Sunnuntai, 02.09.2007

Blogi, sunnuntaina 02.09.2007

Perjantaina valmistunut hallituksen budjettiesitys on kerännyt kohtuullisen hyvät kiitokset. Mm. Vihreiden puoluehallitus antoi kiitosta esitykselle mm. joukkoliikenteen kehittämisestä, maatalouden vesiensuojeluprojektista, ympäristöjärjestöjen rahoituksesta ja syrjäytymisen ehkäisystä. Aika paljon kertoo sekin Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg totesi nyt tehdyn budjetin olevan ”Suomen ensimmäinen ilmastobudjetti”.

Arvostelijoitakin löytyy ainakin virkanpuolesta. Demarien puheenjohtaja Eero Heinäluoman mukaan budjettiesitys leikkaa palkansaajien, eläkeläisten ja lapsiperheiden ostovoimaa. Heinäluoman mukaan häviäjiä ovat lapsiperheet, pientä työeläkettä saavat ja työttömät.

No tietysti jos haluaa unohtaa sen, että nyt sinivihreä hallitus korottaa opintorahaa 15 vuoden tauon jälkeen, vapaantulon rajoja 30 prosenttia, oikaisee eläkeläisten veroepäoikeudenmukaisuuden, korottaa kansaeläkkeitä, korottaa lapsilisiä, vapauttaa pienet perinnöt jopa 75 kaikista perinnöistä perintöverosta, parantaa merkittävällä tavalla lesken ja alaikäisten lasten asemaa perijöinä, kaksinkertaistaa mm. vammaisten työllistämistuet, lisäpanostaa koulujen ryhmäkokoihin, tukiopetukseen ja erityisopetukseen jne. No tietysti näistä montaa odottiin jo demarihallitukselta mm. opintorahaa ja eläkkeiden verotuksen oikaisemista, mutta turhaan. Hymyilytti hieman, että pitkän vallassaolo aikansa ja ajan jolloin SDP:llä oli mahdollisuus asioita hoitaa ja ongelmia korjata, jälkeen demarit ilmoittivat Heinäluoman suulla, että jos eläkeläisverotuksen oikaisua ei tehdä on sosialidemokraatit valmiita jopa välikysymykseen. 13.4.1995 – 19.4.2007 eli yli 12 vuotta oli aikaa asioita hoitaa, mutta nyt välikysymyksellä uhkailtiin jos asiaa ei sinivihreä hallitus muutamassa kuukaudessa hoida. No rauhassa sai uhkailla, sillä tälle hallitukselle keskustalle, kokoomukselle, vihreille ja RKP:lle tämä epäoikeudenmukaisuus oli kunniakysymys mikä hoidettiin kuntoon enti töikseen. Niinpä.

Itse olen kuitenkin ehkä vieläkin tyytyväisempi sellaisista uudistuksista millä hallitus on nyt pureutumassa erilaisiin yhteiskunnan ongelmiin, joita syystä tai toisesta on haluttu ylläpitää. Tällaisiksi lasken ehdottomasti sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen tukiviidakosta kohti läpinäkyvyyttä, tempputyöllistämisen muuttamisen aktiiviseksi työllisyyspolitiikaksi mm. kohdanto-ongelman ratkaisemiseksi ja työnteon kannattavuuden parantamiseksi. Myös merkittäviä uusi hankkeita on tulossa koulupuolelle. Jo viime vaalikaudella itse ihmettelin silloisen opetusministerin intoa käynnistää erilaisia hankkeita mm. koulukiusaamisen kitkemiseksi puuttumatta syihin mitkä ovat johtaneet ongelmaan. Nyt opetusryhmien kokoa ollaan pienentämässä – ehkä tärkein asia koulukiusaamisongelmaankin tai sen syihin paneutumiseksi – ja samaan aikaan halutaan tukea tukiopetusta ja erityisopetusta ja niiden saatavuutta. Itse opettajana näitä uudistuksia olen odottanut ja erityisen tyytyväinen niiden toteutumiseen nyt olen.

Opetusministerimme Sari Sarkomaa on minusta muutenkin ottanut erittäin hyvän ja aktiivisen otteen ongelmiin ja epäkohtiin puuttumiseksi. Joskus itsekin olen puhunut opettajien täydennyskoulutuksen puolesta. Maailma muuttuu niin kovaa vauhtia, että vuosittainen täydennyskoulutus ja kurssitus on tarpeen. Niukoista määrärahoista ei tähän ole riittämiin riittänyt ja nyt opetusministeri onkin asiaan puuttumassa. Esillä on esitys missä koulutuksen järjestäjille ollaan säätämässä velvoitetta huolehtia opettajien täydennyskoulutuksesta. Kyse on siis velvoitteesta ei siis vain mahdollisuudesta. Tämä onkin oikea suuhta. Lakiuudistus on tarkoitus valmistella nopealla aikataululla koulutuksen järjestäjien ja työmarkkinaosapuolten kesken. Samalla Sarkomaa on antanut tukensa myös koulualan toiveelle siitä, että ruumiillisen koskemattomuuden suoja ulotetaan hoiva-alan lisäksi myös opetushenkilöstöön.

Tänään vapaapäivä. Huomenna edessä kuitenkin tiukka päivä omalla seutukunnalla. Aamusta Hämeen kansanedustajat tulevat vieraaksemme Riihimäelle ja yhteisen tilaisuutemme jälkeen istumme talousaluetoimikunnan kanssa lounaan jälkeen vielä kokouspöytääkin. Illansuussa sitten kokoomuslainen hallitusryhmä ja päivän päätteeksi kunnanhallitus. Niiden asioiden parissa tänään myös työtä.

Päivällä aikaa kului myös tv:n ääressä. Oli aivan pakko ja mieluisa pakko katsella Osakan MM-kisojen päätöspäivää. 800 metrin finaali oli odotetusti hieno kuten myös viestitkin, mutta täydellinen kruunu oli miesten keihäsfinaali. Tero Pitkämäki hallitsi peliä oikeastaan alusta asti ja varmisti kullan jo ennen viimeistä heittoa. Olikin hieno tunnelma, kun mestari heitti viimeisen heiton kaikkien kilpakumppaneidenkin kannustaessa ja ilman paineita Pitkämäki teki kilpailusta timantin heittämällä vielä viimeisellään uuden voittotulokseksen 90,33. Upea päätös MM-kisoille, vaikka muutamaa muutakin nappisuoritusta olisin odottanut. Nyt olisi tärkeää, että jatkossa voisimme enemmän panostaa huippujemme leirityksiin. Jos haluamme, että mestaruuksia ja menestystä tulee niin se vaatii myös satsauksia. Itse olen siihen valmis ja se ei tarkoita sitä, että kilpaurheilua tulisi tukea juniorityön ja massaliikunnan kustannuksella. Tämä on yksi sellainen asia mitä tulee yhteiskunnassamme vakavasti puhua. Itse liputan vahvasti ykköstapahtumienkin puolesta ja tällainen on mm. Lahden MM-hiihtojen haku. Annetaan sille hankkeelle nyt kaikki tuki ja toivotaan parasta tulosta.

Kommentit