Tiistai, 03.10.2006

Blogi, tiistaina 03.10.2006

Eilen illalla saimme sitten tietoa myös Hämeenlinnan seudun kuntien yhteistyön syventymisesta. Hämeenlinnan, Hauhon, Kalvolan, Rengon ja Tuuloksen valtuustot päättivät maanantaina illalla, että kunnat jatkavat yhdistymistä. Sen sijaan jälleen yksi kunnista tällä kertaa Lammi päätti jättäytyä yhdistymishankkeen ulkopuolelle. Yhdistymisen jatkamista koskeva päätös syntyi Hämeenlinnassa ja Rengossa yksimielisesti, mutta muissa kunnissa asiasta jouduttiin äänestämään. Tuuloksessa päätös syntyi lopulta äänin 14-3, Hauholla 16-5 sekä Kalvolassa niin ikään 16-5. Lammilla yhdistymissuunnitelmat torjuttiin äänin 18-9.

Nyt mukana olevien kuntien yhteenliittymästä Suur-Hämeenlinnasta syntyisi uusi noin 58 500 asukkaan kunta, kun mukana on alueen kahdeksasta kunnasta viisi.

Mutta niin kuin hyvin muistamme tuon annetun puitelain sisällön niin tästä päätöksestä huolimatta koko alue eli kahdeksan kuntaa jatkavat kuitenkin kaupunkiseudun yhteisten suunnitelmien tekemistä. Mukana ovat myös aiemmin yhdistymishankkeen ulkopuolelle jättäytyneet Janakkala ja Hattula.

Mielenkiintoista siis nähdä miten asia etenee kun toisilla on aktiivinen ja innokas ote asiaan ja toiset mm. Janakkala ovat alusta asti olleet yhdistymistä vastaan. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee myös se, että aamun MTV3:sen uutiset kertoivat, että Keskustan kansanedustaja ja eduskunnanvarapuhemies Sirkka-Liisa Anttila on aktiivisesti ryhtynyt vastustamaan yhdistymistä. Uutiset mainitsivat, että Anttila on soittanut alueen valtuutetuille jopa painostava sävyisiä puheluita mitkä on koettu alueella ristiriitaisesti. No ehkäpä sellainenkin sitten kuuluu puhemiehen tehtäviin?

Nyt kuitenkin minä kohti Helsinkiä. Tänään MTV3:sen lauantain Motorforum extran koostaminen ja selostaminen työnä.

Nyt ohjelmat valmiina ja jälleen takaisin kotona. Kaksi ohjelmaa Maikkarilla ja toinen siis ulos huomenna keskiviikkona MTV3+:lta ja toinen lauantaina pääkanava MTV3:lta. Aiheena Enduron MM-sarjan viimeinen osakilpailu missä ratkesi mm. kaksi viimeistä MM-kultaa. Samulia Aro ajoi mestariksi kovimmassa Enduro 2-luokassa ja nyt vieraana oleva Marko Tarkkala MM-pronssille isoimpien pyörien Enduro 3-luokassa. Mika Aholalle Enduro kakkosen MM-hopea eli aivan loistava vuosi suomalaisittain tämäkin. Hienoa ja onnea. Kannattaa siis katsoa nuo ohjelmat.

Aamulla töihin ajellessani puhuttiin Yrjö-Koskisen Hannelen kanssa pitkä puhelu. Kumpikin kun oli autossa niin oli hyvää aikaa puhua. Hannelehan oli Riihimäen seudun ehdokkaana kaksissa edellisissä Eduskuntavaaleissa ja nyt sitten minun tukena ja tukijana ensi vuoden vaaleissa. Hansun olen oppinut tuntemaan vuosien aikana muutenkin erittäin hyvin. Valtuustossa olemme istuneet kumpikin vuodesta 97 alkaen ja viime vaalikauden neljä vuotta olimme kokoomuslaisina kunnanhallituksessa. Siinä olemme tulleet toisillemme hyvin tutuiksi ja syntynyt sellainen arvostuksen ja luottamuksen ilmapiiri mitä päätöksenteko vaatii. Hannelehan on edelleen mukana valtuustossa ja lisäksi Hämeen Maakuntahallituksen varapuheenjohtajana ja näin ollen saamme edelleen häneltä tärkeää ja tuoretta tietoa mm. Eu-hankeasioista ja yleensä koko maakuntaa koskevista asioista. Nytkin puhelumme käsitteli näitä asioita aina Hämeenlinnan kuntien yhdistysneuvotteluista aina oman seutukunnan asioihin asti ja tottakai sivusimme myös kampanjaammekin. Kävimme läpi mm. tuota Kampanjan Vaalistarttitilaisuuden ohjelmaa ja sen semmoista.

No paluumatkalla sitten piipahdin varmistamassa vielä kampanjamme myytituotteiden lopulliset muodot Helsingissä ja kotimatkalla sain vielä hyvää kahviseuraakin, kun Ylipekan Sadun kanssa törmäsimme kantapaikassa Riihimäen Kulmakonditoriassa. Tuli puhuttua kahvin ääressä läpi Riihimäen edellisen valtuustonkokouksen kiemurat ja tulevatkin jutut. Olipa kiva jälleen nähdä.

