Sunnuntai, 02.05.2010

Blogi, sunnuntaina 02.05.2010

Kreikan kriisi on vain syventynyt. Ratkaisua on haettu nytkin joka päivä ja eilen lopulta Ranskan valtiovarainministeri Christine Lagarde kertoi, että ratkaisu ainakin apulainoista Kreikalle on syntynyt. Se on sitten toinen asia pelastavatko ne pahasti kallistuneen laivan. IMF ja EU-maat antanevat kolmen seuraavan vuoden aikana lainaksi Kreikalle jopa 120 miljardia ja tästä jättipaketista maamme osuus olisi pahimmillaan 1,5 miljardia euroa eli noin 1,85% kokonaispotista josta siis kaksi kolmasosaa Euromailta. Suomen osuus olisi kuitenkin valtaisi. Jopa 1 prosentti maamme vuosibudjetista ja siksikin asiaan pitää suhtautua kriittisen vakavasti.

On totta, että laskennallisesti rahan lainaaminen Kreikalle olisi kannattavaa. Arki voi olla todellakin jotain muuta. Nyt suunnitellun paketin mukaan maamme saisi Kreikalta korkeampaa korkoa kuin joudumme itse maksamaan markkinoille. Mutta ilmassa on todella isoja muttia. Takaisin maksu ei olisi missään tapauksessa varmaa. Olisiko se edes todennäköistä? Näin käy jos Kreikka kaikesta huolimatta ajautuisi yhä syvempää konkurssikriisiin.

Tämän takia kyseessä onkin vain laina ja tiukoilla ehdolla ja kohtuullisella korolla. Ei ilmaiseksi, mutta ei toisen ahdinkoakaan hyväksikäyttäen. Saamastaan avusta Kreikan pitäisi kiittää sitten erittäin tiukalla säästökuurilla. Ongelma onkin siinä, että kansa ei Kreikassa ole hyväksymässä säästöjä ja tämä voi aiheuttaa myös sen, että toivottua lainakokonaisuuttakaan ei maa saa. Se olisi koko Euroopalle katastrofi.

Kreikan säästökuurin suuruutta kuvaa hyvin se, että EU:n taloussääntöjen mukaan maan budjettivaje ei saa nousta yli 3 prosenttiin. Kreikka huitelee nyt aivan omissa luvuissa. Maan budjettivaje on jo lähes 14 prosenttia.

STT kirjasi hyvin selkeästi niitä syitä miksi Kreikassa nyt tämä tilanne. Pääsyy kuitenkin huolimaton taloushallinto ja valehtelu ja asioiden pimittäminen ja vääristely, mikä periaatteessa pitäisi olla anteeksiantamatonta. Mutta jos Kreikan jätämme yksin laajejee kriisi hetkessä koko Eurooppaan ja tuhoaa orastavan talouskasvumme jos ei jopa paljon muutakin.

Mutta STT siis välitti 5 pointtia mitkä selittävät Kreikan vaikeaa tilannetta: 1) Kreikassa jäädään keskimäärin eläkkeelle 53-vuotiaana, 2)Maan eläkemenot kasvavat huomattavasti nopeammin kuin muissa EU-maissa, 3) Virkamiehille maksetaan jouluna ja pääsiäisenä ylimääräiset kuukausipalkat ja heitä ei voi erottaa, 4)sosiaaliturva kuormittuu kuolleiden virkamiesten tyttärillä, joista osa voi nostaa edesmenneiden eläkkeitä ja 5)jopa työpaikalle ajoissa siis sovittuna aikoina töihin saapuville maksetaan lisäpalkkaa. Voi siis hyvin kysyä onko tämä kaikki kestävää ja järkevää?

Mutta seuraamme tilannetta ja katsotaan miten se etenee. EU:n talousjohtajat jatkavat asian käsittelyä ja päätösten aika on kun kokonaisuus ja vastuut selvillä. Itse en vielä sano suunnitellulle lainalle juuta enkä jaata. Kokonaisuuden pitää olla kestävä.

Suomi on Kreikan lainaohjelmaan valmistautumisessaan edellyttänyt erityisesti neljää ehtoa.

Maamme on jo nyt vaatinut erittäin tiukkoja ehtoja mukaan lähtemisellemme. Suomi on vaatinut neuvotteluissa, että Kreikan ohjelman on oltava uskottava sekä kooltaan että kestoltaan. Kokonaisuuden tulee siis olla monivuotinen niin että Kreikan talous saadaan vakaasti kestävälle uralle. Toisena ehtona olemme vaatineet, että Kreikan on sitouduttava ja vietävä päätökseen tarvittavat tuntuvat ja myös uskottavat talouden tasapainottamistoimet. Kolmas ehto tuelle on, että EU-maiden laina Kreikalle ei voi olla vastikkeetonta tukea, vaan korollista lainaa. Ja neljäsehto on sekin hyvä ja tiukka. Neljänneksi EU:n on lisättävä talouspoliittista koordinaatiotaan jäsenmaiden kesken ja luotava tarvittavat pakotteet Kreikan kaltaisten tilanteiden ennaltaehkäisemiseksi muissa maissa. Tämä erityisesti viimeinen ehtomme on ratkaiseva jopa koko EU:n uskottavan tulevaisuuden kannalta.

….

Kiitos vielä eilen illalla saamistani viesteistä liittyen päivän tilaisuuksiin. Oli mukava tavata paljon väkeä niin Lopella, Hämeenlinnassa kuin Riihimäelläkin. Monta mielenkiintoista keskustelua ja muutamiin aiheisiin lupasin myös palata heti alkuviikosta. Mm. työ Hämeenlinnan OKL:n ja myös ammattikorkeakouluopetuksen turvaamiseksi jatkuu. Palataan aiheisiin.

….

En tiedä miten hyvin patterit nyt ladattu. Ainakin juuri nyt tuntuu jotenkin kovinkin uupuneelta. Lopen uupuneelta. Koko päivä ulkoilmassa lapion varressa ja kottikärryjen kahvoissa. Paljon saimme aikaiseksi ja uskon, että tästä se virtakin vielä pattereihin löytyy.

Nyt ajattelin hetken lueskella huomisia materiaaleja valmiiksi. Päivä pääasiassa Lopen kunnan asioiden parissa, mutta myös Riihimäen Harjunrinteen korjauksen valtionapu sekoilu ELY-keskuksessa työllistää. Katsotaa saammeko asian päivänvaloa kestävään muotoon. Olen hämmentynyt asian käänteistä. Latailen tännekin aiheeseen liittyvää materiaali tässä alkavalla viikolla. Pohtikoot jokainen sitten itse onko Uudenmaan ELY kohdellut oikein hämäläisiä alaisiaan.

Mutta nyt lukemaan ja sitten X-Factorin pariin. Echantin pojat ovat aivan mahtavia ja äänestetään päijät-hämäläiset viikarit voittoon. Taidokkaita.

Kommentit