Keskiviikko, 05.09.2007

Blogi, keskiviikkona 05.09.2007

Joku tuossa kyseli olenko ollut tyytyväinen pellettien käyttöön. Voin myöntää ja kehua. Hyvä, helppo ja siisti tapa lämmittää kotimaisesti. Otin siis kesäasunnolla käyttöön varaavaan takkaan tarkoitetun Tulipiipun 50 -pellettipolttimen. Halusin siis hieman takanlämpöä, mutta ennen muuta keventää suoransähkölämmityksen alati nousevia kustannuksia. Nyt olen käyttänyt pari vuotta poltinkoria hyvinkin säännöllisesti ja tyytyväinen olen. Takkamme on aikamoinen tiilikasa 1,5×1,5 ja korkeutta kolmatta metriä keskellä tupaa. Edesmennyt rakas Pekka-enoni käytti takkaa aikanaan hyvin säännöllisesti ja toimii edelleen. Nyt tämä pellettiaika on tehnyt hommasta lähes täysin vaivatonta. Illalla vain polttimen täyttö. Kymmenisen kiloa pellettiä 500kg suursäkistä, minkä paikallinen rautakauppa toi paikanpäälle, polttimeen ja sytytys ja parin kolmen tunnin huolettoman palamisen jälkeen takka on yhtä kuuma kuin monen puupesällisen polton jälkeen. Sitten vain peltiä kiinni ja nauttimaan.

Jos täyttö ja käyttö on vaivatonta niin huoltokin. Pelletithän palavat periaatteessa kokonaan ja polttimeen jää vain hieman harmaata pölyä mikä on helppo täytön yhteydessä puhdistaa. Ja mikä parasta tuossa polttamisessa on se, että pelletti ei oikeastaan savua sytytyksen jälkeen lainkaan ja näin voin pellin pitää hyvinkin pienellä raolla jo polttovaiheessakin. Ja tuo koko ruostumattomasta teräksestä tehty poltin painaa viitisen kiloa ja on vain 36 senttiä korkea ja tehoa siis yhdessä täytössä 50 kWh. Voin lämpimästi suositella. Takka lämmin ja tunnelmaa ja järkevää vihreää energiaa.

Tässä vielä jotain faktaa bioenergia-lämmityksestä pelleteillä (www.tulipiippu.fi) eli puupelletti sisältää energiaa n.4,8 kWh/1kg kosteuden ollessa n. 8-10%. 1m3 puupellettiä painaa n. 650 kg, 1tn polttoöljyä = 2,1tn pellettiä. 1tn pellettiä = n.3,1 pm3 halkoja. Tuhkasisältö pelletillä on n. 0,4–0,7 %.

Lisäksi olen vielä etsinyt nyt tänä syksynä mökille ilmalämpöpumppua. Uusimmat pumput mahdollistavat peruslämmön pudottamisen laitteen avulla jo +10 asteeseen ja tälläinen laite nyt houkuttaa. Vanhat perinteisethän eivät pääse tai pysty oikeastaan alle 16 asteen talvilämpöön ja se mökin peruslämmöksi tuhlausta. Katsotaan jos vaikka vielä tänä syksynä saan sen pelletin kaveriksi ja näin sähkölaskun vieläkin pienemmäksi järkiratkaisuin. Kerrotaan lisää kun hanke etenee 🙂

Tänään elämme mielenkiintoisia hetkiä kunta-alan kannalta ja 428 000 palkansaajan osalta. Tänään on lupa odottaa kunta-alan palkkaneuvotteluiden tuloksia niin, että uudet työ- ja virkaehtosopimukset voitaisiin allekirjoittaa vielä loppuviikosta. Kunnallisen työmarkkinalaitokselta odotetaan ehdotusta nyt jo aamupäivästä ja tämän jälkeen homma etenee niin, että terveydenhoitoalalta tulee omat esitykset. Kolme esitystähän julkistettiin jo viime viikolla. Julkitulon jälkeen ryhmät kokoustavat ja iltapäivällä jo mahdollisesti neuvottelut jatkuvat yhdessä ja tällöin jos kaikki etenee tavoitteiden mukaan on mahdollista, että myös hallituksen tasa-arvoerä astuu peliin eli tavoite naisvaltaisten alojen palkankorotuksista tai erityispanostus siihen.

Mielenkiintoista on myös nähdä millä tasolla palkkaratkaisuissa tullaan liikkumaan. Palkansaajapuolihan on kertonut julkisuudessa tavoittelevansa vähintään 9 prosentin korotuksia kahden ja puolen vuoden sopimuskaudella. Tämän lisäksi esille on noussut useamman vuoden mittainen palkkaohjelma millä palkkaepäoikeudenmukaisuutta olisi tarkoitus hallituksen tahdonkin mukaisesti oikaista.

