Maanantai, 06.08.2007

Blogi, maanantaina 06.08.2007

Eilen illalla serkkuni kävi merroilla ja toi rapuja sumppuun. Käyttävät mökkiämme tukikohtana. Kolem vuotta sitten rapuja tuli todella paljon ja tämän jälkeen kaksi edellistä vuotta on ollut heikkoja ja heikolta näyttää nytkin. Kaksi ensimmäistä vuotta hiljaiseloa selitettiin vain välivuosilla ja sään aiheuttamilla asioilla, mutta nyt huhut mahdollisesta rapurutosta leviää kovaa. Eivätkä ehkä aivan suottakaan. Monella on tosin vääränlainen käsitys rutosta ja täpläravuista. Järvessämme oli 70-luvulla todella kova jokirapukanta minkä rutto tappoi hetkessä. Elvytys- ja istutustöin järveen saatiin hyvä täplärapukanta, mutta fakta on se, että rutto ei järvestä katoa mihinkään. Mutta väärä fakta on se, että rutto ei täplärapuja kiusaisi. On totta, että rutto ei täplille ole niin paha, mutta tietojen mukaan kantaa on kahta erilaista ja toinen ärhäkkäämpi puree myös täplärapuihin. Omassa rannassa on näkynyt myös merkkejä ruton kiusaamista täpläravuista. Merkkejä täpläravuilla siis raajojen puuttuminen ja pyrstön alapinnalla ja nivelissä näkyvät ruskeat pigmenttilaikut. Keitetyssä täpläravussa rapuruttojäljet näkyvät mustina laikkuina. Täplärapukin siis voi kuolla rapuruttoon vaikka usein kuulee puhuttavan toista. Tietojen mukaan Suomessa on toistaiseksi havaittu ainakin kaksi täplärapujen massakuolemaa, joiden yhtenä tärkeänä syynä on ollut rapurutto. Toivotaan, ettei nyt sama iske omaan järveemme. Merkkejä on.

Täpläravuthan ovat kotoisin samalta alueelta kuin rapurutto ja siksi niiden kestävyys normaalisti parempaa. Niille on kehittynyt vastustuskykyä. Luotetaan siihen.

Aamun Helsingin Sanomissa on mielenkiintoinen juttu koskien kuntaliitoksia. Uutisen mukaan keskustalainen pikkukunta saa kuntaliitoksissa usein yliedustuksen uudessa kaupunginvaltuustossa. Kyse on siis tilanteesta missä valtuustot liitetään yhteen uuteen kuntaan siirtymäajaksi ilman vaaleja. Menettäjänä näissä tilanteissa on useimmin demarit. Helsingin Sanomissa on esimerkkinä SDP-johtoinen Pieksämääen kaupunki. Kun se yhdistyi naapurikuntaansa Pieksänmaahan tämän vuoden alusta muuttui kaupunkikin keskustalaiseksi Pieksänmaan johdolla. Kuitenkin entisiä pieksänmaalaisia on uuden kaupungin asukkaista alle puolet, mutta kaupunginvaltuuston paikoista he saivat 55 prosenttia. Suurin epäsuhta väkiluvun ja valtuutettujen määrän välillä on Raumalla. Raumaan yhdistyneen Kodisjoen entisiä asukkaita raumalaisista on vain 1,5 prosenttia, mutta kaupunginvaltuutetuista heitä on joka viides. Ja demarit menettivät valta-asemansa myös Mikkelin ja Vammalan valtuustoissa keskustalle viimetalvisissa kuntaliitoksissa.

Tämän vuoden alussa tehtiin 14 kuntaliitosta, joista puolet muodostettiin kaupungista ja sitä reilusti pienemmästä pitäjästä. Todelliset voimasuhteet selviävät vasta ensi vuoden kunnallisvaaleissa. Silloin tilanne muuttunee normaaliksi, mutta toivottavasti ei maaseutualueita liikaa kiristäväksi. Se on suuri vaara.

Tänään mekin keskustelemme myös näistä asioista kun kuntamme puheenjohtajisto kokoontuu syksyn ensimmäiseen kokoukseen. Ajankohtaisia asioita paljon listalla. Illalla sitten kutsu Orimattilaan Suomenhevosta katsomaan. Tällä kertaa tosin kesäteatteriin.

….

Puheenjohtajisto takana. Asialista kesän jäljiltä pitkä ja epävirallisiakin keskusteluja riitti. Maanhankinta-asioita, koulu- ja muita palveluita koskevia asioita ja paljon muuta. Myös muutama kuntalaispalaute käsittelyssä ja luonnollisesti myös syksyn kunnan talousarvion valmistelun aikataulu. Nyt hetki taukoa ja kohta kohti Orimattilaa. Sain Orimattilan kokoomuslaisilta kutsun kaupungin kesäteatteriin ja sinne suunnistamme pian. Esitys alkaa kello 19.00 ja ainakin sää suosii nyt kesäteatteria. Sieltä sitten pitäisi oikeastaan samoilla tulilla mennä Helsinki-Vantaa-lentokentälle vastaan Satua ja uppopallonmaajoukkeiden muitakin pelaajia. Miehille historian ensimmäinen MM-kulta Italiasta ja naisille seitsemästila pienen epäonnen jälkeen. Mutta kohta matkaan. Palataan teatteriin huomenna. Kotiin vasta yöllä joskus.

Kommentit