Tiistai, 07.07.2009

Blogi, tiistaina 07.07.2009

Aamulla saimme sitten tuon selvityksen Kuntien Eläkevakuutuksen toiminnasta ja laittomuusväitteistä liittyen vaalirahoitukseen ja erityisesti Nova Groupiin. Tällaisia väitteitä laittomuuksista levitti erityisesti muutamat mediat ja langettivat aikalailla synkän verhon Kevan ja sen toiminnan niskaan. Tämä sai aikaan myös eilen sen, että johtaja Markku Kauppinen ilmoitti eroavansa.

Tänään sitten soppa sai loppupisteen, kun Valtiovarainministeriön selvitys asiasta julkistettiin. Laajan selvityksen ja tutkimuksen mukaan Kuntien eläkevakuutuksen ja Nova Groupin väliset liiketoimet ja myös koko päätöksenteko ovat olleet lainmukaiset ja ”toiminnassa ei ole ilmennyt mitään normaalista poikkeavaa menettelyä”. Samalla otettiin kantaa myös kohun keskipisteeseen eli Rovaniemen moottorikelkkatehtaan rakentamiseen. Tässäkään tapauksessa ei Finanssivalvonta huomannut mitään normaalista poikkeavaa eikä moottorikelkkatehdassijoitukseen liittyvässä riskienhallinnassa ja kohteen arvon jatkuvassa seurannassa ole ollut puutteita. Finanssivalvonnan mukaan myös tuo tehty sijoituspäätös perustui normaaleihin kiinteistösijoittamisen kriteereihin. Eli Kevaa on hoidettu ja johdettu aivan oikein ja hyvän hallinnon mukaan. Näyttänee siltä, että tässä tapauksessa on nyt tahtomatta tai tarkoituksella haluttu sekoittaa Kevan nyt eronneen toimistusjohtajan Markku Kauppisen toiminta yksityishenkilönä. Kauppinenhan on keskustan entinen kansanedustaja ja erityisesti olen ihmetellyt muutaman tärkeässä asemassa Kevassa olevan luottamushenkilön lausuntoja hänestä. Näyttää siltä, että juuri niissä on haluttu sekoittaa erityisesti politiikka tähän caseen. Esimerkiksi hallituksen varapuheenjohtaja Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellsten (sdp) totesi, että ”Hänhän on hoitanut toimitusjohtajuutta hyvin, mutta enemmän tässä on närästänyt se, millainen aktiviteetti hänellä on ollut puolueen sisäisissä asioissa”.

Eikö Kevan toimitusjohtaja siis saisi toimia omassa puolueessaan vapaa-ajallaan? Onko tällaiset tehtävät siis Hellstenin mielestä sellaisia, että yhteyttä ei omaan puolueeseen saisi pitää? Jos olen oikein ymmärtänyt niin Hellsten on itse myös hyvin aktiivinen omassa puolueessaan. Eikö se ja ne tapaamiset luo ”närästystä” lainkaan Hellstenille.

Mutta pääasia on nyt se, että Kevan maine on puhdistettu ja hallituksen puheenjohtajan Sampsa Katajan johdolla toiminta voi jatkua. Talo tarvitsee nyt uuden toimitusjohtajan ja työrauhan. Se he ansaitsevat.

Tässä vielä nyt tuo saatu Finanssivalvonnan selvitys kokonaisuudessaan.

….

Tänään saimme myös tietoa kotitalousvähennyksestä. Suomen Gallup on tutkinut nyt laajennetun ja parannetun kotitalousvähennyksen käyttöä ja näyttää siltä, että työllivät vaikutukset ovat merkittäviä. Kotitalousvähennyksen käyttäjämäärät ovat kokonaisuudessan selvässä kasvussa ja esimerkiksi juuri välttämättömiä kodin remontteja ja siivoustyötä teetettiin erittäin paljon tämän vuoden alkupuoliskolla sen jälkeen, kun vähennyksen enimmäissumma vuoden vaihteessa nousi 2 300 eurosta 3 000 euroon ja kahden aikuisen taloudessa 6000 euroon ja mielenkiinnolla itse odotan mitä tuo tullessaan vielä vuoden vaihde kun joulu-tammikuulle ajoittuvan remontin kustannuksia voi vähentääkin jo peräti 12 000 euroa. Siis silloin kun työ jakautuu kahdelle vuodelle.

Nyt saadun kyselyn mukaan kesäkuun loppuun mennessä pelkästään vähennykseen oikeuttavan remonttityön oli teettänyt 11 prosenttia suomalaisista. Verohallinosta arvioidaankin, että yli 300 000 tuensaajan raja menee tänä vuonna rikki. Se on kova juttu se. Käytetää siis tätä hyötyä nyt hyväksi itsekukin.

Tänään päivä aikalailla tehokkaasti taas töiden parissa. Tällainen pari päivää töitä ja päivä lomaa tahti sopii minulle hyvin ja en oikeastaan enempää kaipaisikaan. Tänään kolumneja kirjoiteltu ja asioita laitettu jälleen eteenpäin ja myös lähes telakalla olevani yritykseni asiat työllistäneet. Tv-ohjelmia kesäaikaan hieman enemmän ja myös juonto- ja selostustöitä. Niitä aina myös kaipailen ja ovat minulle sitä lomaa.

Työpäivän jälkeen illansuussa otin valkoisen maalipurkin ja tikkaat esille ja ryhdyin räystäiden maalaushommiin. Taisin saada muistutuksen räystäiden tarkoituksesta ja tarpeellisuudesta nimittäin juuri kun viimeistä metriä maalasin niin taivas repesi ja räystäiden alle pujahdin piiloon. Nyt onkin sitten jo useamman tunnin taivaallinen kastelujärjestelmä toiminut ja sitä luonto ja peltomme nyt todellakin kaipaa jos mielimme hyvän sadon tältäkin kesältä saada. Tuossa muutaman maanviljelijä on oman alansa asioita soitelleet ja samalla myös näistä satoasioista olemme keskustelleet ja kyllä kaikilla sama toive ollut nyt heinäkauden puolivälissä. Kuivaheinät saatiin aika hyvissä keleissä talteen ja nyt sade tekee toiselle heinäsadollekin hyvää puhumattakaan muista peltojemme antimista. Antaa siis hetken sataa.

Varautuminen sikainfluenssaan myös etenee. Tänään tartunnansaaneita oli Suomessa kaiken kaikkiaan 62 ja pahimmillaan tulevan talven ja ehkä ensi kevättalven aikana jopa miljoona suomalaista sairastuu tautiin. Se tarkoittaa aikamoista työvoimapulaa ja haastetta työpaikoilla ja myös erittäin tarpeellisia toimia mm. palo- ja pelastustoimen hoitamiseksi jos epidemia äityy pahimmilleen. Myös koulupuolella valmistaudutaan tilanteeseen ja ehkä ensi keväänä edessä voi olla suljettuja kouluja je netti- ja koulu-tv-opetustustakin. Näitä asioita valmistellaan ja pohditaan paraikaa ja samaan aikaan Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut kuntiamme varautumaan rokottamiseen sikainfluenssavirusta vastaan syksyllä. Koulujen alku voi laukaista toisen tai ensimmäisen isomman tartuntavaiheen ennen talvea. Tarkoitus on, että saisimme tulevan syksyn ja talven aikana kaksi annosta täsmärokotetta jokaista suomalaista kohden.

Kommentit