Muutamalle lisäkysymyksiäkin jo laitoin. Nämä ovat minulle tärkeitä juttuja ja tuo palaute antaa usein aivan uudenlaisia kokemukseen nojautuvia faktoja asian pohjaksi. Kiitos.

Mutta tänään nyt sitten aamusta taas liikkeelle. Onneksi sää eilistä parempi. Maanantaina matka Lopelta Helsinkiin vei yli 2 tuntia ja eilenkin aikalailla liukasta ja sen kautta ruuhkaista. Mutta sään mukaan mennään. 

….

Juuri Loppisalista Lopen Sotainvalidien 70-vuotisjuhlasta kotiin. Upea juhla ja hienot koskettavat puheet historiasta ja tästä päivästä ja liikuttava hetki kun lopussa hyvin iäkäs Tammenlehvä-soturi tuli kättelemään. ”Tervehdys Heinonen” ja lähetti terveisiä ”sille Kataiselle”. Ja oli tunnelma kyllä katossa silloinkin kun Panssarisoittokunta soitti Veteraanin Iltahuudon ja juhlan lopussa kun saimme yhdessä Lopen Mieslaulajien kanssa laulaa sen tärkeimmän eli Maamme-laulun. Mutta tässä vielä myös kiitos järjestölle arvokkaasta työstä Lopella ja koko maassa ja samalla myös nöyrin kiitos kaikille veteraaneille, heidän puolisoilleen ja leskille.

Mutta päivään mahtui paljon muutakin. Aamusta ensin siis kirjastoasioita, sitten ympäristövaliokunta ja ennen sivistysvaliokuntaa vielä tuhti tuntinen yhden uuden kansanedustajaehdokkaamme kanssa. Kävimme läpi hieman hänen kokemuksiaan ehdokkuuden matkalta ja mm. vaalipaneeleista ja hieman hahmottelimme myös tulevaa. Hienoja ehdokkaita ja hieno saada heitä myös hieman auttaa. Sen minkä osaan. Sen teen.

Valiokunnissa jatkoimme tänään asioiden eteenpäin vääntämistä. Itse allan olla entistä vahvemmin sitä mieltä, että jätelain uudistaminen kannattaisi nyt jättää tulevalle eduskunnalle. Laissa suuria ongelmia ja haasteita mm. kierrätyksen tehostamisen näkökulmasta ja myös maaseudun jätehuollon ja jätelaskujenkin näkökulmasta. Itse nyt kyllä jo suosittelisin näin. Katsotaan miten käy.

Tänään myös saimme tiedon, että Kela on jälleen opiskelijoiden kurkussa kiinni. Tänään nimittäin monen opiskelijan postilaatikosta kolahti kirje, kun Kela lähetti jälleen  lähes 26 000 opiskelijalle kirjeen opintotuen takaisinperinnästä. On totta, että takaisinperintäkirjeen saaneiden määrä laski vajaalla kymmeneksellä edellisvuoteen mm. niin sanotun vapaan tulon rajojen korotuksen ansiosta. Mutta kyllä minun on vaikea ymmärtää, että opiskelijoita edelleen rangaistaan tässä maassa ahkeruudesta ja työnteosta. Eikö tärkeintä ole se, että opinnot etenevät opintotuen vaatimusten mukaan.

Minusta ei ole yhteiskunnan tehtävä päättää mitä opiskelijat saavat vapaa-ajallaan tehdä. Moni nuori haluaa iltaisin ja viikonloppuisin hankkia opiskelun ohessa arvokasta työkokemusta, mutta nykymalli ei kannusta tähän.

Viime vuonna Suomessa opintotukea sai noin 331 500 opiskelijaa ja heistä 25 750 tulot olivat verottajan tietojen mukaan suuremmat kuin opintotukilain mukainen vuosituloraja. Tämän takia takaisinperintäkirjeitä lähti aika nippu kokonaissummaltaan reilun 31 miljoonan euron edestä.

Itseasiassa nykyinen tiukka tulorajajärjestelmä pahimmillaan kannustaa pimeään työntekoon ja voi vain kysyä onko siinäkään mitä järkeä. Täytyy kuitenkin muistuttaa, että nykyhallituksen toimesta opintorahan 15 prosentin korotuksen lisäksi tällä hallituskaudella korotettiin myös työnteon mahdollistavia ns. vapaan tulon rajoja 30 prosentilla. Vuosituloraja on näin yhdeksän kuukautta opiskelevalla 11 850 euroa. Vapaan tulon rajojen korotus vähensi takaisinperintöjen määrää vuonna 2008 20 prosenttia ja viime vuonna 9 prosenttia. 

Minusta olisi nyt korkea aika poistaa tämän ahkeruuden ja työnteon este myös näiltä lähes 26 000 opiskelijalta, jotka haluavat pidentää suomalaisia työuria jo opiskeluaikana. Tulorajoista tulisi luopua kokonaan ja sitoa opintotuen saantiedellytykset vain siihen, että opiskelut etenevät sovitun mukaisesti.

….

Näin päivä siis jälleen hämärän rajalla. Nyt ulkoilemaan hetkeksi pulkan kanssa. Se tekee hyvää.

 

 

 

Kommentit