Tiistai, 06.01.2009

Blogi, tiistaina 06.01.2009

Loppi ja loppiainen. Ei mitään suurempaan yhteyttä – nimikaimoja tai jotain sinnepäin. Mutta hyvinkän loppiaisen viettäminen tietenkin Lopelle sopii ja eilen illalla otimmekin uuden loppiaisen vastaan ystäväporukalla Marsalkka Mannerheimin metsästysmajalla. Uusi perinne ja loppilainen loppiaisen vietto sai näin alkunsa.

Kyse kuitenkin siis kristillisestä juhlasta jota vietetään kolmen itämaan tietäjän Betlehemiin saapumisen muistopäivänä. Näin joulunaika ja pyhät saavat arvoisensa päätöksen. Itseasiassa loppiainen on Kristikunnassamme jopa joulunviettoakin vanhempi juhla, mutta ehkä juuri siksi, että alunperin loppiaista juhlittiin nimenomaan Jeesuksen syntymäjuhlana epifaniana ja myöhemmin myös Jeesuksen kasteen kunniaksi ja tänään siis itämaan tietäjien muistoksi. Mutta niin kuin kotikuntanikin nimi Loppi tullee loppiainen loppu-sanasta ja suomenkielinen nimi loppiainen tarkoittaa siis joulunpyhien loppumista. Toiset tosin odottavat Nuutin-päivään saakka. Mutta loppaisen vieton aika on meilläkin jälleen tuo monesta muusta kielestä tai monen muun kielen loppiaista vastaavasta nimessäkin oleva – 13. päivä joulusta – ja jälleen nykyisin meilläkin loppiaista vietetään muiden maiden tapaan juuri näin. Aikanaan tämäkin perinteen sotki työmarkkinapolitiikka, kun loppiainen piti 70-luvulla siirtää väkisten lauantaille. 1991 perinteet kuitenkin jälleen voittivat ja hyvä niin.

Tänään vapaapäivä ja ajattelin sen käyttää nyt vain lueskellen ja ollen. Yritän pitää tulevat paperitkin tänään sivussa. Yritän.

….

Pystyin aika hyvin tai oikeastaan täydellisesti. Kello jo kohta kymmenen ja juuri kotiin uudesta Hämeenlinnasta. Päivä kun oli varattu vaan vapaalle niin mikäs olisi paremmin siihen sopinut kuin huippulätkä. HPK:n peleissä aina hieno käydä ja niin paljon kun kalenteri vaan periksi antaa niin siellä tulleekin seurattua ja kannustettua. Tänään Kerho hoiti tiukaksi lopussa menneen pelin Ilvestä vastaan kunnialla ja otti ”kuuden pisteen pelistä” tärkeä voiton. Asetelmat paranivat kummasti ja nyt tammikuun Ritarihallin kotipeliputki vielä kun hoidetaan niin ei tiedä mitä kevät vielä tuo.

Tänään olemme saaneet huolestuneina seurata miten Venäjä kurittaa entisiä läheisiä maitaan kaasuhanojen kiristelyllä. On järkyttävää ja myös pelottavaa miten Venäjä jälleen toimii ja tällaiset tapahtumat eivät ole parasta pr:ää uusille kaasusuunnitelmille. Ehkä parasta pr:ää energiaomavaraisuuteemme lisäämiselle kylläkin. EU:n ja muun maailman on nyt ryhdistäydyttävä ja otettava kaikki mahdolliset painostuskeinot käyttöön, että Venäjä palauttaa kaasutoimitukset Eurooppaan normaalille tasolle. Tämä vaatii varmasti työtä myös Ukrainan suuntaan ja selvyyttä väitteille, että maa varastaisi kaasua matkan varrelta.

Asiaa on syytä varmasti selvittää ja neuvottelut tarvitsevat välittäjää, mutta jotain on tehtävä ja nopeasti. Muuten tulokset Euroopassa voivat olla kohtalokkaita. Kyse siis kaasun toimitusten leikkaamisesta ja jopa siitä on kiistaa paljonko toimituksia on vähennetty. Ukraina syyttää samaan aikaan Venäjää toimitussopimusten rikkomisesta ja Venäjä siis Ukrainaan kaasun varastamisesta ja kärsijöinä täysin syyttömät tavalliset eurooppalaiset. Itse en usko, että meidän Suomen kaasutoimitukset ja kaasun saatavuus olisi ainakaan heti vaarassa, mutta jos kriisi pahenee niin vaikea sanoa, mitä naapurissa tehdään. Joku puuhuin kolminkertaisesta haasteesta ja energiakysymys oli niistä juuri yksi.Työtä siis riittää.

Samaan aikaan työtä olisi myös Israelissa ja Gazassa. Loppiaisesta on tullut toistaiseksi sodan verisin päivä ja iskuja on nyt kohdistettu myös kouluun. Tosin väitteitä on myös siitä, että koulua on käytetty myös muuhunkin kuin koulukäyttöön nyt. Mutta jotain tuollakin pitäis saada aikaan ja itse uskon, että ainoa jolla on edes jonkinlaisia mahdollisuuksia asia ratkaista on USA:n uusi presidentti Barack Obama. Hänen on nyt näytettävä voimansa kummankin konfliktin osapuolen suuntaan. Tilanne ei muuten ratkea eikä helpolla sittenkään. Toivotaan, että järki voittaa näissä kahdessa erilaisessa ja eri tasoisessa kriisissä.

Huomenna paluun minullakin arkeen. Aamusta ensin töitä kotona ja sitten aamupäivällä jo kokoomustapaamiseen Hämeenlinnaan. Aloitin Hämeen Kokoomuksen puheenjohtajana vuodenvaihteessa ja nyt on aika tarttua toimeen tosissaan. Työtä tälläkin sektorilla riittää.

Kommentit