Tiistai, 04.05.2010

Blogi, tiistaina 04.05.2010

Meillä on hyvä mahdollisuus selvitä tulevaisuudessa ilman ydinvoimaakin. Tuore WWF.n raportti kertoo, että maamme energiankulutus kääntyy laskuun mm. teollisuuden rakennemuutoksen, liikenteen sähköistymisen ja energiatehokkuuden kasvu myötä. Tuoreen selvityksen mukaan maamme tarvitsema energia voitaisiin tuottaa tulevaisuudessa vuonna 2050 uusiutuvilla energianlähteillä. Tämä tarkoittaisi siis energiatehokkuuden parantamista ja tuuli- ja vesivoimaa, bioenergiaa sekä aurinkosähköä eli ns. älyenergiaa. Tulevaisuutemme siis näyttää erittäinkin hyvältä ennen muuta nyt päätetyn suuren uusiutuvan energian lisäpaketin avulla. Siirtymäkausi siis nyt hoidettava hyvin ja 2050 tilanteemme voi olla erittäinkin hyvä. Energiaratkaisujemme tulee siis olla nyt juuri oikeita ja kauaskantoisia.

Kauas pitää osata katsoa myös EU:n tulevaisuuden kanssa. Olen huolestunut opposition vaateista jättää Kreikka ilman lainaa ja samalla näin ajaa ensin euro alas ja siten tuhota koko EU. Tänään Urpilainen ei vielä mielipidettään asiaan kertonut vaan laittoi mielipideautomaatit asialle. Toivon todella, että Urpilainen nyt näyttää kuka SDP:tä johtaa ja miten? Vastuullisesti vai pelaten. Hänhän juuri vappuna yritti uskotella, että hän ei politiikassa pelaa. Nyt sen näemme. Ehkä jo tänään istuntosalissa jos ääneen uskaltautuu. Toivon vastuullisuutta nyt.

Herättelin samasta aiheesta keskustelua myös FB-sivuillani eilen. Keskustelu on jatkunut läpi yön ja nyt jo avaukseni alla 40 kommenttia kysymykseeni ”Mitä mieltä FB-parlamentti Kreikan pelastusohjelmasta? Vai annetaanko upota?” Ottakaapa kantaa. Tässä linkki tuohon keskusteluun.

Tämä siis päivän ehdoton ykköspuheenaihe eduskunnassa. Palaan aiheeseen varmasti vielä. Mutta nyt kello jo seitsemän ja aika suunnistaa kohti Helsinkiä. Aamusta ensin valiokunnat ja niissä mm. muutamien asioiden valmiiksisaattamista ja sitten kello 14 tuo Kreikan iso ongelma suuren salin pöydälle. Katsotaan mitä tapahtuu.

….

Tänään valiokunnat veivät päivän oikeastaan hyvinkin tehokkaasti. Kevät näyttää valiokunnissamme supertiukalta ja monta isoa asiaa pitäisi saada valmiiksi vielä ennen heinäkuuta. Valiokunnan jälkeen piipahdin tervehtimässä siilinjärveläisiä yläkoululaisia ja lukiolaisia, jotka tänään toivat talolle viestinsä, jossa vaativat lisää musiikin opetusta peruskouluun. Vaatimukseen on helppo yhtyä. On todellakin surkea tilanne ollut edellisen tuntijakouudistuksen seurauksena monissa kouluissa kun taito- ja taideaineita ei ole edes valinnaisina voinut valita. Tai sitten parhaimmillaankin niin, että valitse joko musiikki ja kuvataide. Ymmärrän tämän harmistuksen hyvin ja tiedän, että tulemme varmasti korjaamaan tämänkin virheen. Tulemme lisäämään valinnaisuutta ja samalla taito- ja taideaineita. Valmisteluun saatiin nyt kuukausi lisäaikaa, mutta jo ennen kesää pitäisi jotain olla valmiina. Syksyllä sitten tarkoitus urakoida esitys valmiiksi ja eteenpäin. Iso juttu, jolla kauaskantoiset vaikutukset.

Nyt kuitenkin täysistuntoon. Kreikan kriisi esillä. Katsotaan miten populistiseksi peli menee.

….

Aikalailla tyytyväinen voi olla tämän päivän valtaosan keskusteluun. Suurin osa eduskunnasta ymmärsi sen missä tilanteessa nyt ollaan ja vain perussuomalaiset ja vasemmistoliitto intoutuivat omille teilleen. Hieman tosin pelkäsin, että perussuomalaisten linja miellyttäisi jälleen myös sosialidemokraattejakin, mutta onneksi tälläkin kertaa vain osaa. Perussuomalaisten keskustelun taso oli jälleen ”oliivi, sitruuna ja tupakka” -tasolla ja aivan unohtivat senkin, että EU:n kaatuminen jättäisi heidän oman Euroopan Herran Soinin ilman työpaikkaa. No sellaista se populismi on ja itseasiassa tietynlaisesta populismistä tämä koko Kreikan kriisikin syntynyt.

Tänään totesin myös mm. Ylen Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyssä, että tilanne on inhottava, ärsyttävä ja surullinen. Itseasiassa tällainen laittaa vihaksi. EU:ta on rakennettu yhteisen menestyksemme perustaksi ja sitten yksi maa on laittanut kaiken lekkeriksi ja salannut, väärentänyt ja toiminut kaikkien pelisääntöjen vastaisesti. Toisaalta tekisi mieli sanoa, että hoitakaa kreikkalaiset itse ongelmamme. Kantakaa vastuunne. Ja kantakaa vastuunne valehtelusta ja huijaamisesta. Näin tekisi todellakin mieli todeta.