No Riihimäeltä matkaan tarttui vielä Sydänmaan Laurilta yksi mustaherukkakin mökille ja nyt hieman välipalaa ja sitten kello 18.00 Kuntalaan keskustelemaan talon tulevista käyttömuodoista. Vanha kunnantalo eli Kuntalahan palvee kuntalaisia erilaisena kokoontumistilana ja nyt sitä ollaan laajentamassa toimintojen suhteen myös jälleen nuorisotilaksi niin kuin joskus 80-luvullakin oli. No siitä huolimatta talossa jatkanee myös useita opiston piirejä, 4H:n toimisto ja UA:n toimisto ja sen semmoista ja tällaisia monitoimitaloja minusta jatkossa tarvitaankin ennen kaikkea. Tarvetta on kasvavassa määrin kun senioriväestön määräkin nousee. Toki lisäksi minusta mm. koulut pitäisi saada tehokkaampaan käyttöön. Se kuitenkin vaatii hieman suunnittelua ja neuvotteluja ja pelisääntöjä henkilöstön kanssa. Aina pitäisi minusta muistaa käydä mahdollisimman laaja-alainen keskustelu asioiden eri näkökulmista. Silloin vältytään turhilta hampaan kiristyksiltä. Tässä Kuntala asiassakin se nyt tänään juuri tilaisuuden tarkoituksena. Hyvä niin.

Kello 20.30 ja juuri takaisin kotiin. Kuntalan infotilaisuus oli juuri niin hyvä kuin odotinkin. Paikalla oli eri käyttäjäryhmät ja he saivat kertoa omat toiveensa ja ideansa talon kehittämiseksi ja remontoimiseksi. Pieniä toiveita tuli vähän jokaiselta ryhmältä ja oikeastaan kaikki pystyimme jo yhdessä myös päättämään toteutettavaksi. Aika hieno juttu. Väki oli myös tyytyväistä siihen, että vanhat käyttäjäryhmät voivat jatkaa tulevaisuudessakin Kuntalassa oikeastaan entisellään ja muuten talo kehittyy ja laajenee mm. internetyhteyksin ja av-laittein. Remontti alkaa tämän kuun puolivälissä ja talon pitäisi olla nuorisotila- ja muussa remontoidussa kunnossa 1.2.2007 mennessä. Näyttää siis oikein hyvältä ja kunnan tiloja saadaan näin entistä tehokkaampaan käyttöön.

Itse kerroin tilaisuudessa hieman myös niistä suunnitelmista mitä tulevaisuuteen on eli mm. koulujen tilojen käytön tehostamisesta missä ensi askel otetaan nyt Kirkonkylän koulun laajennuksen yhteydessä kun taloon tehdään varastotiloja myös opiston käyttöön. Tämä on ainakin minusta juuri oikeansuuntaista tilojen hyötykäytön parantamista ja kun asiat suunnitellaan huolella siitä hyötyy kaikki tilojen käyttäjäryhmät.

Kerroin myös tilaisuudessa päätöksestäni luopua omasta yritykseni toimistotilasta Kuntalassa. Tila on otettu ikävällä tavalla lyömäaseeksi minua vastaan. Minut on nostettu syylliseksi mm. siihen, että maton kudonta loppui Kuntalassa. Kylillä on väitetty, että valtuustonpuheenjohtaja valtaa koko talon. On väitetty, että valtuustonpuheenjohtaja ei maksa tilasta vuokraa jne jne. Ja mikä ikävintä niin asioista myös tietävät eivät ole ottaneet asiakseen oikoa virheellistä tietoa tai ottaneet minuun yhteyttä kysyneet miten asianlaita on. Se on minut pettänyt ja harmistuttanut.

No tänäänkin kulttuurisihteeri Tuula Pirinen kertoi, että kudontapiirit oli päätetty lopettaa Kirkonkylältä jo aiemmin ja toisaalta toimistoni poisti talosta vain yhdet kangaspuut ja toiminta jatkui kahdessa isossa huoneessa muuten entisellään aina yli vuoden eli siihen saakka kunnes opisto päätti toiminnan nyt lopettaa ja varsin selvästi esille tuli myös se, että yritykseni maksaa tilasta käyvän Lopen toimistovuokratason vuokran jne. Mutta niinpä…

No ehkä näin sitten parempi…. Etsitään uusi tila ja lopetetaan ilkeät puheet näin. En ole herkkähipiäinen, mutta reilu peli minun makuun.

Juuri vielä keskustelin kampanjamme tapahtumapäällikön Mika Ylipekan kanssa kampanja asioista ja perään sovin vielä pienistä tarkennuksista kampanjamme tekstiileihin. Ensi viikolla kampanjan Vaalistartissa 10.10. julkistetaan ensimmäiset jutut. Kannattaa siis tulla paikalle.

Nyt lehdet ja uutiset…

Kommentit