Sunnuntai, 04.01.2009

Blogi, sunnuntaina 04.01.2009

Hallituksen sisällä heränneet suunnitelmat siirtoviemärihankkeiden lisätukemiseksi on minusta varsin kannatettavia. Juuri tällaiset hankkeet ovat mitä parhaimpia taloutta elvyttäviä kertaluontaisia toimia ja mikä tärkeää myös sellaisia joita on järkevä ja pakkokin tehdä. Siirtoviemärit on varmasti yksi tulevaisuuden ykköskohteita tämän puolen rakentamisessa ja tarve on suuri ja siksi myös elvyttävävaikutus olisi merkittävä. Itseasiassa näin olemme jo nytkin toimineet. Viime syksynä saatiin eteenpäin kolme uutta siirtoviemärihanketta noin kolmasosan valtiontuella. Nämä siis yhteensä noin 3,5 miljoonan hankkeet valtiolle. Nyt uusimmat päätökset koskevat Sammatin, Nummi-Pusulan ja Karjalohjan siirtoviemäreitä sekä Köyliön ja Säkylän siirtoviemäriä ja Maalahden ja Sundomin siirtoviemäriä ja vielä Leppävirran ja Varkauden siirtoviemäri. Tällaiset hankkeet ovat mitä parhaita vesistöjemme suojelun kannalta ja on myös totta, että vanhojen käyttöikänsä pään tulevien puhdistamojen jälkeen on järkevää nostaa puhdistamojen kokoa. Suuremmissa yksiköissä toimintavarmuus on parempi ja myös puhdistus tehokkaampaa. Näin voimme vaikuttaa lähialueiden sisävesiin, mutta myös aina Itämerenkin tilaan. Tällaisia hankkeita on nyt syytä etsiä ja tutkailla lisää.

Samalla kun nyt otin puheeksi nämä tuoreimmat päätökset siirtoviemäreistä niin en voi olla sivuamatta myös haja-asutusalueiden jätevesiasetusta. On laajasti myönnetty, että sen kanssa ja erityisesti sen tiedotuksessa on epäonnistuttu. Aivan tarkkaa tietoa ei ole tälläkään hetkellä mm. siitä millaisissa tilanteissa kiinteistökohtaisille ratkaisuille voisi hakea jatkoaikaa tai jopa niin, että onko toimet lainkaan tarpeellisia. Tämä sekava tilanne on saanut liikkeelle myös kyseenalaisin tavoittein toimivia en sanoisi yrittäjiä vaan tekijöitä ja moniin taloihin on myyty laadultaan huonoja ja myös tarpeettomia laitteistoja. Ja millä hinnalla.

Ympäristöministerinä Kimmo Tiilikainen totesi viime vuonna, että ohjeistusta tarvitaan ja jätevesiasetukseen kuuluu myös tuo mahdollisuus saada lykkäystä tehostamistoimille kohtuuttomissa tapauksissa. Silloin muista, että Tiilikainen puhui myös nyrkkisääntötulkinnoista ja taisi esillä olla myös joku ikärajakin kiinteistönomistajien kohdalla. Mutta peli jäi sekavaksi eikä sitä ole sen jälkeen selvitetty ja tämä olisi nyt yksi sellainen kiireinen paikka toimia. Tällä tavalla nimittäin moni haja-asutusalueen kiinteistönomistajakin voisi olla osaltaan elvyttämässä maamme taloutta. Se vaatii kuitenkin sen, että tieto ja pelisäännöt ovat selvät. Silloin moni voisi tehdä hankkeen nyt kun hinnat ehkä olisivat jopa hieman halvemmat ja tekijöitä voisi olla helpompi löytää. Mutta nyt tarvitaan yksiselitteiset ohjeet miten tehdään ja miten kunnissa pitää toimia vaatimuksien suhteen. Pelisääntöjen tulee olla samanlaiset, yhdenmukaiset, kunnasta riippumatta ja tässä ympäristöministeriön pitää vielä minusta toimia. Ja toisaalta takaraja vuosi 2014 on vielä todella kaukana. Maailma muuttuu kovaa vauhtia ja laitteet kehittyy ja ehkä siksi moni nyt myös odottaa. Mutta tärkein hämmentäjä on tämä vaatimusviidakko. Toivotaan, että tällainen ohjeistus saadaan. Itse lupaan aiheen kanssa olla aktiivinen ja nostaa sen sitten vaikka vielä kerran erityisesti esille eduskunnassakin jos tilanne sitä vaatii.

Tänään vapaapäivä. En ole kalenteriini merkinnyt mitään ja se tuntuukin hyvältä. Katsotaan mitä päivä tuo. Ainakin saamme jälleen urheilunkin parissa jännittää.

….

Nyt täytyy todeta, että takana päivä parhaasta päästä. Loppijärvi oli upeassa ulkoilukunnossa tärkeimpien kanssa oli kiva siellä liikkua ja puuhastella. Tuli itseasiassa mieleen lapsuuden talvet Pekka-enon kanssa, kun Järvisen Tomppa oli laittamassa verkkoja jään alle ja pienet matkassamme temmelsivät Kivikarilla ja Kalliosaaressakin. Tällaiset päivät Pekkalassa ja Loppijärvellä ovat niitä Déjà vu -juttuja. Miellyttäviä ja liikuttavia.

Kolme tuntia järvellä ja Kalliosaaressa meni hetkessä kummityttöjen ja Jarnon ja Sadun kanssa hetkessä. Saimme nuotiolle vielä vieraaksi myös ystävämme Jonnan ja Santerin ja paluumatka olikin vielä menoakin hienompi isommalla porukalla taivaanrannan punertuessa pakkasessa. Nyt jälleen virtaa kummasti uuteen viikkoon vaikka nyt raukea olo onkin. Huomenna aamusta palaveeraamme hieman alkavan vuoden aiheista mm. Lopen Kokoomuksen 90-vuotispäivästä ja juhlista sekä kunnan tulevistakin aiheista. Uusi vuosi ja työt siis alkavat tästä pikkuhiljaa jo täydellä teholla.

Kommentit