Maanantai, 05.01.2009

Blogi, maanantaina 05.01.2009

Uusi viikko tosin hieman pirstaleinen tämäkin näin käyntiin. Tänään tavallinen työpäivä ja tarkoitus hoitaa asioita niin Lopen kunnan juttujen parissa kuin myös Helsingissäkin. Tiukka päivä siis edessä. Nyt kohta jo liikkeelle. Viikko kuitenkin katkeaa kivasti tai pahasti kun huomenna on loppiainen. Tämä vuodenvaihde todellakin sellainen kevyt lasku arkeen.

Tänään päivä mennyt tiivisti töiden parissa. Ensin Lopen kunnan asioita sitten palaveri tulevista Lopen Kokoomuksen 90-vuotisjuhlista sekä luottamushenkilövalinnoista ja vielä puhelinpalaveri maakunnallisista ja vaalipiiriä koskevista luottamuspaikoista. Ja sitten loppupäivä Helsingissä eduskunnassa missä jälleen yllätys yllätys vain yksi ahkera paikalla. Ja ei vaikea arvata kuka – Ben.

Tänään päivän ykkösuutiseksi ja keskusteluaiheeksi on noussut asuntoministeri Jan Vapaavuoren erinomainen esitys asuntolainatakuusta. Tällaiset esitykset ovat harvinaista herkkua, mutta Janne todellakin yksi sellaisista poliitikoistamme jolta tällaisia päänavauksia voi odottaa ja jälleen osuu ja uppoaan. Vapaavuori ehdottaa siis tänään Kauppaledessä, että valtio lähtisi osaltaan tukemaan asunnonomistajia mahdollisen työttömyyden hetkellä. Vapaavuoren esitys asuntolainatakuusta on erinomainen tässä taloustilanteessa ja se loisi ennen muuta turvaa moneen perheeseen ja antaisi ehkä rohkeutta myös elää ja kuluttaa, mutta myös ehdottomasti vilkastuttaisi nyt lähes täydellisesti jäätynyttä asuntokauppaa ja rakentamista. Takuumiehiksi mallissa nostettaisiin valtio ja pankki yhteistyössä niin, että pankit antaisivat vapautuksen lainalyhennyksistä työttömyyden ajaksi ja samaan aikaan pidättäytyisivät lisävakuuksien vaatimesta jos asuntojen hinnat laskevat. Valtion osuus olisi jotain seuravanlaista. Valtio ottaisi harteilleen työttömän asuntolainankorot, siltä osalta mikä ylittäisi tietyn omavastuuosuuden. Omavastuuosuus olisi jotain vuokransuuruista hengeltään. Hyvää esityksessä on jälleen myös se, että malli olisi väliaikainen ja koskisi vain kahden seuraavan vuoden asuntokauppoja. Näin sillä olisi erinomainen elvyttävä vaikutus, mutta ei jatkuva tai pysyvä rasite suuntaan eikä toiseenkaan. Eli erinomainen esitys ja siitä pisteet Vapaavuorelle. Toivotaan, että esitys saa tuulta purjeisiinsa ja ainakin tänään on näyttänyt siltä, että esitys on saamassa taakseen hyvää kannatusta.

Tällaisia tänäpäivänä tarvitsemme ja on erinomaista, että niitä myös tulee. Tällä kertaa päivän pisteet siis Vapaavuorelle, joka on kyllä itseasiassa ministeripestiä hoitaessaan ollut koko kauden etten sanoisi vahvan erinomainen.

Nyt juuri Helsingistä jälleen Lopelle. Missän muualla loppiaista oikeastaan voisikaan viettää? Illalla kokoonnummekin loppiaista vastaanottamaan pienellä uudella ryhmällä.

Kommentit