Tiistai, 05.02.2008

Blogi, tiistaina 05.02.2008

Tänään Runebergin päivänä 5. helmikuuta vietetään eduskunnassa tämän vuoden valtiopäivien avajaisia. Päivän ohjelmaan kuuluu mm. valtiopäiväjumalanpalvelus Tuomiokirkossa, valtiopäivien avajaiset eduskunnassa ja sitten illalla Tuntematon sotilas Kansallisteatterissa. Ns. Valtiopäivien avauskeskustelu käydään sitten ensi viikolla 12. päivä täysistunnossa. Nyt tummaapukua päälle.

Aamu-tv:tä katselin tuossa huolestuneena. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen iski aika kovalla kädellä pääkaupunkiseudun kehyskuntia. Puhui tiemaksujen puolesta ja sitten totesi päälle, että junien henkilöliikenteen ongelmat ovat pääkaupunkiseudulla. Tämä yhtälö olisi katastrofaalinen. Päärata ei vedä ja julkinen liikenne ei toimi Hämeenlinnastakaan etelään niin, että se riittäisi nykytarpeisiinkaan saatikka kasvavaa tarpeeseen. Minusta nyt olisi tärkeitä hoitaa ensin julkistaliikennettä kuntoon, saattoliikennettä maaseudulta ja muualta juna-asemille ja matkakeskuksiin ja sitten vielä pääradalle Keravalta
pohjoiseen toinen raidepari. Sen jälkeen voimme puhua, että julkinenliikenne ja junaliikenne toimii ja palvelee 2000-luvun tarpeiden mukaan. Nyt kannattaa hieman painaa jarrua ruuhkamaksujen sijaan. Laitetaan nyt työmatkaliikenne ensin muuten kuntoon vaikkakaan en usko, että nämä esittämänikään ratkaisut tekevät yksityisautoilusta ”turhaa” tai tarpeetonta. Minun ajatukseni lähtee siitä, että noin 100 kilometrin työmatkan kannattava kulkeminen ja joustava kulkeminen tulee jatkossakin turvata – se on jo pääkaupungin itsensäkin elinehto. Se pitää muistaa.

Nyt kuitenkin Helsinkiin. Aamusta vielä Opetusministeriössä Valtion Liikuntaneuvosto ja sitten avajaisohjelmien pariin.

Valtion Liikuntaneuvoston kokous nyt jo Opetusministeriössä takana ja lounaskin. Tänään esillä tutkimushankkeita, mutta ehkä sellaisen nopeasti meitä kaikkia koskettavana uudistuksena liikuntasetelijärjestelmän laajentaminen kulttuurinkin puolelle. Kyse siis siitä, että setelijärjestelmää kehitettäisiin niin, että työnantajan työntekijälleen tarjoama verovapaa seteli omaehtoiseen liikuntatoimintaan saisi rinalleen kulttuurisetelin. Sillä työntekijä voisi hankkia verovapaana henkilökuntaetuna mm. käyntejä teatterissa, elokuvissa, näyttelyissä ja meidän lausunnon mukaan myös urheilutapahtumissa. Samalla laissa määriteltäisiin tuloverolain 69§ 1 momentin 4 kohdassa myös se, että maksimisumma olisi 400 euroa. Nyt verottaja on tulkinnut tilannetta niin, että liikuntasetelien maksimisumma on ollut 200 euroa. Itse otin Liikuntaneuvostossa esille lausuntomme yhteydessä sen, että minusta nyt samalla olisi syytä luopua
vanhan lainkohdan kirjauksesta jossa todetaan ”verovapaana tavanomaisena liikuntana pidettäisiin edelleen suomalaisten yleisesti harrastamia liikuntamuotoja”. Tämä lause on aiheuttanut erikoista tulkintaa mikä missäkin on verottajan mukaan ollut tavanomaista suomalaisten yleisesti harrastamaan liikuntaa. Sain läpi lausuntoomme muutoksen jossa tällaista epäselvää lajirajausta ei enää jätettäisi lakiin vaan tarkoitus oli tehdä sellainen laki joka mahdollistaa monipuolisen liikunnan on se sitten kuntosalia, aerobiciä, jääkiekkoa, ratsastusta tai vaikkapa sitten golfiakin. Toivotaan, että lausuntomme tavoitteet huomioidaan. Lupaan asiaa pitää jokatapauksessa esillä.

Nyt kuitenkin Valtiopäivien avajaisiin.

….

Valtiopäivien avajaiset nyt takana. Presidentti Halonen piti sanoisinko ikalailla reippaan puheen. Toisaalta hyvä niin. Halonen otti kantaa valtion omistajapolitiikkaan, kertoi tai kertasi kantansa Natoon ja puolustuspolitiikkaan ja ilmoitti myös, että peruslakia ja erityisesti presidentinvalintaa ei ole syytä muuttaa. Tai se vaatii ainakin vahvan kansan tuen. No mutta eikös se ole luonnollista? Minusta kaikissa päätöksissä pitää olla kansantuki takana – eikö se ole demokratian lähtökohta.

Minusta tuo omistajapolitiikan arvostelu näin on hieman vastuunpakoilua. Eduskunta on hyväksynyt yritysten myyntivaltuudet ja tämä linja on omistajapolitiikassa on alkanut jo kauan sitten. Voisi hyvin kysyä miksei Stora Enson Amerikan valloitukseen puututtu hallituksen omistajaohjauksella? Sen laskuja tässä varmasti ainakin osittain maksetaan. Ehkä tästä matkasta parhaat asiantuntijat löytyvät aivan läheltä. Itse olen sitä mieltä, että nyt on aivan turha lietsoa ihmeellistä kapinaa asiaan jonka juuret ovat syvällä. Tähän asiaan on syytä palata vielä. Taustoihin ja muutenkin.

Omassa vastauspuheenvuorossaan puhemies Sauli Niinistö nosti esille ympäristöasiat ja myös turvallisuuden. Niinistö totesi, että ”Erityisen tärkeä kysymys Suomelle on, miten NATO:on kuuluvien ja sen ulkopuolella olevien unionin jäsenmaiden yhteistoiminnan edellytykset luodaan, jotta turvatakuilla voisi olla todellista merkitystä.” Tätä keskustelua tulee Niinistön mukaan käydä turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon keskustelun rinnalla ja hän totesi, että keskustelu myös EU:ssa jatkuu. Kyse siis siitä mitä turvatakuut tarkoittavat ja mitä ne meille antavat ja mitä meidän tulee antaa niiden myötä. Tämä on todellakin avainkysymys on keskustelua käydään.

Nyt kuitenkin töiden pariin ja sitten täysistuntoon.

Kommentit