Maanantai, 07.02.2011

Blogi, maanantaina 07.02.2011

Maanantai-aamu ja kello hieman yli kuusi. Vielä aivan pilkkosen pimeää vaikka tässä kevättä kohden menemmekin. Eilen illalla ehdin vastailla vielä neljään vaalikoneeseenkin eli niitäkin kohta pääsette selailemaan ja lisää näyttää tulevan. Mutta tänään nyt aamusta Espooseen kokoukseen jo kahdeksaksi ja sitten sieltä pitäisi ennen puoltapäivää olla jo Hämeenlinnassa missä ensin yksi mainoskuvaus ja sitten puhe jätelain kokonaisuudistuksen ongelmista ja haasteista. Ja niitähän piisaa. Sitten vielä iltapäivällä toinen kuvaus ja tapaaminen Lopella Sajaniemen koululla vanhan koulurakennuksen tulevaisuudesta. Olen todella tyytyväinen, että nyt ajatus aidosto kulttuuri- ja yritystalosta on etenemässä ja saamme Sajaniemen Taidemäelle lisää toimintaa ja tapahtumaan Kesäteatterimme lisäksi. Kesällä muuten Lopella maanmainio Juhani Peltosen Elmo. Kannattaa jo painaa mieleen.

Mutta nyt Helsinkiä ja Espoota kohden.

….

Jälleen yli 300 kilometriä tien päällä, mutta paljon aikaiseksikin. Aamusta siis ensin Helsinkiin sellaisessa pienessä aamuruuhkassa. Jäin siinä miettimään, että miksi meidän pitäisi siitä ilosta vielä ruuhkamaksuja makssa eikös meille pitäisi mieluumminkin maksaa kun tiet eivät vedä ja toimi. Näinkin voisi miettiä. Eli itse en missään tapauksessa kannata ruuhkamaksuja varsinkaan kun meillä ei oikeastaan minkäänlaisia ruuhkia edes ole ja toisaalta siksikään kun julkinen liikenne ei ole sellaisella tasolla että täällä ja tässä maassa ilman omaa autoa pärjäisi. Eli laitetaan nyt ensin julkkarit kuntoon ja puhutaan sitten rangaistusmaksuista.

Mutta aamu siis Espoossa Neste Oilin kokouksessa ja sieltä sitten siirtyminen takaisin Hämeeseen ja Hämeenlinnaan. Ensin palaveri sporttiasioista Hämeenlinnan jäähallilla ja sitten puhumaan Raatihuoneelle jätelain ongelmaskohdista. Itse en siis nykyistä esitystä kovinkaan järkeväksi tähän maahan näe ja näyttää siltä, että se veisi meitä monessa mielessä aivan väärään suuntaan. Esimerkiksi se ei tukisi millään tavalla jätteenmäärän vähentämistä eikä myöskään kierrätystä ja jätteen hyötykäytän kehittämistä. Tie olisi kunnallistamisen kautta hyvinkin väärä ja myös kallis meille suomalaisille ja kohtalokas myös yrittäjyydelle ja suomalaisille paikallisille työpaikoille. Itse siis haluaisin saada tähän korjauksen niin että nykyinen toimiva ja edullinen ja jätteenmäärän vähentämiseen kannustava suora sopimisjärjestelmä säilyisi aidosti ja ilman suden kuoppia aitona vaihtoehtona tulevaisuudessakin. Samalla poistaisin laista myös ns. pakkausjätteen täyden tuottajavastuun joka todennäköisesti johtaisi jätelaskujemme isoon kasvuun ja myös jätehuollon kilometrien huikeaan kasvuun. Malli nimittäin pahimmillaan loisi maahamme toisen rinnakkaisen jättenkeräysverkoston ja hintalapuksi on arvioitu jopa 50 miljoonaa euroa ja tuhansia uusia ajokilometrejä. Voi vain kysyä onko siinä mitään järkeä. Minusta ei.

Tästä siis alustuspuheenvuoro tänään Hämeenlinnassa jätealan tilaisuudessa ja sen päälle hyvä keskustelu. Asia nyt meillä ympäristövaliokunnassa ja samaan aikaan soppa myös perustuslakivaliokunnassa ja katsotaan josko vaikka asia sieltä saisi hieman lisää edes järkeä. Mieluumminkin enemmänkin.

Raatihuoneelta sitten HAMK:lle ja siellä yksi kuvaus ja opiskelijoiden tapaaminen. Aiheeseen palaan vielä. Esillä mm. se miten voisimme entisestään vahvistaa ammattikorkeakoulutustamme Hämeessä ja siihen muutamia hyviä ajatuksia tänäänkin. Samalla myös opiskelijoiden nykytilanteesta hyvää keskustelua ja mm. opintotuen jatkokehittämisestä mm. indeksiin sitomisen ja vapaantulonrajojen poiston muodossa ja myös sairaanhoitajien ja yleensäkin hoitohenkilökunnan tilanne puhutti. Onnistunut visiitti.

Sitten vielä Riihimäen kautta Lopelle ja Lopella tapaaminen Sajaniemen entisellä koululla. Vanha koulu on saamassa upean uuden elämän Malinin Annen ja kumppaneiden toimesta. Anne esitteli minulle tänään suunnitelmia ja hahmottelimme hieman askelmerkkejä miten kunnan kanssa asiassa voisimme edetä. Erittäin mielenkiintoinen esitys ja kokonaisuus ja juuri sitä mitä viime kesänä osaksi jo kaipasimme ja hahmottelimmekin. Silloin juttu jäi vetäjästä kiinni ja nyt kun Anne mukana ja tekemässä niin näyttää etenevän. Tänään illalla Sajaniemessä perustetaan talolle uusi toiminnan taustayhdistys ja voin jo todeta, että hyvä tästä tulee. Ja kuulin jo, että samanlaista intoa heräämässä myös yhdessä toisessakin kylässämme. Hieno juttu. Tällaiselle annan mielelläni oman 110 prosenttisen tukeni. Elävä maaseutu ja elävät kylät on tärkeä juttu ja uskon, että nyt hahmoteltu yhteistyö alueen koulunkin kanssa tulee tuottamaan jotain aivan uutta. Tsemppiä siis työhön.

Nyt kuitenkin kello jo illassa. Kauppaan ja iltapalaa. Huomenna sitten kansanedustajatapaaminen liittyen Hämeenlinnan OKL:n tulevaisuuteen. Tapaamme opetusministeriön johtoa ja linjaamme hieman suunnitelmien tämänkin suhteen. Eduskunnan vaatimaan selvitystä paraikaa kootaan työnalla olevista selvityksistä ja sen jälkeen sitten on aidosti faktaa asiassa toimia. Ja toivotaan, että myös yliopistotkin aidosti selvittävät mitkä ovat nykymallin vahvuudet pelkän ”siirtosuunnitelman” sijaan. Sellaiselle en usko tulevastakaan eduskunnasta löytyvän siunausta. 

 

 

Kommentit