Maanantai, 02.10.2006

Blogi, maanantaina 02.10.2006

Maanantai aamu ja kello nyt 10. Aamulla ajelin ensin Vantaalle hakemaan tv-nauhurin ja sitten Helsinkiin Ilmalaan tekemään Enduron MM-sarjan tämän viikon tv-ohjelmia. Teemme ensin Johannan kanssa 40 minuutin ohjelman MTV3+:lle keskiviikoksi ja sitten perään vielä tänään ja mahdollisesti jatkamme huomennakin 24 minuutin ohjelman pääkanavalle MTV3:lle lauantaiksi. Studiovieraaksemme saapuu Tarkkalan Marko, joka varmisti viimeisessä MM-osakilpailussa itselleen MM-pronssin.

Matkalle tänne hoidin vielä muutamia asioita kampanjaani varten ja myös hieman illan kunnanhallituksen asioita. Nyt kuitenkin työn touhuun…

Opetushallituksen projektipäällikkö Varpu Taarna otti minusta esille yhden erittäin tärkeän asian. Taarnan vastuulla on neljä lukineuvolaa ja nyt hän kantaa huolta, että yksi alueellinen lukiasiamies ei riitä auttamaan kaikkia oppimisvaikeuksista kärsiviä. Nämä aikuisille suunnatut lukineuvolat ovat auttaneet suomalaisia huomenna tiistaina tasan vuoden ja ensimmäinen vuosi neljässä paikassa on osoittanut tuen tarpeen olevan erittäin suurta.

Helsingissä, Tampereella, Vaasassa ja Joensuussa on Asiakkaita ja yhteydenottoja on tulvinut lukiasiamiehille niin paljon, että neuvolat ovat ruuhkautuneet ja käyntiaikaa on joutunut odottamaan jopa kuukauden.

Minusta on erittäin tärkeää, että asiaan ollaan nyt puuttumassa valtakunnalisellakin tasolla ja myös aikuisväestön kohdalla. On kuitenkin totta, että vieläkin tärkeämpää olisi pystyä puuttumaan asiaan jo lapsena ja tätä työtä vaikeuttaa mm. se mistä joskus aiemminkin jo kirjoittelin. Puheterapeutteja ei vain yksinkertaisesti ole. Meillä Lopellakin yritimme muutaman vuoden pitää paikkaa auki. Määräraha oli mutta ei yhtään hakijaa. Se on vain totta ja siihen pitäisi nyt puuttua lisäkoulutuksella.

Arviolta noin viidennes suomalaisista kärsii jonkinlaisesta oppimisvaikeudesta. Oppimisvaikeus on usein luki- ja kirjoitusvaikeus tai tiedon erilainen prosessointi. Taarnan mielestä neuvontaa ja ohjausta oppimisvaikeuksiin pitäisikin saada myös terveydenhuollosta, työvoimatoimistoista ja oppilaitoksista. Kyse on Taarnan mielestä enemmän ”lukiotteesta” eli tavasta toimia kuin rahasta. Esimerkiksi kouluissa päästäisiin matkaan jo pienillä muutoksilla. Taarna totesi viikonloppuna, että jos ei lukemalla opi, oppii yleensä kuulemalla tai tekemällä. Lisäaika ja rauhalliset tilat kokeiden suorittamiseen ovat lukivaikeuksisille usein tärkeitä.

Tämän aivan totta ja sen opettajana olen saanut monta kertaa huomata. Isot ryhmäkoot kuitenkin tässäkin se suurin ongelma mihin pitäisi ensisijaisesti puuttua.

Lukivaikeus voi olla pahimmillaan syrjäytymisen alku. Suurimmalla osalla nyt ensimmäisen vuoden aikana lukineuvolan kävijöistä ei ole ollut mitään diagnoosia oppimisvaikeudesta ja kävijöistä 70 prosenttia on ollut naisia ja 30 prosenttia miehiä. Noin kolmensadan asiakkaan keski-ikä on ollut 34 vuotta.

Lukineuvolat ovat Euroopan sosiaalirahaston ns. ESR-hanke. Hanke jatkuu ensi vuoden 2007 loppuun asti.

Aamulla aloitimme ohjelman tekemisen Offroad pro uutisten koostamisella. Oli nimittäin jälleen pieniä ongelmia tai ei ongelmia. Ei ole ongelmia olemassakaan vaan vaan haasteita. Ranskassa Motors TV oli jälleen kerran laittanut international voicen väärälle ääniraidalle ja se aiheutti aikamoista jumppaanista studiolla. No ensin aamulla hain lainaan toisen nauhurin ja sitten lopulta vasta toisella lainanauhurilla saimme materiaalin siirrettyä työstämismuotoon. No se ratkesi siis kuitenkin hyvin.

Päivällä Seppälän Tiina tuli katsomaan miten ohjelmia tehdään. Oli ollut useaan otteeseen puhetta, että Tintti tulisi katsomaan ja nyt löytyi hyvä rako yliopisto-opiskelujen välissä tulla studiolle mukaan. Ensin kuvasimme studio-osuudet ja vieraana oli toinen loppilainen eli Tarkkalan Marko. Kahden ohjelman studio-osuudet purkkiin ja sitten vielä koostimme rungon valmiiksi ja selostin 40 minuutin ohjelman kuntoon. Sovimme niin, että huomenna jatkamme ohjelman lopulliseen asuun ja teemme toisen ohjelman pääkanavalle lauantaiksi.

….

Helsingistä ajoin suoraan kunnanhallituksen ryhmäkokoukseen. Kävimme läpi kokouksen asiat. Homma oli kutakuinkin selvä, kun useimmat asiat olivat olleet esillä jo aiemmin useaan otteeseen mm. puheenjohtajistossa ja meidän ryhmäkokouksissa. Kunnanhallituksen aluksi Jukka Mursula kertoi hieman koulukuljetusasioista ja niiden kilpailuttamisesta. Niihin asioihin palaamme varmasti laajemmin vielä lähitulevaisuudessa. Koulukuljetukset nimittäin yksi iso haaste meidänlaiselle kunnalle missä pitkät välimatkat ja näin ollen paljon kuljetettavia oppilaita. Kustannukset ovat nousseet jyrkästi ja tämä vaatii mietintää.

Kokousasiat menivät juotuisasti myös virallisessa istunnossa. Ei muutoksia eikä sen kummempaa. Pöytäkirja pian luettavissa jälleen kuntamme kotisivuilla osoitteessa http://www.loppi.fi. Poiketkaapa kurkkaamassa.

Nyt jälleen kotona ja kolmentoista tunnin työpäivä ja kokouspäivä takana. Ehkäpä ansaitsen kupin kahvia ja sitten hetken pitkällään oloa.

Kommentit