Maanantai, 03.09.2007

Blogi, maanantaina 03.09.2007

Presidentti Mauno Koiviston ja silloisen Supon johtajan Seppo Tiitisen johdolla vuonna 1980 salaisiksi julistetut ns. Tiitisen lista eli listat tiedustelupalvelu Stasin mahdollisista yhteyshenkilöistä puhuttaa edelleen. Oikeastaan koko viikonlopun. Koivisto totesi, että hän puolesta listat voisi julkistaa. Koivisto totesi, että julkistamatta jättäminen aiheuttaisi nykytilanteessa suuremman vahingon kuin sen julkistaminen. Itse olen täysin samaa mieltä. Nyt liikkeellä on toinen toistaan hurjempia huhuja, juttuja ja listoja joiden todenperäisyydestä ei ole mitään tietoa ja joiden todenperäisyyttä on ainakin vähintään syytä epäillä tai kyseenalaistaa. Myös Tiitinen totesi samansuuntaisesti ja nämä ulostulot saivat myös pääministeri Matti Vanhasen kommentoimaan asiaa.

Vanhanen kommentoi asiaa viikonloppuna Pääministerin haastattelutunnilla. Vanhanen totesi, että julkistamisasiassa tulee ottaa huomioon eri näkökulmat ennen ratkaisun tekoa. Vanhanen totesi, että huomioon on syytä ottaa mm. poliisiin mahdollisuus luotettavaan yhteistyöhön muiden valtioiden kanssa sekä myös yksilöiden oikeusturva. Stasi-yhteyksistä epäillyn Alpo Rusin kaltaisten julkisuusprosessien syntymiseltä pitää voida välttyä. Lopuksi Vanhanen totesi, että asiasta päättäminen jää suojelupoliisin uuden johtajan tehtäväksi.

No soppaan heitettiin tänään jo uutta maustetta Ilta-Sanomissa. Lehdessä poliisiylijohtaja Markku Salminen ja suojelupoliisin vt. päällikkö Petri Knape toteavat, että listaa ei julkisteta. Näin maamme korkein poliisijohto kannattaa edelleen listan salaamista. Salminen toteaa aamun tai päivän lehdessä, että he tulivat yhdessä siihen lopputulokseen, että Supo ei voi julkistaa hallussaan olevaa listaa. Viikonloppuna Knape totesi ainakin STT:lle, että ”juridiset elementit, joiden nojalla listan salaamisesta on päätetty, ovat säilyneet käydystä keskustelusta huolimatta ennallaan”.

Jäämme siis seuraamaan tilannetta ja sitä mitä Tiitisen listalle ja siinä oleville 18 nimelle käy. Nämä henkilöt ainakin länsisaksalaisten mukaan pitivät yhteyttä DDR:n tiedustelupalveluun Stasiin. 80 lista salattiin, koska se oli saatu tiedusteluyhteistyön kautta, eikä yhteistyötä haluttu vaarantaa nimien julkaisulla. Tähän siis Knapekin viikonloppuna viittasi.

….

Tänään Riihimäelle. Aamusta kokoonnumme Hämeen kansanedustajien kanssa kuulemaan meidän talousalueen asioita. Toivotaan, että kansanedustajia tulee hyvin paikalle. Tämän tapaamisen jälkeen talousaluetoimikunta ja sitten illalla vielä kunnanhallituksen rupeama. Nyt liikkeelle.

Mielenkiintoinen päivä takana. Aamusta suoraan Riihimäelle Hotelli Linneaan. Aloitimme vaalikauden hämäläiskansanedustajien kunta ja seutukuntakierroksen Riihimäen seudulta. Paikalla siis Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kunnanjohtajat, maakuntaliittojen väkeä ja valitettavasti vain viisi kansanedustajaa. Itselleni alueelta tulevana ja Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan puheenjohtajana tämän päivän aiheet tuttuja, mutta aina jotain uuttakin. Saimme tuhdin infon mm. Riihimäen kaupungin merkittävistä rakennushankkeista asemanseudulle. Matkakeskus ja liikekeskus ja yrityskeskus First Round tulevat tekemään alueesta Riihimäen kaupungin liike-elämän ykköspaikan. 500-600 työpaikkaa ja kauan kaivattu Matkakeskus mikä yhdistää yksityisautoilun, bussit ja junat saumattomaksi ketjuksi. Toivotaan, että parkkitilat ovat riittävät. Ne hieman mietityttävät. Toinen mistä syytä kantaa huolta on Riihimäen aseman laiturit ja niiden vanhanaikaisuus. Teimmekin Päivä Räsäsen, Kirsi Ojansuun, Satu Taiveahon ja Johannes Koskisen kanssa julkilausumman missä vaadimme Ratahallintokeskukselta nopeita toimia laitureiden korottamiseksi ja esteettömyyden turvaamiseksi myös Riihimäen asemalla. Hanketta ei ole mahdollista lykätä koko ratapihan uudistamisen yhteyteen vaan minusta se tulee toteuttaa osaprojektina mahdollisimman pian. Palataan asiaan syksyn aikana. Hyvät että viisi kansanedustajaa asian takana ja uskoisin, että kaikki asemankäyttäjätkin.

