Tiistai, 04.09.2007

Blogi, tiistaina 04.09.2007

”Tiedossamme on nyt kantasolujen siirtoa tarvitseva potilas, jolle ei ole löytynyt sopivaa luovuttajaa sukulaisten joukosta. Kudostyypin perusteella voitte olla sopuva luovuttaja” Tällaisen kirjeen sain eilen postin matkassa Punaisen Ristin Veripalvelusta. Eilen jo pitkä puhelu taustoista mm. terveystilanteesta ja tänään yritän vielä ehtiä Hämeenlinnan Veripalveluun antamaan lisänäytteen verestä. Kysymyslomakkeet jo ehdinkin täyttää. Siitä on aikaa vuosia kun ilmoittauduin luuydinluovuttajien kansainväliseen rekisteriin. Ajattelin, että olenpahan mukana listoilla ja en uskonut, että koskaan tarvetta löytyisi. Mahdollisuudet niin pienet. Mutta nyt kuitenkin on tilanne missä minua saatetaan tarvita, jos jatkotutkimukset vielä osoittavat kudostyypin ja muun kohtaavan. Toivotaan, että apu löytyy jos ei minulta niin joltain muulta maailmanlaajuisesta rekisteristä.

Itseasiassa tässä voisin haastaa jälleen kerran kaikki blogini seuraajat myös verenluovutukseen. Kun sopiva hetki löytyy niin piipahtakaahan Veripalveluissa. Lista pysyvistä päivittäisistä Veripalveluista löytyy netistä osoitteesta www.veripalvelu.fi. Itse juuri parisen viikkoa sitten kävin eli nyt kahden kuukauden pakollinen tauko, mutta sitten jälleen käyn. Katsotaan miten hyvin väkeä saamme liikkeelle – pieneen vaivaan – suureen apuun.

Tänään siis vapaapäivä oikeastaan 70 prosenttisesti. Eli päiväksi olenkin lupautunut Lopen kunnan koulujen välisiin yleisurheilukilpailuihin auttamaan. Sitten tuo veronäyte ja ainoa työjuttu illalla kokoontuva kuntamme taloustyöryhmän kokous.

Päivä takana. Erikoinen sellainen. Aamusta ensin koululaisten yleisurheilukilpailuihin. Oli mukava saada olla mukana ja nyt sääkin suosi ja urheilun riemu oli aikamoista. Kisojen jälkeen päätin heti tänään ajaa Hämeenlinnan Veripalveluun ja vastassa olikin tutut mukavat työntekijät. Kuusi putkiloa verta, verenpaine, Hb ja sen sellaiset tuli annettua ja nyt vastaukset ja näytteet matkalla jatkotutkimuksiin. Juuri tässä vielä tutustuin netin tarjontaan koskien luuytimen luovutusta ja pakko sanoa, että kaikki eivät aivan hirveän ihanaa luettavaa. Kipuja ja tuskaa, mutta lupaan ne kestää jos kudostyyppinen todetaan jatkotutkimuksissa nyt tarvitsevalle sopivaksi. En tiedä kuka apua kaipaa, mutta sen tiedän, että henkensä edestä hän odottaa sopivan luovuttajan löytymistä ja varmasti tilanne entistä hermostuneempi kun tiedossa on jo se, että omassa sukulaispiirissä ei sopivaa luovuttajaa ole. Veripalvelun mukaan 1/3 tarvitsevista leukemia eli verisyöpää sairastavista löytää avun lähipiiristä, 1/3 rekisteristä missä siis minäkin mukana ja 1/3:n kohtalo on muu.

Tutkin tässä myös hieman muutenkin toimenpidettä ja muuta siihen liittyvää. On kaksi tapaa luovuttaa toinen tapahtuu verenluovutuksen tapaan ja toinen nukutuksessa lonkasta tai rintalastasta. No katsotaan ja toivotaan että apu tarvitsevalle löytyy minulta tai joltain muulta.

No Hämeenlinnassa ehdin vielä markkinoillakin pyörähtää ja sitten Lopelle kunnan talousiltaan. Ensin tietoisku ensi vuoden talousarvionlaadinnan nykyvaiheesta hallintokunnittain ja sitten johtavien luottamushenkilöiden kanssa ja valtuustoryhmien edustajien kanssa asian syvempää läpikäyntiä. Kolmisen tuntia kokousta ja keskustelua ja työ jatkuu. Tämä vielä valmistelevaa työtä ja siksi ei asiasta tällä erää enempää.

Kommentit