Sunnuntai, 05.08.2007

Blogi, sunnuntaina 05.08.2007

Tänään sunnuntaina vietetään kotikuntani Lopen omaa kotiseutupäivää eli Lopen päivää. Viikko päättyy Lopen päivän juhlaan tällä kertaa Läyliäisten kylällä. Valitettavasti itseltäni juhla jää Jyväskylän takia väliin, mutta tiedän sen, että Pirisen Tuulan johdolla jälleen luvassa hieno ja korkeatasoinen kotiseutujuhla. Tänään myös Joentaan kylämme ottaa vastaan Hauholla Eteläisessä vuoden 2007 Hämäläisen kylän arvonimen. Sain sinnekin toiveen osallistua kuntamme edustajana juhlallisuuksiin, mutta tieto valinnasta tuli niin viime hetkellä, että olin jo lupautunut Jyväskylään ja palkintojenjaon jälkeen ei paluuruuhkien takia uskaltanut luvata vaikka paluumatkalla Hauho onkin. Onnea kuitenkin Joentaan kylän väelle arvokkaasta tunnustuksesta ja ennen muuta hienosta kotiseututyöstä mitä kylällä on tehty. Nämä tärkeitä juttuja kunnallemme ja koko seutukunnalle.

Valtakunnan politiikassakin tapahtuu. Kataisen ensimmäinen budjettiesitys on kerännyt hyvät arvosanat ja kiitokset. Myös ministeriöt ovat kiitelleet esitystä siitä, että ne ovat pitkästä aikaa saaneet omat näkemyksensä hyvin näkyviin budjettiehdotuksessa. Aika hyvä esimerkki Kataisen ensimmäisen budjetin onnistumisesta on se, että esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriöllä ei 20 vuoteen ole ollut näin vähää kiistaa budjetin sisällöstä valtiovarainministeriön kanssa. Lisää on tulossa mm. 154 miljoonaa euroa kansaneläkkeiden korotuksiin ja kuntien kalleusluokan poistamisesta johtuvat 130 miljoonan euron menoerän. Ministeriön esitykset toteutuvat muutenkin nyt lähes sellaisenaan, kun mm. lapsilisän yksinhuoltajakorotus nousee, hammaslääkäripalkkioiden korvaustaso nousee 40 prosenttiin. Myös asumistuki ehdotetaan maksettavaksi kaikille eläkkeen saajille kuukauden alussa ja maatalousyrittäjien vuosilomaan on esityksen mukaan tulossa päivän lisäystä nykyisestä 24 päivästä 25 päivään. Jos vielä listataan mm. kansaneläkkeitä korotus 20 eurolla kuukaudessa ja lisäksi kansaneläkkeiden kuntien kalleusluokituksesta luopuminen tuo Kataisen budjetti paljon odotettuja parannuksia.

Aivan kaikki ei kuitenkaan mene STM:n toiveiden mukaan. Mutta oikeastaan ainoa eripura liittyy avo- ja laitoshoidon rajanvetomäärittelyyn. Kyse on vuosia vaivanneesta kiistasta eli siitä pitäisikö laitoshoidon määrittelyä selkeyttää ja näin jakaa lääke- ja muiden laitoshoidon korvaukset tasan kuntien ja valtion kesken. Kiista on tosin pieni eli vain noin 9 miljoonaa euroa.

STM:n lisäksi esimerkiksi työministeriön esitys on oikeastaan yhden suhde yhteen ministeriön oman esityksen kanssa. On tärkeää, että monia asioita saadaan nyt heti kuntoon, mutta tärkeää on muistaa sekin, että aikaa hallituksella on neljä vuotta ja sen aikana ehdittää paljon muutakin.

Tänään MM-ralli päätökseen täällä Jyväskylässä. Muutama pätkä vielä ja sitten kaikki valmista. Katsotaan ja pidetään peukkuja. Grönholm aloittikin päätöspäivän hyvin ja ei näytä ainakaan paljon varmistelevan tilannetta. Toisaalta Hirvosen paikka ei anna siihen paljoa varaakaan. Ei oikeastaan yhtään. Grönholm oli kilpailun toiseksi viimeisen eli Lankamaan 22,8km pätkällä jälleen nopein. Eroa Hirvoseen tuli lisää 2 sekunttia ja kolmantena olevaan Loebiin 5,3 sekunttia. Ennen kilpailun viimeistä erikoiskoetta Grönholmin ero Hirvoseen on 22,5 sekuntia. Viimeinen ek eli Ruuhimäki alkaa kohta ja 7,57km pätkältä ei ole lupa odottaa enää ihmeitä.

Aamulla saimme myös hieman lisätietoa ns. Stasi-listoista. Supon entisen päällikön Seppo Tiitisen mukaan Suojelupoliisin salatuilla Stasi-listoilla ei mainita merkittäviä suomalaispoliitikkoja. Tiitinen kertoo Supon kassakaapissa olevien listojen nimeävän suomalaisia yhteyshenkilöitä ”vain tieteen, taiteen ja kulttuurin aloilta”. Mutta eikö sekin olisi oikeutettua saattaa tutkijoiden tietoon? Minusta ainakin olisi.

Tiitistä haastateltiin Aamulehdessä ja Tiitinen tyytyi minusta vain vähättelemään asiaan. En tiedä on siihen sitten aihetta. Tai oikeutta. Tiitisen mukaan Itä-Saksan vakoilu Suomessa oli vähäistä verrattuna Neuvostoliiton KGB:n tiedusteluun.

Aamulehdessä arvioitiin, että ainakin toistaiseksi salaiseen Stasi-aineistoon ovat tutustuneet ainakin Mauno Koivisto, Paavo Nikula, Anne Holmlund, Kari Rajamäki ja poliisiylijohtajat Markku Salminen ja Reijo Naulapää. Ahtisaaren ja Halosen ei tiedetä tutustuneen materiaaliin.

No minusta Tiitisen esilletulo ei muuta materiaalia miksikään. Ei sitä pitääkö se julkistaa vai ei. Voidaanhan nimittäin ajatella niinkin, että jos Tiitinen olisi todennut, että listoilla on merkittäviä nykyisiä tai entisiä poliitikkoja olisi tämän jälkeen julkisuusvaatimukset olleet enemmänkin lynkkausmielisiä. Itse olen todennut jo aiemmin, että ei ole mitään syytä aineistoja salata, jos niiden julkistaminen ei vaaranna uskottavuuttamme muiden maiden välisessä yhteistyössä. Maallamme on oikeus tietää se, miten sen eteen on toimittu milloinkin – minäkin aikakautena.

Nyt jälleen kotona. MM-ralli päätöksene huikealla suomalaisjuhlalla. Onnittelut Grönholmille ja Hirvoselle ja myös N-ryhmässä loistavasti ajaneelle riihimäkeläiselle Armisen Teemulle. Kakkostila MM-rallin N-ryhmässä on kova juttu. Nyt me jo kotona ja ajattelin saunanlämmitykseen ryhtyä. Huomenna aloitamme kunnan syyskauden asiat puheenjohtajistolla ja sitten illaksi olen saanut kutsun Orimattilan kesäteatteriin – Suomenhevonen.

Kommentit