Tiistai, 03.08.2010

Blogi, tiistaina 03.08.2010

Huoli maamme sisäjärvien tilasta kasvaa koko ajan. Kun olen nyt aihetta esille nostanut useampana vuonna niin yhä enempi tulee yhteydenottoja siitä mitä yksi kesämökkiläinen voisi tehdä oman järven hyväksi. En ole aiheessa ammattilainen, mutta arjen kokemukset ja lukeminen ovat opettaneet kuitenkin paljon. Kyllä itse meidän mökkiläisten tärkeimmäsi tehtäväksi nostan jätevesistä huolehtimisen, mutta en todellakaan tuolla jätevesiasetuksen vaatimalla ehkä jopa hienoisella älyttömyydellä. Asetusta olisi tarkennettava ja tehtävä siitä kohtuullinen erilaisille taloille ja mökeille ja pääpainona tietenkin päästöjen vähentäminen. Aihe nousi jälleen heinäkuussa esille, kun TM Rakennusmaailma -lehti julkaisi vertailun, jossa puhdistuslaitteissa ilmeni puutteita. Itseasiassa vain yksi kahdeksasta pienpuhdistamosta poisti jätevedestä riittävästi ravinteita. TM Rakennusmaailma -lehden, Käytännön Maamies -lehden ja MTT:n yhteishankkeessa selvisi, että tuhansia euroja maksavat laitteistot ovat alttiita häiriöille. Näin siis siitä huolimatta, että pienpuhdistamoita on nimenomaan markkinoitu nimenomaan jätevesiasetuksen vaatimusten täyttämisellä. Näin ei siis kuitenkaan näytä olevan. Laitteet eivät täytä siis 2014 vaatimuksia ja edessä voi olla hyvinkin uusi vieläkin kalliimpi remontti kun nyt asennettu laite ei oikeasti täytäkään vaatimuksia. Voi perustellusti kysyä, että onko tällaisten tuhansien eurojen laitteiden maahan upottamisessa mitään järkeä? Ei ole.

Ympäristökeskuksen arvion mukaan noin 250 000 kiinteistöön on tehtävä parannuksia asetuksen vaatimusten täyttämiseksi. Vuonna 2014 täysimääräisesti voimaan tulevat säännökset siis on syytä tarkistaa vielä. Kuusi vuotta sitten voimaan tullutta asetustahan jo rukattiin. Mutta edelleen on isoja kysymysmerkkejä siitä mitä ja miten kenenkin pitää tehdä. Yksi meidän kokoomuksen kansanedustajista tekikin jo aloitteen, että asetus tulisi kokonaan kumota. Aloite on nyt meidän valiokunnan käsittelyssä.  Mutta ehkä suurin paine tässä on ympäristöministeri Paula Lehtomäellä. Ei hänelle eikä ympäristöministeriölle kyllä voi antaa kovinkaan korkeaa numeroa asian hoidosta ja erityisesti tiedotuksesta. Asia vaatii nopeita toimia ja järkeä.

Mutta sitten toinen asia on järvien ulkoisen kuormituksen vähentäminen. Se on itseasiassa hyvin tärkeä osa ja tuo jätevesiasia on osa tätäkin kokonaisuuta. Suurin osa järvien ongelmista johtuu valuma-alueelta tulevasta kuormituksesta ja tämä metsä- ja pelto-ojista tuleva ns. ulkoinen kuormitus tulisikin saada kuriin ja alentaa tasolle, jota järvi pystyy kestämään ilman rehevöitymistä. Hajakuormituslähteitä ovat esimerkiksi peltoviljely, karjatalous, metsätalous, haja-asutus ja luonnonhuuhtouma ja laskeuma. Hajakuormituksen vähentämistä voi yrittää esimerkiksi suojavyöhykkeiden perustamisen, ojaluiskien loiventamisen, haja-asutuksen jätevesien puhdistamisen, säätösalaojituksen ja peltoviljelyn tuotantomenetelmien kehittämisen avulla. Näitä toimenpiteitä varmasti tarvitaan. Asiasta kuulimme viime vuonna ympäristövaliokunnassakin kymmeniä asiantuntijoita ja itseasiassa ketju ei pysähdy vain lähi järveen vaan yleensä jatkuu ja vaikuttaa aina Itämereen asti. 

Tällaisia toimenpiteitä järvemme varmasti tarvitsevat ja näitä voi meistä jokainen tehdä. Tänään Loppijärven tälle reunalle suuntaan Sajaniemen Kalastuskunnan uusi niittokone Esko Pälsin ja Kari Kuparisen johdolla. Itse houkuttelin täältä niittohommiin useamman maanomistajan ja miehet saavatkin ison urakan eteensä. Olen tyytyväinen, että moni mökkiläinen ja maanomistaja haluaa olla tässäkin työssä mukana. Ja tietenkin isoin kiitos Sajaniemen miehille itse urakoinnista. Samalla on tarkoitus hieman tarkistaa tuon meidän reunan pelto- ja metsäojan tilaa ja laskeutusaltaamme tekoa sinne. Paikka pitäisi tänään saada selville. Sellainen paikka, että kuormitus saataisiin parhaalla mahdollisella tasolla tuosta ojasta kuriin. Mutta nyt hommiin.

Sitten iltapäivällä Hämeenlinnan kuukausimarkkinoille. Tervetuloa nappaamaan hihasta kiinni ja juttusille. Nähdään. Olen siis paikalla kello 12.30-14.00 ja siellä markkinaväen seassa ja Kahvi-Jussilla. 

….

Kello 21.15 ja juuri hetki sitten kaislatalkoista järvestä ylös. Vaarin kanssa ahkeroimme päivän niittourakan jälkitunnelmissa rautaharavoin ja talikoin ja täytyy sanoa, että nyt näyttää jälleen hyvältä. Kuparisen Karin johdolla sajaniemeläiset tekevät arvokasta työtä ja tänään jälleen minulle ilmoittautui muutama uusikin ”sponsori”, jotka siis haluavat omalla summallaan tukea niittotöitä. Katsotaan millaisia summia haluavat laittaa ja ilmoitellaan sitten Sajaniemen suuntaan, että saa töitä tehdä. Tarvetta niitolle järvellämme on paljon. Kannustan siis kaikkia teitä mukaan talkoisiin. Ottakaapa yhteyttä Kuparisen Kariin tai Pälsin Eskoon ja tilatkaa omaan rantaanne niittoa.

Urakan jälkeen sitten Hämeenlinnna kuukausimarkkinoille. Väkeä kesäsäässä jälleen valtavasti liikkeellä ja kun tätä duunia on tehty pitkään niin myös torilla paljon tuttujakin. Tänään jälleen paljon uusiakin juttukavereita tuli kahvittelemaan ja monta mielenkiintoista asiaa keskusteluissa esillä. Huomenna sitten jatkamme ensin aamusta Lahden torilla Niinistön Sarin kanssa ja sitten vielä Riihimäellä ja ilta Hämeenlinnan kesäteatterissa. Mukava päivä siis luvassa. Tervetuloa jutulle.

Kommentit