Sunnuntai, 06.02.2011

Blogi, sunnuntaina 06.02.2011

Riihimäen Vaalistartti ensi sunnuntaina 13.2. klo 18.00 Ravintola Apollossa. Paikalla pohtimassa tätä päivää myös tukiryhmämme puheenjohtaja Iiro Viinanen ja poliittisia puheita kääntämässä Politiikka-Suomi -sanakirjan tekijänä Jussi Lähde. Tällä kertaa tanssiesityksistä vastaa Dance Art Minni Arposuon johdolla ja jotain yllätyksiäkin luvassa. Laittakaapa kalenteriinne ylös ensi viikon sunnuntai-ilta ja kellon aika 18. Tervetuloa mukaan.

 

Mutta tänään siis vielä viikko aikaa tuohon Riksun starttiin ja tilaisuudet myös tulossa Hämeenlinnaan ja Lahteenkin. Mutta tänään päivä Lopella ja Riihimäellä. Nyt aamusta hetki aikaa kotona ja sitten Tapio Mikkolan juhliin Puotinkulman Timjamiin ja siitä Riihimäelle. Vauhdikas ja mielenkiintoinen päivä luvassa. Tänäänkin.

 

Tänään ulkoilua, pulkkamäkeä ja sitten upea juhla ystäväni Tapio Mikkolan talousneuvosjuhlassa ja sen semmoista. 

Hieman yhteydet nyt heikot. Mutta lisään tuon puheeni Lopen kunnanhallituksen puheenjohtajan tittelissä huomenna tänne kertomaan jotain Tapio upeasta urasta pankkimiehenä ja ”Lopen rakentajana”.

Nyt puhelimen varassa vain lyhyt päivitys ja huomenna jatkamme. Päivän ohjelmassa Neste Oilin kokous aamusta Keilarannassa Espoossa. Sitten puhe Hämeenlinnassa jätelain uudistuksesta ja kaksi kuvausta Hämeenlinnassa. Niin ja sitten vielä Sajaniemen Taidemäen palaveri illansuussa. Palataan.

Puhe Timjamissa 6.2.2011

Arvoisa Tapio –
hyvät ystävät.

Minulla on mielyttävä tehtävä onnitella Sinua Tapio talousneuvoksen arvokkaasta arvonimestä.

Tähän juhlaan – tähän hetkeen – sopii hyvin vanha viisaus. Vain sanakirjassa menestys tulee ennen työtä. Sinun urasikin vahvistaa tämän.

Lopen kunnan puolesta on helppo yhtyä tähän kunnianosoitukseen. Johdollasi Lopen Osuuspankista kasvoi vahva vaikuttaja Lopella vaikka se sitä toki on koko historian aikansakin ollut.

Täytyy olla kiitollinen siitä, että sinulla oli ja on edelleen vahva talousmiehen, mutta kuntamme kannalta ennen muuta kiinteistömiehen leima.

Peukalonjälkesi näkyy Lopen kasvun vuosissa ja jopa vuosikymmenissä vahvasti. Sinulla oli hyvin keskeinen rooli Lopen Osuuspankin toimitusjohtajana siinä, että pankki lähti aktiivisesti kasvattamaan Loppea.

Osuuspankin vahvojen juurien mukaan Läyliäinen oli keskeinen kohde.
Asunto-osakeyhtiö Jokitie, As Oy Läyliäisten Opinsauna, As Oy Myllytie ja Asunto Oy Myllypuro ovat esimerkkejä ensimmäisistä hankkeistasi Läyliäisillä. Niitä on useita.

Lapsuudestani muistan miten Kaijan Kioskin kulman mielenkiintoinen leikkipaikka ja metsikkö tuhottiin. Sormesi oli siinäkin pelissä. Mutta jos harmistus pikkupoikien mielessä suuri joen katoamisesta niin ihmetyskin kun Loppi sai ensimmäisen hissinsä. Sitä piti käydä kokeilemassa. Jos oikein muistan se oli vuosi 1986, kun johdollasi Lopen kirkonkylälle rakennettiin Viertotie 3:n – kuntamme ensimmäinen hissitalo.