Itse olen sitä mieltä, että nyt on pakko tehdä ratkaisuja tulevaisuuden kannalta. Meidän on palautettava kunta-alan ja erityisesti terveydenhoitoalan houkuttelevuus työnantajana ja tämä tarkoittaa palkkojen korotusta useamman kerran peräkkäin määrätietoisesti kohti oikeudenmukaisuutta ja työnvaativuutta. Muuten ajaudumme todella vaikeaan kriisiin väestön ikärakenteen muutoksen myötä. Tähän pitäisi nyt vakavasti osata varautua ja hoitaa asioita niin, että pärjäämme huomenna ja vielä 25 vuodenkin päästä. Työvoimasta on jo nyt pulaa ja jos kunta-ala ei ole osaltaan houkuetteleva vaihtoehto en minä ainakaan ymmärrä miten se voisi pärjätä kiristyvässä tilanteessa. On siis ratkaisujen aika nyt ja jatkossakin. Realiteetit ymmärtäen puolin ja toisin.

Tänään itselläni sitten vapaapäivä. Helsingissä pyörähdän ja illalla ratsaille. Mutta korvat auki päivällä.

Päivällä kävin hakemassa ratsastusharrastusta varten turvaliivit Hipposportista. Kesällä jo kävin malleja katsomassa ja haluamani meni tilaukseen sopivan koon löytämiseksi. No nyt estetunnit aluillaan ja kun taitaa vanhaksi tulla niin joku pisti turvaliivikauppaan. Ei vaan oikeasti hyvät turvaliivit – sellaiset mitkä ovat turvalliset, mutta eivät haittaa ratsastusta – ovat ehdottomat ja turvallisuudesta ei ole mitään syytä yhtään tinkiä. Esimerkiksi kypäräpakko aina ehdoton ja tiedän, että monella tallilla myös satulointivaiheessa kypärää pidetään päässä. Turvallisuudesta ei koskaan puhuta liikaa eikä sen eteen koskaan tehdä turhaa työtä. Mutta nyt siis minulla hyvät palaturvaliivit ja mukava jatkaa hyppytreenejä vaikka tämän illan tunnilla puomit saivatkin olla kasassa, kun treensimme tarkkoja siirtymiä ravi-yksi käynti askel -ravi -sarjoja ja laukasta käyntiin -siirtymisiä. Mukava tunti ja 80 prosenttia ihan hyvin. Mikä huonosti, no lopussa hieman laukan kanssa työtä, mutta viimeinen veto jätti kuitenkin hyvän mielen minulle ja uskoisin, että Räpyllekin 🙂

Päivällä samalla matkalla tapasin myös hyvän ystäväni Sannan ja hieman myös vaatekaupoissa pyörin ja olihan se käytävä myös katsomassa oliko Ben ”kesämökillä”. No nyt nappasi ja olikin kiva hetki jutella Benin kanssa ehkä jo pikkuhiljaa kesän viimeisillä terassikeleillä Strindbergillä. Benistä oli muuten kesällä loistava juttu Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä. Siinä kirjoitettiin mm. tästä Benin Strindbergillä viihtymisestä ja siitä miten hän aina siellä kuin me maalla mökillä. Ben kertoi, että nyt oli ollut niin kiireistä tuon lehtijutun jälkeen ettei ollut ehtinyt oikein Strindbergillekään ja toimittaja olikin nauranut, että alkaa heidän lehden uskottavuus kärsiä jos ei nyt Ben terassilla ole kun kerran niin kirjoittivat. 🙂 Niinpä. No tänään aikaa aurinkoisella Strindbergillä kulutimme ja olikin oikein lämmintä ja kesäistä vielä. No ei Benin kanssa koskaan aivan ilman politiikkaa mene ja nytkin monesta mielenkiintoisesta aiheesta ehdimme jutella ja yhden kuvankin sain ottaa. Yhtäkkiä pöytäämme tuli nimittäin kaksi nuorta naista opiskelijahaalareissa. Heidän piti kuvata kertakäyttökameralla teemaan alkuasukkaat ja he halusivat nyt stadilaisen alkuasukkaan kuvaan kanssaan. Hieno kuva tuli.

Tänään myös talousalueemme ja seutukuntamme asiat puhuttaneet. Puheluita niin Hyvinkäältä kuin Riihimäelle ja Lopellekin. Isoja asioita liikkeellä ja myrskyäkin. Palataan niihin hieman myöhemmin. Myös ilmalämpöpumppuasiaa olen selvittänyt. IVT:n uusin malli sallii tai mahdollistaa talvilämmön eli peruslämmön pudottamisen 10 asteeseen. Se nyt kiehtoo sillä yhden asteen pudottaminen vaikuttaa lämmityskuluihin alentavasti viisi prosenttia. Jos perinteinen ilmalämpöpumppu pakottaa pitämään 16-19 asteessa talvella niin uusimmalla teknologialla kun peruslämmön saa kuusi astetta alemmaksi olisi vielä mahdollista säästää 30 prosenttia sähkönkulutuksessa. Muutenhan laitteet toimivat niin, että keskiarvona yhdellä 1kWh laite tuottaa 3-5kWh. Laite siis pienentää lämmityskustannuksia merkittävästi ja ”haukkuu” itsensä muutamassa vuodessa ja sen jälkeen tuottaa puhdasta säästöä. Katsotaan ja tutkitaan ja jos jollakulla hyviä vinkkejä tai kokemuksia niin kertokaahan ihmeessä.

Mökistä puheenollen. Nyt ratsutunnin jälkeen tulinkin kotiimme. Juhannuksesta lähtien olemme asuneet Pekkalan mökillä, mutta nyt ainakin joitakin öitä alamme olla myös oikeassa kodissamme. Kiva välillä näinkin.

Kommentit