Tiistai, 05.12.2006

Blogi, tiistaina 05.12.2006

Itsenenäisyyspäivän aatto aamu valkeni samanlaisena varsin synkkänä. Upea lumipeite on sulanut pois ja lämpöasteita on viime päivinä riittänyt vähintäänkin lokakuun malliin. Pieni valkoinen lumikerros tekisi hyvää – toisi valoa ja joulumieltä. Tänään Hämeenlinnassa joulukuun kuukausimarkkinat. Osallistun tilaisuuteen ja olen paikalla toritapahtumassa kello 11-13. Toivotattavasti tavataan jouluisissa tunnelmissa?

….

Tänään julkistettu tuorein puolueiden välinen kannatusgallup kertoo, että keskustan kannatus on jatkanut alamäkeä ja tippunut nyt 0,4 prosenttiyksikköä edellisestä kyselystä. Samaan aikaan SDP on säilyttänyt asemansa suosituimpana puolueena 24,8 prosentin kannatuksella.

Ylen Radiouutisten tekemän tutkimuksen mukaan kokoomuksen kannatus olisi nyt 19,8 prosenttia. Mutta loppujen lopuksi muutokset kolmen suurimman puolueen kannatuksessa mahtuvat virhemarginaaliin. Muista puolueista Vihreiden kannatus on nyt 9,8 prosenttia, vasemmistoliiton 9,6 prosenttia, kristilliset jälleen selkeästi alle kuusi prosenttia eli 5,7%, RKP 4,0% ja perussuomalaiset 3,0%.

….

Nyt aamun lehdet ja sitten Hämeenlinnan torille ja illalla itsenäisyyspäivän aaton juhlaan Vanajanlinnaan.

….

Kovaa tuo politiikka. Eilen lehdet kertoivat, että entinen Ilta-Sanomien päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä opn kertonut nyt avoimesti joutuneensa Keskusta puolueen poliitikkojen erityisavustajien painostuksen kohteeksi toimiessaan iltapäivälehden päätoimittajana.

Asia tuli ilmi Helsingin käräjäoikeudessa pidetyn toisen asian yhteydessä. Syytökset ja väitteet ovat erittäin kovat ja vakavat. Pietilä kertoi pääministerin ja kulttuuriministerin erityisavustajien ottaneen häneen yhteyttä ja ilmoittaneen pitävänsä huolen siitä, että Pietilä joutuu luopumaan tehtävästään. Syytökset kohdistuvat siis Timo Laaniseen, joka on toiminut sekä Jäätteenmäen että Vanhasen avustajana sekä Seija Turtiaiseen joka oli tähän aikaan Tanja Saarelan avustaja.

Kyseessä on siis ollut tietynalainen sanavapauden rajoitusyritys uhkailemalla. Ilta-Sanomathan käsittelivät tähän aikaan eli vuona 2003-2006 mm. Irak-vuotoa, Saarelan asioita ja Vanhasen joillekin naisille lähettämiä tekstiviestejä.

Pietilä erosi Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan paikalta syyskuun lopulla. Nyt oikeuskäsittelyssä on Antti-Pekka Pietilään kohdistunut tappouhkausjuttu ja tämän käsittelyn yhteydessä asia nousi esille.

Tämäkin vyyhti on aikalailla erikoinen. Kyseessähän on tapaus, missä Vanhasen kannattaja soitti keväällä useita kertoja Ilta-Sanomiin ja lateli Pietilälle tappouhkauksia tämän sihteerin kautta. Uhkauksiaan mies oli tehostanut lisäksi Venäjän mafialla. Asia eteni poliisitutkintaan, mutta uhkailut jatkuivat ja mies väitti mm. olleensa yhteydessä Keskisuomalaisen päätoimittajaan Erkki Laatikaiseen, joka oli antanut toimintaohjeita kuulusteluja varten.

Oikeus totesi nyt miehen syylliseksi laittomaan uhkaukseen ja toimitsi hänelle sakkoja ja korvausvelvoitteen.

Aika kovia juttuja ja toivotaan, ettei politiikassa tällaista tapahtuisi. Mielenkiintoista nähdä miten nuo syytökset keskustan kahden tärkeän miniterin toinen jopa pääministeri etenevät. Syytäkset ovat erittäin vakavia maassa missä on totuttu laajaan ja avoimeen ja kaikille yhtälaiseen sananvapauteen.

Toisaalta tällaiset kansalaisilta tulleet tappouhkaukset ja pelottelut vetävät myös erityisen vakavaksi. Länsinaapuristammehan löytyy viime vuosilta ja vuosikymmeniltä vakavia esimerkkejä mitä saattaa tapahtua, kun asialla on sairaita ihmisiä.

Nyt Hämeenlinnaan joulukuun toritapahtumaan. Nähdään siellä!
….

Kello 15.09 ja juuri Hämeenlinnasta kotiin. Torin joulukuun kuukausimarkkinoilla riitti todella hyvin väkeä vaikka tuo sää ei sitä nyt kovinkaan hyvin suosinut. Ajoittain jopa aika kovastikin vettä heitti.

Sari oli pystyttänyt joukkoineen torille kokoomuksen teltan ja muutama meitä ehdokkaita päivän aikana paikalla olikin. Kouluasiat näyttävät olevan hyvinkin pinnalla. Opettajana sain ahkerasti puhua mm. luokkakoista, erityisopetuksesta ja kehitysvammaisten tilanteesta. Minulle varsin tuttuja juttuja ja myös tuo kehitysvammaisten tilanne tullut tutuksi mm. opettajan työn kautta. Eirtyiskoulussa aloitin opettajaurani ja yhteistyötä on tullut tehtyä senkin jälkeen erilaisissa jutuissa.

