Keskiviikko, 06.12.2006

Blogi, keskiviikkona 06.12.2006

Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille suomalaisille! Tänään Siniristiliput liehuvat 89. kertaa Suomen itsenäisyyden kunniaksi ja ympäri maamme järjestetään juhlia. Itse osallistun oman kotikuntamme Itsenäisyyspäivän juhlaan, joka alkaa kello 12.00. Itsenäisyyspäivänjuhla järjestetään Lopella tavan mukaan Loppisalissa ja tänä vuonna juhlapuhujana eversti evp. Pertti Suominen Tammenlehvä Perinneliitosta ja aiheena Veteraanisukupolven perinteet. Muuten ohjelma loppilaista osaamista mm. Lopen Harmonikat Erkki Frimanin johdolla ja Lopen Mieslaulajat Petri Lindbergin johdolla. Ja mikä hienointa entinen oppilaani nyt jo lukiolainen Rosanna Paukola soitta pianolla Sonaatin C-duurissa ja Kuusi Opus 75 nro 5:den.

Sankarihautoja valaistaan itsenäisyyspäivänä perinteiseen tapaan kynttilöillä ja tänä vuonna teemana on Suomen kolmannen presidentin, Pehr Evind Svinhufvudin elämäntyö. 89. Itsenäisyyspäivän juhlinta huipentu sitten illalla itsenäisyyspäivän vastaanottoon Presidentinlinnassa. Tilaisuuden järjestävät presidentti Tarja Halonen ja hänen puolisonsa Pentti Arajärvi ja Presidentinlinnaan odotetaan kaikkiaan noin 2000 vierasta.

Tänä vuonna Linnanjuhlissa näkyy tietojen mukaan vahvasti naisten äänioikeuden satavuotisjuhla ja juhliin onkin kutsuttu useita naisjärjestöjen edustajia. Paikalle odotetaan myös edelleen Mannerheim Ristin ritareita ja veteraanien muita edustajia.

Itsenäisyyspäivä vaikuttaa myös muutenkin elämänmenoon. Kaupat ovat kiinni koko itsenäisyyspäivän ja junaliikenteessä kaukojunat noudattavat keskiviikon aikatauluja, mutta useat vuorot jätetään liikennöimättä. Ja muutoksia on myös bussiliikenteen aikatauluissa.

Nyt itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin.

….

Kello 13.30 ja juuri Itsenäisyyspäivän juhlasta kotiin. Upea juhla Loppisalissa perinteitä vaalien. Jälleen kerran juhla siis puhtaasti oman kunnan voimin ja hyvin voi loppilaisella olla rintarottingilla. Maan laajuisesti tunnustusta saaneet Lopen Harmonikat ja Lopen Mieslaulajat hoitivat musiikin. Erityisesti kuitenkin minua lämmitti entisen oppilaani Rosanna Paukolan pianomusiikki. Jo silloin kun häntä sain opettaa kolme vuotta alakoulussa Rosku oli äärimmäisen lahjakas monessakin ja nyt oli ihastuttavaa kuunnella kuinka flyygeli soi. Sonaatti C-duuri ja Kuusi Opus 75 nro 5. Upeat ja vaativat teokset ja Rosku hoiti ne täydellisesti. On aina mieltä lämmittävää nähdä entisiä oppilaita erilaisissa tilanteissa. Nyt Rosku ja Sari Itsenäisyyspäivän juhlassa, joskus joku jääkiekkopelissä, ratsastuskilpailuissa, kuorossa, taitoluistelussa tai ihan vaan kadulla. Aina muistutin heitä – kaikkia oppilaitani – hyvistä tavoista ja tuntuu kivalle kun voin sanoa kaikki moikkaavat aina reilusti kun törmäämme ja tulevat usein juttelemaankin. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä elämä tuo heille kaikille.

Pertti Suomisen juhlapuhe oli herättelevä. Eversti Suominen puhui Tammenlehvä Perinneliiton esimiehenä veteraanisukupolven perinteistä ja siitä miten muisto saataisiin ja saadaan elämään yli sukupolvien. Erityisen tärkeänä Suominen piti veteraanisukupolven asenteiden periytymistä eteenpäin. Äärimmäisen tärkeä asia, mikä usein jää kuvien, kirjoitusten ja esineiden varjoon. Ne arvot joiden puolesta veteraanit toimivat. Muistetaan.

Illansuussa kävimme vielä serkkuni Teron lasten tuplasynttäreillä. Henri ja Roope juhlivat yhdessä synttäreitä ja vauhtia riitti kun Frimanitkin olivat samaan aikaan juhlissa. Lapsilla oli hauskaa ja hymyä ja naurua riitti. Vähän aina välillä itkuakin. Mutta sehän kuuluu elämään.

Nyt jälleen kotona ja presidentin Linnanjuhlia seuraamaan. Loppilaisista mukana ainakin Rachel Kauppila PRO Fitness MM -hopeamitalisti ja tukijoukoistani enduron maailmanmestari Samuli Aro.

Mutta nyt katsomaan ja sitten nukkumaan…

Kommentit