Talo ei vain ihmetyttänyt hisseineen meitä pikkupoikia vaan nosti kuntamme imagoa laajemminkin. Kerrostalohanke oli kunnianhimoinen ja noin 10 vuoden tauon jälkeen tietyllä tavalla uraauurtavakin.

Sittemmin valmistuivat kerrostalot As Oy Lopen Etukaarre ja As Oy Lopen Hovi, joista Lopen Hovi on viimeisin Lopella rakennettu kerrostalo.

As Oy Lopen Kauppilan aikoihin, 1990-luvulta 2000-luvulle rakennettiin Lopelle useita rivitaloja, As Oy Lopen Fallesmanni, Pajatien As Oy Lopen Leijoja ja As Oy Lopen Ylä-Leijona ja Taarinalueen lukuisat rivitalot ja monia muita kohteita, joissa pankki on toiminut RS-pankkina. Useita kohteita oli vireillä vielä jäädessäsi eläkkeellekin.

Tämä asuntojen ja asunto-osakeyhtiöiden cv:skin Lopen Osuuspankin toimitusjohtajana on hatunnoston arvoinen suoritus. Itseasiassa Lopen kunnan kannalta keskeisen tärkeä työ, että olemme nyt tässä.

Ja se ei tullut itsestään. Olit työssäsi rohkea ja uskalsit tarttua haasteisiin ja siksi uskallan sanoa, että itsestään – ilman sinua ja sinun vahvaa tahtoasi – ei tätä olisi luotu. Rakentaminen on osa sinua – sanan monenlaisessa mielessä.

Tähän asuntorakentamiseen tärkeänä osana nivoutui Lopelle luomasi kiinteistövälitystoiminta. Pankista syntyi ei vain raha-asioiden hoitopaikka vaan täyden palvelun pankki josta saimme ostaa asuntomme, saimme lainat ja kaikki palvelut saman talon sisältä.

Lopen OP-Kiinteistökeskuksesta kehittyi Sinun ja puolisosi ja myöhemmin erityisesti Mona Leväsen johdolla kokoluokassaan maamme johtava ja menestyksekkäin kiinteistökeskus. Se osaltaan oli rakentamassa Loppea ja kuntamme myönteistä väestönkehitystä.

Oma tarinansa on sitten asuntorakentamisen lisäksi uuden pankkikiinteistön rakentaminen 1989 ja sen myötä Lopelle luomasi OP-Liikekeskus. Osuuspankki oli johdollasi luomassa Lopen keskustaajaman keskeistä kuvaa kunnioittaen vanhasta kirkostamme lähtenyttä Santamäen punatiilen historiaa, joka tänään on kirkonkylän rakentamisen kulmakivi ja tunnus. Toivon, että sitä vaalitaan jatkossakin Lopella.

OP-Liikekeskuksen myötä pankki saattoi samaan kokonaisuuteen paljon erilaisia liikkeitä ym. Tämä edesauttoin keskustan ilmeen muuttumista.

Ja aivan lopuksi haluan vielä nostaa esille sen mikä merkitys vahvalla paikallisella pankilla ja yrityksellä on kotikunnallemme Lopelle. Tässä Tapio Sinulla on ollut todella merkittävä rooli. Rakentajana ja kasvattajana. En löytänyt arkistoista enää viimeisiä sinun aikaisia Lopen Osuuspankin ns. yhteiskunnallista tasetta eli sitä mikä merkitys paikallisella pankilla on omalle kunnalle. Mutta jotain kertoo viime vuosi. Lopen Osuuspankin yhteiskunnallinen tase mm. maksettuina veroina oli lähes miljoona euroa.

Hyvä ystävä – arvostamani Tapio. Haluan kiittää sinua myös vahvasta loppilaisuudesta. Sinusta on tullut vahvasti loppilainen. Sinä näyt edelleen vahvasti Lopella. Vaikutat kulttuurielämässä. Vaikutat Lopen päätöksenteossa. Arvostan sitä kovasti.

Näillä sanoilla haluan lämpimästi onnitella Sinua rakkaan yhteisen kotikuntamme Lopen puolesta. Nöyrän kiitollisena.

 

 

 

Kommentit