Esillä myös muita liikennen ja yhteistyöhankkeita seutukunnallamme ja hyvää laajaa keskustelua. Päätimme kansanedustajavierailun lounaaseen mihin osallistuivat kansanedustajien kanssa myös koko Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunta. Hyvää keskustelua siis vielä ruokapöydissäkin mm. eri valmisteilla olevista hankkeista joita käsittelimme myös tänään talousaluetoimikunnan kokouksessa heti lounaan jälkeen. Nyt asioita ollaan viemässä eteenpäin ja toivotaan, että ammatti- ja aikuisopistoasiassa huominen tuo jo jotain uutta ja etenemistä on lupa odottaa kuukauden sisällä myös elinkeinoasioiden ympärillä. Ainakin nyt näytti hieman paremmalta.

Riihimäeltä sitten kotiin hetkeksi koneen ääreen. Olin luvannut auttaa yhden tv-käsikirjoituksen kanssa ja sen sainkin hyvään malliin iltapäivän tauolla ennen kunnanhallituksen ryhmää ja itse kh:n kokousta. Kokous eteni hyvässä hengessä. Omassa ryhmässämme vahvasti esille nousi Lopen jätehuoltoasiat ja saimmekin asiaan hieman muutosta. Nyt selvitetään molok-järjestelmän toimivuus verrattuna sopimuspohjaiseen kiinteistökohtaiseen jätehuoltoon mitä on myös paljon toivottu. Minusta suoran sopimuksen tekeminen tulisi myös sallia, mutta kokonaan molok-järjestelmästä luopuminen voi olla hankalaa vaikka periaatteessa sitä kannatankin jo yksin jätteenmäärän takia. Nykyinen Molok-järjestelmä ei ole kannustava vähentämään jätteen tuottamista tai kehittämään lajittelua, mutta suora maksat mitä tuotat -tyyppinen sopimus voisi tässä suhteessa olla toimivampi. Ongelmana kuitenkin yli 3000 usein heikkojen teiden päässä olevaa kesäasuntoa ja haja-asutusalueen harva vakituinen asutuskin. Ympäristön ja teiden kannalta pitkät ajomatkat eivät ehkä järkeviä tai osin edes mahdollisia, mutta selvittää se pitää. Itse siis tässä vaiheessa rinnakkaismallin kannalla, mutta katsotaan mitä jatkotyöstäminen tuo. Kiitokset Maunulan Karille hyvästä asian ajamisesta ja selvittelystä.

Muutenkin listalla ympäristöasioita. Teimme tänään periaatteellisen päätöksen kunnantalon, kuntalan ja kirjaston liittämisestä perustetavaan hakelämpöön. Olemme pitkään tätä vaihtoehtoa kehitelleet ja nyt asia näyttää ottavan askelia eteenpäin. Hakelämpölaitos avaa mahdollisuuksia myös yksityisille kiinteistöille ja taloyhtiöille liittyä ympäristöystävälliseen vaihtoehtoon (metsä- ja/tai peltoenergiaa) ja uskoisin, että aika kilpailukykyiseenkin hintaan. Jos asia kiinnostaa kannatta olla yhteksissä. Homma etenee jo ensi vuonna – toivottavasti hyvällä tahdilla.

Tässä muutama poiminta listalta ja koko esityslista ja pöytäkirja löytyy netistä tuttuun tapaan sivuiltamme www.loppi.fi päätökset. Ja jos kysyttävää tai ihmeteltävää ilmenee niin kysyä saa ja pitääkin 🙂

Nyt kuitenkin vielä hetkeksi käsikirjoituksen pariin. Huomenna vapaapäivä ja lupasin hieman mennä auttamaan Lopen kunnan koulujenvälisiin yleisurheilukilpailuihinkin. Toivotaan siis tyyntä ja kuivaa.

Kommentit