Euro ravintolassa antaa vettä 40 lapselle!
Näin oli otsikoita usein erittäin mielenkiintoinen Hämeenlinnan Ajastin sivun ykkösuutinen. Tuula Heinäsen kirjoittama uutinen kertoo tämän aamun HäSa:ssa miten kolme hämäläistä ravintolaa lähti mukaan Unicefin Jano 2010 -kampanjaan. 2007 New Yorkista liikkeelle lähtenyt kampnaja on laajentunut ympäri maanpallon ja nyt myös siis Hämeeseen. Idea on siis se, että ravintola laskuun lisätään esimerkiksi yksi euro lähetettäväksi Unicefin kautta vesikampanjaan. Kaksi euroa riittää jo ämpärin hankkimiseen puhdistustablettien lisäksi ja kolmella eurolla saa kolme vesikanisteria. Janopäiväkeräys on siis nyt täälläkin ja kaiken kaikkiaan jo 13. kerran. Mukana kampanjassa on Suomessa jo nyt lähes 100 S-ryhmän ravintolaa. Hämeenlinnassa siis Sokos Hotell Vaakuna. Lisäksi hämeenlinnalaisista on haasteen ottanut vastaan aivan mainio Tawastia Bank sekä perinteisekäs herkkuttelupaikka Piparkakkutalo kirkon takana.
Kotimainen ruokaketju työllistää joka viidennen työssä käyvän suomalaisen. Itseasiassa kotimainen elintarvikeketju työllistää suoraan noin 130 000 henkeä eli noin 5 % työllisistä. Lisäksi maatalous työllistää suoraan noin 90 000 ja elintarviketeollisuus työllistää vajaat 40 000 henkeä. Eli vaikka maanviljelijöitä on maamme työvoimasta vain neljä prosenttia niin tämä pieni ja sitkeä joukko tuottaa noin 80 % siitä ruoastamme. Siis siitä kaikesta ruuasta jonka me viisimiljoonainen Suomi syömme. Taloustutkimuksen mukaan karkea kokonaisarvio elintarvikealan työllisyysvaikutuksista on lähes 300 000 henkeä.
Miljoonan euroa vastaa 17 työvuotta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos jokainen meistä suomalaisista käyttäisi kuukaudessa 20 euroa nykyistä enemmän suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin syntyy maahan Suomeen 20 000 uutta työpaikkaa.
Julkisten ruokapalvelujen kotimaisuusastetta nostamalla voidaan siisluoda työpaikkoja lisää. Jos jokainen kunta päättäisi käyttää suomalaista – kotimaista – ruokaa niin työllisyysvaikutukset olisivat merkittävät. Myös aivan lähiruoka olisi mainio vaihtoehto kunnille. Se tarkoittaisi töitä kotiseudun maatalouteen, leimpomoille, perunafirmoille jne. Ja tämä on kilpailutuslainsäädännönkin mukaan aivan mahdollista. Tahtokysymys siis. Laitetaan ehto, että perunat pitää olla kuoritti 24 tunnnin sisällä ennen käyttöä. Tai leipä leivottu kyseisenä aamuna jne. Esimerkiksi vain.
On totta, että nykytekniikalla kaiken maailman ruoka saadaan pysymään pilaantumattomana vuorokausia, viikkoja ja jopa pidempiäkin aikoja. Mutta haluammeko me syödä säilytysaineilla kyllästettyä ruokaa? Totta on myös se, että lähialueilla ei tarvitse tuottaa minkäänlaista kestoruokaa vaan lähiruoka on helppo jäljittää, sillä on lähialueen tuottajat ja tekijät. Jotka kaikki tunnemme. Tämä nimenomaan on lähiruoan vahvuus.
Paras ruoka tuotetaan lähellä. Sen maku ja tuoreus säilyvät ja tänäpäivänä hyvin tärkeä asia eli ympäristökuormituskin on mahdollisimman vähäinen. Tämä olisi siis samalla myös ympäristöfiksua toimintaa.
Samaan aikaan olen ollut erittäin tyytyväinen myös yhden lihatalon uuteen mainoskampanjaan ja myös muuttuneeseen tapaan tuottaa ruokaa. Ei vesitettyä vai vesitettyä? Lihaa vai nahkaa eli kamaraa? Aitoa makua vai natriumglutamaattia eli E621:stä? Minä vastaan kaikkiin ensimmäisellä. Miten sinä? Ostopäätöksillä vaikutamme ja itse tulen tekemään esityksiä lähiruuasta myös alueellamme muutenkin. Se on ympäristöfiksua.
Tänään päivä meneekin ympäristöfiksusti aivan kotinurkissa. Ensin Hausjärvelle Talousalueemme Johtoryhmän kokoukseen ja sitten Lopella Puheenjohtajisto ja sen jälkeen vielä työt jatkuvat. Myös Riihimäen Harjunrinteen kouluasia kalenterissa. Työmme siis jatkuu.
….
Kello 20.30 ja juuri kotiin. Tänään päivä siis todella tiivisti Hyvinkää-Riihimäen talousalueen, Riihimäen seutkunnan ja Lopen kunnan asioiden parissa. Kaikki tällä kertaa taustakeskustelua ja valmistelevaa linjausta eli en niistä vielä tämän enempää voi kertoa. Jos muutamat yritysasiat etenevät hyvin niin toivottavasti sieltä kerrottavaa vielä tänä keväänäkin ja talousalueen asioistakin varmasti kerrottavaa riittää. Tänään itse nostin tässäkin pöydässä esille ison huoleni HAMK:n ja Laurean tulevaisuudesta talousalueellamme. Toivoinkin, että otamme tämän ison asian yhdeksi talousalueparlamenttimme pääaiheeksi ja näin myös päätimme tehdä. Alueemme tulee nyt vahvistaa viestiä ja yhteistyötä ja turvata myös Hyria ammattikoulutusosakeyhtiön esimerkkiä noudattaen myös ammattikorkeakoulutus alueellamme jatkossakin. Sydämeni sykkii myös Forssan seudulle tässä asiassa ja toivotaan, että HAMK saa myös tämän yksikön sellaiseksi, että senkin tulevaisuus voidaan turvata ja työrauha antaa.
Huomenna saamme eduskunnassa eteemme valtaisan Kreikan lainapaketin. Itse suhtaudun lainaan erittäin kriittisesti ja suurella varauksella ja nyt on tärkeää käydä huolella läpi kokonaisuuden uskottavuus ja toimivuus. Ainakin itse en vielä ole valmis nielemään epärehellisesti toimineille kreikkalaisille tällaista tukea vaikka kyse onkin lainasta ja vielä aika kohtuullisella korollakin. Mutta palaan aiheeseen varmasti vielä. Nyt uutisten pariin ja päivän lehdet ja huominen lisätalousarvioesityskin vielä mukavasti iltalukemiseksi. Ei voisi parempaa olla.