Mutta rehellisyyden nimissä järki sanoo muuta. Nyt on valittava ”ruton ja koleran” välillä – valittava lainan tai laman välillä. Tilanne on pakkorako ja inhottava sellainen. EU:ssa pohdittiin myös sitä ratkaisua, että annetaan Kreikan valua konkurssiin. Se oli yksi mahdollisuus. Mutta ainakin nyt näyttää siltä, että valtaosa EU-maista näkee tilanteen niin, että hallitsematon konkurssi olisi vielä paljon pahempi. Se varmasti laajentaisi kriisin muihin Etelä-Euroopan maihin ja se vaara on edelleenkin. Se myös ajaisi koko Euron kriisiin ja mahdollisesti kaataisi Euron ja sen myötä koko EU:n. Se tuhoaisi maamme teollisuuden ja täydellisesti kilpailukykymme. Se pirstaloisi Euroopan ja jättäisi maat yksin kilpailemaan suuria maailman kasvualueita mm. Brasiliaa, Intiaa, Kiinaa ja USA:ta ja Venäjääkin vastaan. Itse uskon, että EU:lla on tässä edelleen paljon annettavaa.

Siksi olen valmis pitkin hampain ja vielä nyt eduskunnassa huolellisesti läpikäyden ja reunaehtoja asettaen hyväksymään tämän lainapaketin. Kyse ei siis ole pankkituesta eikä muustakaa tuesta vaan nimenomaan korollisesta lainasta. Ja olen tyytyväinen siihen, että EU on nyt ottanut asiassa linjaksi Suomen ajaman vastuun linjan. Vioelä talvella EU:ssa suunniteltiin lähes reunaehdotonta tukea, mutta se ei kelvannut silloin meille eikä se kelpaisi nytkään. Onneksi koko EU nyt maamme linjalla. Jyrki Katainen totesi jo silloin talvella neuvotteluissa, että jos Kreikka tarvitsee tukea, mukana pitää olla ehdottomasti IMF:n eli ansainvälisen valuuttarahaston ja että lainojen pitää olla kahdenvälisiä. Sellainen vaihtoehto mitä silloin vielä moni EU-maa ajoi, että Kreikalle annettaisiin ns. ”isännätöntä eurorahaa”, ei Kataiselle ja maallemme käynyt ja hyvä niin.

Lopulta koko EU päätyi maamme esittämälle linjalle ja samalla todettiin ja päätettiin, että alunperin suunniteltu yhden vuoden lainapaketti ei riitä vakuuttamaan markkinoita ja pelastamaan Kreikkaa, euroa, EU:ta ja kaikkia alueemme maita. Tämän takia päädyttiin siihen, että nyt tehdään kolmen vuoden lainaohjelma ja neljän vuoden vakautusohjelma. Eli uudistus jatkuu vielä lainansaannin jälkeenkin. Lainakin sidottiin niin, että lainaa annetaan aina kolmen kuukauden välein. Aina vasta sitten kun Kreikka on tehnyt omat velvoitteensa. Purkanut älyttömiä etuuksia mm. eläkkeen maksua kuolleen omaisille ja korottanut noin 50 vuoden eläkeikää sekä poistanut esimerkiksi metsurien ulkotyön lisät. Ja kaikkea muuta aivan älytöntä. Talouden tervehdyttämiskuuri on kreikkalaisille kova, mutta se on ehto lainan aina seuraavalle erälle. Näin pystymme toimimaan määrätietoisesti kohti vakaampaan tilannetta. Täyttä vakuutta tilanteen korjaantumisesta ei voi kuitenkaan antaa.

Mutta nyt on tärkeää, että esitys käsitellään huolella eduskunnassa ja tehdään siihen riittävät reunaehdot. Lisäksi on tärkeää, että Kataisen johdolla EU:hun ajetaan nyt mekanismit joilla voidaan tulevaisuudessa valvoa, estää ja myös rangaista talouden huijauksien tielle lähteviä maita. Pelotteen pitää olla kova. Ja valvonnan tiukkaa. Tarvitaan myös ns. pankkivero eli pankeilta kerättävät vakausrahastot pankkien tappioiden varalle jne. Pelisääntöjä tulee kaikin puolin tiukentaa. Tämä on ehto jo lainan hyväksymiselle. Ja tämänkin jälkeen sitä on vaikea hyväksyä. Ymmärrän hyvin ärtymyksen mitä tämä aiheuttaa meillä Suomessa ja kaikissa muissakin EU-maissa, mutta toivon, että näemme tässä kauemmaksi.

Toivotaan, että kaikki toimii ja pystymme pelastamaan yhteisen tulevaisuutemme. Maamme lainaa nyt rahaa itse 2,5 prosentin korolla ja lainaa sen eteenpäin Kreikalle viiden prosentin korolla. Jos kaikki menee hyvin niin saamme muutaman kymmenen miljoonaa voittoa. Toivon niin. Katainen totesi kuitenkin tänään rehellisesti, että ”Meillä ei voi olla mitään 100-prosenttista varmuutta siitä, toimiiko tämä paketti. Mutta tämä on maailman parhaiden voimien rakentama paketti. Sen tarkoitus on se, että lainaa annetaan ja laina saadaan takaisin. Se on se tarkoitus, mutta minä en voi sitä teille taata. Sitä ei voi kukaan tässä maailmassa taata”.

Katsotaan miten asia etenee nyt meillä eduskunnassa ja miten myös muissa EU-maissa. On edelleen vaara, että kokonaisuus kaatuu ja sen jälkeen voimme vain katsoa mitä tapahtuu.

EU:n talouskomissaari keskustalainen Olli Rehn kuvasi tilannetta hyvin. Nyt emmem saa päästää Kreikan pensaspaloa muuttumaan koko Euroopan laajuiseksi metsäpaloksi.

Kommentit