Iltapäivällä ajelin kotiin ja lounaan jälkeen nyt kotona. Ajattelin hetken hengähtää ja olla ihan pitkällään ja sitten kello 18.00 Pykälistöjen kanssa Vanajanlinnan Itsenäisyyspäivän aaton vastaanotolle linnaan. Upea ilta tulossa.

….

Niin nyt tuo eilisen kunnahallituksen pöytäkirja myös netissä ja voin hieman asiaa laajemminkin käsitellä. Eli nuo meidän ryhmän esitykset etenivät seuraavasti. Ryhmämme olisi halunnut Launosten taajaman samaan tilanteeseen Kirkonkylän ja Läyliäisten kanssa päivähoitoasiassa. Launosissahan päiväkodinjohtaja on vain osa-aikainen eli tekee viikon hallinnollisia tehtäviä ja sitten viikon lastentarhanopettajan töitä. Noin karkeesti tilanteen kertoen. Launonen on kuitenkin kasvanut hurjaa vauhtia ja nyt alkaa myös uuden päiväkodin rakentaminen niin ajattelimme, että olisi kuntalaisten kannalta tasavertaista ja työntekijöiden osalta oikeudenmukaista että Launosissa olisi myös täysiaikainen päiväkodinjohtaja. Ei ole järkeä uuvuttaa hyviä työntekijöitä sairaalla määrällä töitä. No ryhmästämme Rusin Antti esitti, että lastenhoitaja (50%) Launosten päiväkotiin sisällytetään talousarvioon ja näin johtaja saisi keskittyä hallinnointiin mihin kuuluu siis Launosissakin kaikki päivähoidon eri muodot eli ei vain päiväkoti. Riitta Nylund kannatti esitystä ja asiasta jouduttiin äänestämään. Äänestyksessä ryhmämme jäi asian aknssa yksin ja keskusta ja SDP äänestivät esitystä vastaan. Tilanne ei siis korjaantunut ainakaan vielä hallituksen käsittelyssä.

No tuo esitys yläkoulun erityisluokan luokka-avustajan palkkaamisesta meni sitten yksimielisesti läpi. Ryhmämme lisäksi se sai vahvaa kannatusta myös mm. sivlassa vaikuttavalta Lehtorannan Pirjolta. Käydyn keskustelun jälkeen kunnanjohtaja lisäsi esitykseensä avustajan ja tämä jatkaa minusta selkeästi ketjua alakoulujen pienopetusryhmistä yläkoulun puolelle. Ehkä minusta yhteistoimintaa ja osittain hallintoakin tulisi miettiä yhdistettäväksi.

Lisäksi ryhmämme valtuustoaloitteesta alkunsa saanut Loppi-lisä otetaan nyt käyttöön ensi vuonna ainakin kolmen vuoden kokeilulla. Antti esitti, että talousarvioon varataan 50.000 euron määräraha Loppi-lisää varten 1.3.2007 alkaen ja Riitta kannatti esitystä. Keskustelun edetessä kompromissiratkaisuksi otettiin mallin käyttöönotto vasta 1.8.2007 alkaen ja näin valmistelutyölle jää aikaa. Hyvä ratkaisu kaikin puolin.

Asiamme siis tulivat varsin hyvin budjettiin. Ainoastaan tuo Launosten päivähoitotilanne jäi harmittamaan, mutta katsotaan vielä mitä valtuustoasiasta on mieltä.

Niin sitten vielä hallitus päätti kunnanjohtajan esityksestä, että LVI-teknikon virka täytetään määräaikaisena 31.12.2009 saakka.

Ja muutoksena vielä keskustan ryhmästä esitettiin että ympäristötarkastajan virkaa ei täytetä vakituisesti vuoden 2007 talousarviossa. Äänestyksessä alkuperäinen esitys jäi voimaan ja tarpeellinen virka vakinaistetaan. Virkahan palvelee sekä Loppea että Riihimäkeä. Nuo äänestystulokset ja esitykset löytyvät myös tuolta internetistä www.loppi.fi

Näillä muutoksilla talousarvioesitys hyväksyttiin valtuustolle esitettäväksi ja lopullinen päätösvaltahan asiassa on sitten valtuustolla, joka kokoontuu budjetin lopullisesti hyväksymään. Muutokset siis edelleen mahdollisia.

Niin tämän päivän uutisista ehdottomasti täytyy esille nostaa se, että nyt Suomesta on tullut kuudestoista EU:n perustuslain ratifioinut maa. Eduskunta hyväksyi Euroopan unionin perustuslaillisen sopimuksen äänin 125-39 ja kuusi hallituspuolueiden jäsentä äänesti lakia vastaan sekä neljä kansanedustajaa äänesti tyhjää. Hallitusrintama rakoili jälleen pahasti, kun neljä keskustalaista ja kaksi sosialidemokraattia kannattivat sopimuksen hylkäämistä. Myös tyhjää äänestäneet edustivat hallituspuolueita. Oppositiokaan ei pysynyt yhtenäisenä äänestyksessä. Kokoomuksen ryhmästä valtaosa oli sopimuksen hyväksymisen kannalla, mutta joukossa oli myös muutamia vastustajia. Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset äänestivät sopimusta vastaan, vihreät yhtä lukuunottamatta sen puolesta. Vasemmistoliiton selkeä enemmistö halusi hylätä sopimuksen.

No loppujen lopuksi Suomi on nyt 16. EU-maa, joka on ratifioinut perustuslakisopimuksen, mutta faktahan on se, että perustuslakihanke on jäissä, koska Ranska ja Hollanti hylkäsivät sen kansanäänestyksissään. Kaikkien maiden on hyväksyttävä laki, jotta se voisi tulla voimaan. Asian eteenpäinvieminen kuitenkin jatkuu.

Kommentit