Tiistai, 07.09.2010

Blogi, tiistaina 07.09.2010

Tästä se taas alkaa. 2010 vuoden eduskunnan istuntokausi jatkuu ja edessä erittäin työntäyteinen syksy ja ensi kevätkin. Valtavan suuria asioita on tulossa pöydällemme vielä käsittelyyn ja päätettäväksi. Ympäristövaliokunnassa aloitamme suururakan jätelain kokonaisuudistuksen parissa, jonka tiimoilta olen jo tehnytkin monenlaisia valmisteluja ja kalenterissakin taitaa olla puolenkymmentä erilaista tapaamista aiheeseen liittyen. Ympäristövaliokuntaa tullee työllistämään myös merkittävästi energiakysymykset ja nyt erityisesti siis uusiutuvan energian merkittävät lisäsatsaukset. Lämmitysmuodon muutoksiin esimerkiksi öljystä maalämpöön tullee myös erityisiä kannustintukia ja tällä saralla monenlaista muutakin. Pidät teidät täälläkin ajantasalla siitä mitä esimerkiksi omakotitalon suhteen kannattaa tehdä jos remonttia suunnittelette. Sivistysvaliokunnassakin työtä riittää ja hieman myös sivin ulkopuolellakin. Tänään jo aloitamme laajat keskustelut peruskoulun tuntijaon uudistamisesta mikä mahdollisesti tulee vain osittain eduskunnan käsittelyyn. Pääasiassa tämä kuuluu opetusministerin päätäntävaltaan. Mutta nyt on tärkeää käydä läpi työryhmän esitys huolella ja tsekata, että esimerkiksi taito- ja taideaineiden määrä tulee kouluissamme kaikissa tilanteissa lisääntymään ja merkittävästi ja samalla myös liikunnan lisääminen pitää varmistaa. Lisäksi yhtenä keskeisenä tahtonamme on myös yleisetsi valinnaisuuden lisääminen peruskoulussa ja sekin tulee nyt varmistaa uudistusta tehtäessä. Ja sitten isona tietenkin mm. kieliohjelman vaikutukset kuntatalouteen. Jos uudistus vaatii lisää rahaa niin se tulee osoittaa valtion kassasta kunnille. Olemme sitoutuneet siihen, että uusia tehtäviä ja kulueriä ei kunnille tällä hallituskaudella tule ja siitä pitää pitää kiinni myös peruskoulun tuntijakoa uudistetteassa. 

Mutta tässä vain muutama asia mitä nyt heti alkuun ryhdymme hiomaan. Talous tietenkin suurimpana asiana mielessä koko ajan ja toivotaan, että onnistumme tämän taantuman loppuhoidossa yhtä hyvin kuin itse taantuman syvimpään aikaan elvytyksessä. Nyt on tärkeää tehdä oikeita valintoja niin, että talouskasvu pysyy nousu-uralla ja mielellään kiihtyvällä sellaisella. Ja sitten samaan aikaan valmistautua myös siihen miten talous saadaan tasapainoon kun sen aika koittaa. Hätiköimällä ja vääräaikaisilla ratkaisuilla tässä voidaan tehdä pahaakin hallaa. Siksi tilannetta pitää hoitaa huolella ja ajassa. Yksi aivan ehdoton ykkösteema tästä taantumasta ylös kivuttaessa pitää olla myös työttömyyden aktiivinen hoito ja erityisesti nuorisotyöttömyydestä ja yleensäkin nuorista huolehtiminen. Tälle saralle pitää kiinnittää kaikki huomio eri hallinnonaloilta yhteistyössä ja osoittaa myös riittävät voimavarat.

Mutta nyt Helsinkiä kohden. Olen mielelläni teidän blogini lukijoiden käytettävissä tänäkin syksynä eli ei muuta kuin yhteyksiä peliin. Mielelläni kuulen arjen kokemuksia ja mietteitänne tilanteesta ja otan vastaan myös risujakin jos ja kun niihin varmasti aika-ajoin on tarvetta. Pidetään siis suora yhteys eduskuntaan elävänä.

Palataan.

….

