Tiistai, 07.08.2007

Blogi, tiistaina 07.08.2007

Eilisiltainen Orimattilan kesäteatterin Suomen Hevonen oli kyllä aikalailla mainio. Keskevaarin Jarmo kutsui näytelmää seuraamaan ja tottakai myönteinen vastaus. Kuosan Tiina oli vastassa ja emännöinti oli viimeisen päälle. Yli 700 katsojaa loistavassa säässä ja aloitus viivästyikin vartin verran, kun katsoja tiivistettiin ja rinteisiin raavittiin kaikki mahdolliset penkit näyttämön takavarastoista. Tunnelmaa se vain nostatti ja raikuvat aplodit tuli kun yksi katsojista intoutui vielä hakemaan näytelmään kuuluneesta sohvakasasta itselleen sohvatyynyä pehmusteeksi. No tottakai pari tyynyä siitäkin näyttelijät suostuivat antamaan ja niin reilu kahden tunnin hulvaton ilottelu pääsi alkuun. Näin hevosmiehenä tietysti aihe hieman arka ja osittain ällöttäväkin, mutta esitys oli muuten kerrassaan mahtava. Rohkea veto ohjaaja Tommi Kainulaiselta oli ollut valita Äiteen rooliin mies eli Markku Pajala. Mutta mitä – Pajalahan oli parasta. Huumoria, komiikkaa, mutta uskottavasti. Seitsemän näyttelijää uurasti lavalla ja on itseasiassa aikalailla vaikea heitä mihinkään järjestykseen laittaa. Onneksi ei siihen edes syytä. Jarmo veti Lassin rooliin viimeisen päälle ja hänen entistä vaimoaan näytellyt Eeva Gustafsson oli hurmaava kuin myös Jarmon uutta naisystävää näytellyt siviilielämästäkin Jarmon oikea vaimo Outi-Elina Keskevaari. Pojan ja tyttöjen rooleissa nähtiin Juho Saharinen, Anna Rajalin ja Selma Palo. Juho vakuuttava ja tytötkin onnistuivat nappiin. Täytyy todeta, että tämän kesän kesäteatterivierailut eivät ole pettäneet.

No Orimattilassa oli kiva poiketa muutenkin. Politiikkaakin ehdittiin puhua ja katseita jo tulevassakin. Myös tuttuja 700 hengen katsomoon mahtui paljon ja sovimmekin jo uusiakin juttuja. Mutta vielä kerran kiitos Kuosan Tiinalle ja Keskevaarin Jarmolle hienosta illasta.

Orimattilasta sitten Lopelle ja Lopelta suoraan Helsinkiin hakemaan Satua uppopallon MM-matkalta Italiasta. Miesten maajoukkueelle siis MM-kultaa ja naisille seitsemästila. Olikin mukava saada Satu jälleen kotiin.

Tänään päivään on mahtunut jälleen tuhti paketti menoa ja meininkiä. Ensin aamusta avustajani Seppälän Tiinan kanssa Hämeenlinnan Asuntomessuille. Nuorisoasuntoliitto ja sen Hämeenlinnan seudun nuorisoasunnot ry oli kutsunut kansanedustajia tutustumaan uusimpaan kohteeseensa ja toimintaansa. Valitettavasti vain vihreiden Johanna Karimäki ja minä kansanedustajista olimme paikalla, mutta muuten väkeä kivasti liikkeellä. Saimmekin todella hyvän ja monipuolisen tietoiskun Nuorisoasuntoliitosta ja sen tavoitteista ja palveluista. Hämeenlinnan ”yksiköllä” on omistuksessaan tasokkaita vuokra-asuntoja kaiken kaikkiaan 60 ja kuulemma jonoa on koko ajan ja uusien yksikköjen tarve jatkuva. Suunnitteilla onkin jo uusia asuntoja Hämeenlinnaan, mutta myös Janakkalaan. Asuntomessualueelle valmistui nyt 14 hienoa yksiö ja kaksiota ja täytyy kyllä todeta, että vuokra ja asuntojen laatu on oikeassa suhteessa. Hienoja siistejä HAMK:n avustuksella sisustettuja koteja nuorille alle 29-vuotiaille työssäkäyville nuorille. Nämä ei siis ole opiskelijoita varten vaan ennen kaikkea nuorille työelämään meneville esimerkiksi ensikodiksi maksimissaan viiden vuoden vuokrasopimuksella. Lisää asiasta mm. kotisivuilla http://www.nuorisoasuntoliitto.fi/

