Tiistai, 05.05.2009

Blogi, tiistaina 05.05.2009

Eilisen maakuntavaltuusto- ja kunnanvaltuustopäivän jälkeen tänään jälleen käyntiin eduskuntaviikko. Eilisillan ja yön pienet vesisateet herättelivät kivasti luontoa ja nyt jo kohta auton nokka kohden Helsinkiä ja aamun Hämeen kansanedustajien tapaamista. Se siis päivän ensimmäinen ohjelma jo ennen lakivaliokuntaa ja sivistysvaliokuntaa. Päivän täysistunnossa tänään esillä mm. maakuntahallinnon uudistaminen ja myös rekisteröityjen parisuhteiden sisäinen adoptio. Isot aiheet jotka varmasti puhuttavat ja päivä venynneekin pitkäksi.

Tänään Helsingissä aloittaa myös ensimmäinen täysin sähköllä toimiva taksi. Positiivisimpien arvioiden mukaan jo muutaman vuoden päästä kaikki pääkaupungin taksit kulkisivat sähköllä. Mielenkiintoista nähdä onko näin ja itse olen valmis kovempiinkin toimenpiteisiin sähköautojen ja muiden vaihtoehtoisten autojen polttoaineidein vallankumouksen eteen. Taitaa olla niitä harvoja vallankumouksia missä minä olen mukana.

Eilisillan valtuuston kokouksesta tuli useampikin palaute. Aina varsinkin nuo eri puolueista tulleet viestit ja yhteydenotot lämmittävät. Nytkin olemme puurtaneet monen niin ison asian kanssa töitä, että on hyvä, että yhteistyö toimii ja keskusteluyhteys on mutkaton. Tuosta yli puoluerajojen tulevasta palautteesta sain tänään myös aika mukavia kokemuksia, kun SDP:n entinen puheenjohtaja ja tälläkin hetkellä etten sanoisi keskeisin politiikko Eero Heinäluoma kertoi keskusteluistaan maakunnassa. Olen aina yrittänyt hoitaa hommat niin, että asiat hoidetaan asioina ja niiden parissa saa olla myös eri mieltä, mutta henkilöiden ei näissä hommissa kannata ryhtyä riitelemään. Sellaista suoraan keskustelua odotan itsekin ja rehellisen mielipiteen kerronta saa minulta aina pisteet. Iiro Viinanen sen aikanaan minulle opetti eli ”puhu niin, että huomenna kun joku sanoo, että eilen sanoit niin ja niin. Voit siihen todeta, että niin sanoin ja samalla tavalla sanon tänäänkin”.

Tänään eduskunnassa etten sanoisi tappopäivä. Aikamoinen tahti ensin aamulla ensin Hämeen kansanedustajien yhteispalaverissa Jouko Skinnarin, Matti Kauppilan ja Risto Aution kanssa sekä valtiovarainministeriön aluehallintoa valmistelavan virkamiehen ja maakuntaliittojemme edustajien kanssa. Hyvä aamunavaus päivään joka jatkui saumattomasti lakivaliokunnalla ja sivistysvaliokunnalla. Sivistysvaliokunnassa saimme tänään päätökseen mietintömme tv-ohjelmien, elokuvien ja pelien ikärajalakiuudistuksesta. Jakelukanavat ovat kehittyneet ja laajentuneet niin valtavasti, että etukäteistarkastukselle ei ole erillisen tarkastusviranomaisen toimesta mitään mahdollisuuksia ja siksi nyt suunta on se, että siirrymme omavalvontaan ja jälkivalvontaan. Samalla linjasimme hieman myös tulevan kokonaisuudistuksen suuntia ja tavoitteenamme se, että ikärajajärjestelmä yhtenäistettäisiin näiden kaikkien kesken sekä käyttöön otettaisiin ikärajajärjestelmän rinnalla pelimaailmassa jo käytössä oleva informatiivinen ns. Pegi-järjestelmä. Olen itse nostanut tämän Pegin erittäin vahvasti esille ja olinkin tänään erittäin tyytyväinen yhteiseksi syntyneeseen linjaukseemme. Ikäraja kertoo oman viestintä vanhemmille, mutta Pegi tämän lisäksi mm. sen mitä ohjelma sisältää eli merkein sen onko pelissä, ohjelmassa tai dvd:ssä väkivaltaa, seksiä, alkoholia, syrjintää jne. Tämän avulla itsekukin voi tehdä ratkaisuja mitä haluaa katsoa ja mitä ei. Itse olen visioinut, että tätä mallia voisi hyvin kehittää myös nettiin. Katsotaan josko sellainenkin malli voisi syntyä joskus omavalvonnan ja omatiedotuksen kautta erilaisille nettisivuille.

Tänään vieraanani kävin Nylundin Riitan poppoota. Riitta on ollut minulle yksi tärkeä tuki ja apu Lopella vuosien ajan ja hänen perheensä ja lapset ja lapsenlapset ovat tulleet vuosien aikana tärkeiksi mm. ratsastuksen kautta. Tänään Riitta oli kahden lapsensa, yhden vävynsä ja neljän lapsenlapsensa kanssa vieraanani. Taloa ehdimme hieman kiertää yhdessä ja enemmän sitten avustajani johdolla ja tietenkin herkutteluhetki eduskunnan kahviossa mm. Ben Zyckowitchin kanssa. Vieraitteni tai ei minulle niin vieraitten luota sitten vauhdilla Ylen Politiikan Puhemyllyyn radion puolelle ja sitten pitkä iltapäivä ja ilta täysistunnossa. Tänään esillä mm. aluehallinnon uudistus ja sitten toisena isona asiana rekisteröityjen parisuhteiden parisuhteen sisäinen adoptio. Pääasiassa hyvin asiallista keskustelua jossa omat kannat perusteltiin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta toisia kunnioittaen. Itse lähestyin asiaa lapsen näkökulmasta ja lapsen aseman turvaamisesta. Useampi puheenvuoro tuli aiheesta pidettyä ja itse uskon, että esitys menee hallituksen esityksen ja lakivaliokunnan muutoksin läpi selkein numeroin. Nuo minun laajat puheenvuorot löytyvät eduskunnan nettisivuilta. Sinne suora linkki Eduskunatyö-sivulta täältä.

Mutta nyt kello jo puoli kymmenen. Huomenna työt jatkuvat. Nyt lehtien pariin ja uutiset ja sitten jo nukkumaan.

Kommentit