Palaaminen menikin tänään iltaan. Eli kello jo 21.55 ja juuri kämpille. Ilta tänään Timo Koivusalon upean Täällä Pohjantähden alla II:sen parissa. Kertakaikkisen upea kuvaus suomalaisesta historiasta ja myös siitä miten vaikeiden vuosien ja tapahtumien jälkeen sota Neuvostoliittoa vastaan yhdisti kansan taistelemaan itsenäisyyden puolesta. Elokuvan lopussa myös kaunis tarina Koskelan tyttärestä ja hänen ihastuksestaan. Ihastuksen – suomalaisen sotilaan roolin – näytteli Riihimäen Aku Hirviniemi ja taatulla varmuudellaan. Todellinen lahjakkuus josta löytyy puolia kaikkeen mahdolliseen.

Mutta tuota ennen pitkä ja työntäyteinen täysistunto. Itse tänään sain avata syysistuntokauden puhujapöntössä. Tosin sitä ennen vietimme jo kauniin hetken Tommyn muistolle. Myös aamupäivällä muistimme Tommya sivistysvaliokunnassa hiljaisella hetkellä. Paikka oli tyhjä ja hymy ja silmät poissa. Mutta työn piti jatkua ja tänään itse osallistuin puheenvuoroihin mm. kotikuntalain uudistamisesta, missä ensi vuoden alussa myös laitoshoidossa oleville tulee vapaaoikeus valita kotikuntansa esimerkiksi sukulaisten tai perheen ja lasten läheltä. Avauspuheenvuorossani puhuin toisesta pitkäaikaisesta uudistuksesta kun nyt lakiin saadaan tiukennuksia eläinsuojelurikkomuksiin ja ennen muuta uusi rekisteri eläintenpitokiellossa olevista. Tosin itse toivoin, että tuo rekisteri tai sen käyttö muutettaisiin vielä niin, että eläimiä myytäessä pitäisi ostajan esittää rekisteriote, joka kertoo puhtaan rekisterin myös tältä osin. Katsotaan miten asiaan suhtautuu valiokunta joka nyt esityksen käsittelyynsä ottaa. Tällä tavalla rekisteristä olisi aivan konkreettista hyötyä ja apua myös arjessa eikä vain paperilla. Ja näiden lisäksi vielä puhuin Selkämeren kansallispuistohankkeesta, jossa me haluamme vielä tarkistettavan puiston aluerajausta Vakka-Suomen osalta niin, että mm. alueen kalastus ja kalaelinkeino voisi myös jatkua rinnakkaiselona.

Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyssä tänään kiittelimme kaikki peruspalveluministeri Paula Risikkoa ensin kotikuntalain uudistamisesta ja sitten keskustelimme peruskoulun tuntijaosta. On hämmentävää miten työryhmän jossa edustettuina ovat olleet kaikki isot ja keskisuuret puolueet mukaanlukien SDP ja Vihreät esitys yritetään nyt kaataan tai suussa saada jotenkin kokoomuksen esitykseksi. Tällaista oli jopa syötetty Ylen toimittajankin mieleen. Työryhmä oli siis todellakin laaja-alainen ja mukana puolueiden lisäksi alan toimijat laajasti ja voin todeta, että kokoomuksen virallinen kanta ei ole työryhmäesitys vaan lausuntomme jonka olemme nyt työryhmäesityksestä antaneet. Olen sen itse muotoillut ja sen takia tiedän sen hyvin. Meidän halu on, että nyt vielä varmistetaan, että tavoitteemme eli taito- ja taideaineiden lisäys, liikunnan lisäys ja myös valinnaisuuden lisäys aidosti toteutuu. Työryhmän esityksen vaikutuksista näihin on esitetty erilaisia näkemyksiä ja siksi se on nyt kokoomuksen mielestä vielä varmistettava. Lisäksi haluamme vielä katsottavan myös uudistuksen taloudelliset vaikutukset ja sen, että jos uudistus tuo kunnille lisämenoja niin ne tulee korvata valtion kassasta takaisin. Tämä on meidän kanta ja olen varma, että työryhmän esitys tullaan huolella vielä ruotimaan ja muutoksiakin uskon siihen tulevan.

Mutta huomenna jatkamme. Nyt päivän lehdet ja untenmaille.

Kommentit