Hämeenlinnan tietoiskun yhteydessä ehdimme myös kiertää messualuetta kivasti. Nyt avajaisia kiusannut sade oli jo kaukana ja oikeastaan helteisessä säässä saimme kohteita kiertää ja ihastella upeita taloja. Oma suosikki erottui heti. Kohde numero 13 – Lammin Kivitalojen – Villa Lyhty. Olen aina pitänyt Lammin taloista ja täytyy myöntää, että tässä talossa kaikki oli kohdallaan. Oikeanlaista minun makuuni olevaa ulkonäköä, luonnonpihoja ja viimeisteltyä sisustusta myöten. Myös RTV:n talon sisusta oli hieno – tyylikäs ja korkeatasoinen.

Kaiken kaikkiaan nyt toisella käynnillä tuo hämäläinen raitti miellytti silmää yhä enemmän. Kehuja ja kiitoksen arvoista työtä kaavoituksesta lähtien. Kaava on todellakin mietitty loppuun asti. Kadut kauniita, pieniä. Elämisen kokoinen paikka. Alueen erikoisuus – tai ainakin tämän päivän mukaan erikoisuus – eli talojen rakentaminen kiinni katuihin ja kapeisiin jalkakäytäviin, toimii. Ei suoria pitkiä viiva katuja, vaan eloisia, kuin karjan vanhoja kulkureittiä mukailevia katuja, joista osa päättyy suoraan vastassa olevan talon seinään. Tai siis ainakin näyttää siltä. Tämä idea toimii täälläkin yhtä hyvin kuin menneinä aikoina tai yhtä hyvin kuin Italian kapeilla kaduilla. Suunnittelu toimii. Ei tarvita töyssyjä ja hidasteita. Kaavoitus ja kaavatiet eivät anna mahdollisuutta eikä edes halua kaahailuu. Kymppi.

Toinen mikä viehätti silmääni niin on talojen erilaisuus, mutta kuitenkin rauhallisuus. Ehkäpä se lähtee juuri tästä onnistuneesta kaavasta. Olen usein ihmetellyt miksi Suomessa kadut aina hirmuisen leveitä ja torit suuria ja tyhjiä? Miksi ei voisi olla näin? Ja voi olla.

Syntyykö Harvoilanmäelle eloisa perheiden yhteinen elo. Toivoa ainakin niin sopii. Puitteet ja mahdollisuudet siihen ovat paremmat kuin monessa muussa uudessa kaavakohteessa.

No kaiken kaikkiaan kauniita ja todellakin isoja taloja, mutta energian kannalta järkevästi kahdessa kerroksessa. Myös muuten energiakysymyksiin oli paneuduttu monessa kohteessa kiitettävästi. Parantamisen varaa tosin on. Teemaksikin tuo asia jonakin vuonna tai vaikka joka vuosi sopisi. Mutta muutamalle kohteelle kiitosta. Mutta miksi ei alueella olisi voinut olla yhdellä osalla ainakin yhteinen hakelämpölaitos? Niin ja tekeehän tuo kahteenkerrokseen rakentaminen taloihin aikalailla valoisuuttakin lisää. Onnistuneita.

No tulipahan aikamoinen vuodatus. Mutta minä oikein taas innostuin tänään. Iski kärpänen, mikä täytyy kyllä nitistää pian.

Hämeenlinnasta Helsinkiin. Teimme tänään yhden enduron MM-sarjan tv-ohjelmista Visualsportsin toimitiloissa Ilmalassa. Ohjelma ulos tulevana viikonloppuna MTV3:lta lauantaina iltapäivästä. Se nyt valmis ja Maikkarilla oottamassa jo ulosajoa. Paluumatkalla vielä Riihimäelle kokoomuspalaveriin. Suunnittelimme seutukuntamme Korva-kiertuapäivää. Puheenjohtajamme Jyrki Katainen tulee vieraaksemme elokuun puolivälissä ja suunnitelmissa tapahtumailta Graniitille. Siitä myöhemmin lisää. Nyt vielä pihoja trimmaamaan mökillä ja sitten saunaan. Huomenna ehkäpä ansaittu vapaapäivä.

huh… nyt kärpänen karkoitettu ainakin.

Kommentit