Maanantai, 02.08.2010

Blogi, maanantaina 02.08.2010

Eilen keskustalainen otti vahvasti kantaa maakuntien lentoliikenteen puolesta. Hyvä niin. Mutta kyllä samanlaista aktiivisuutta toivoisi liikenneministeriltä myös maaseudun ja haja-asutusalueiden teidenkin puolesta. Olen tässä tänä kesänä kiertänyt Hämeessä pienempiä valtionteitä läpi eri kunnissa ja kyllä luvattoman huonossa kunnossa on monet tieosuudet. Vehviläinen olisi nyt siis valmis tukemaan lopettamisuhan alla olevia lentoreittejä mm. Porin ja Seinäjoen osalta. Kyseeseen siis tulisi ostoliikennetoiminta eli  valtion tarjouskilpailun voittava lentoyhtiö saisi yksinoikeuden lentovälille. Tuki ei siis tule kysymykseen jos kentälle on muitakin toimijoita. Malli on ihan hyvä ja kannatettava, mutta se kyllä vaatii myös muita toimijoita mukaan hankkeeseen mm. maakuntaa ja kaupunkeja, mutta valtio voisi osaltaan olla mukana. Aiemminhan valtio on jo tukenut miljoonalla eurolla Savonlinnassa ja Varkaudessa toteutettua ostoliikennetoimintaa.

Mutta kyllä nyt tarvittaisiin liikenneministeriltä samanlaista aktiivisuutta ja toimia maaseudun teidenkin kunnossa pitämiseksi ja monessa paikassa kuntoon saattamiseksi. Aikaa ei ole hukattavaksi. Soralla paikatut reiät vanhoilla kestopäällysteteillä kovertuu ja kaivertuu koko ajan syvemmiksi. Toimia tarvitaan ei huomenna vaan jo tänään. Hankkeilla olisi myös erittäin merkittävä työllistävä vaikutus työmaina, mutta myös iso merkitys maamme kokonaan asuttuna pitämiseksi.

….

Uusi viikko siis tästä käyntiin. Takana siis maamme mitatun historian lämpimin heinäkuu. Heinäkuun keskilämpötilaennätys tehtiin Puumalassa 23 astetta. Vanha ennätys oli vuodelta 1925. Mutta kaiken kaikkiaan aivan upea helleheinäkuu. Ja kesä näyttää jatkuvan edelleen. Tänään ja oikeastaan koko viikko nyt töiden merkeissä. Illalla sitten avaamaan taidenäyttely Riihimäelle.  

SUOMEN MAISEMISSA – taidenäyttelyn avaus Riihimäen kirjastossa klo 17.00. Näytteillä Pekka Ryynäsen akvarelleja ja professori Terho Sakin veistoksia. Tervetuloa mukaan!

….

Tänään siis tehokas päivä töiden parissa. Useampikin vakivuoron kolumni odotti tekijäänsä ja hyvään malliin ne sainkin. Tosin vielä Vauhdin Maailman ensi lehden juttu kirjoittamatta, mutta juuri lehteä lukiessa aiheen keksin. Iltapalasta siis sekin hyöty tänään. Leipä maistuikin hyvältä parin tunnin raivaussahaurakoinnin ja saunan jälkeen. Aikalailla sellainen valmis olo nukkumaan.

Mutta muutama sananen vielä illan taidenäyttelyn avauksesta. Sain siis tänään ilon avata Suomen Maisemissa akvarelli ja veistos näyttelyn Riihimäen kirjaston näyttelytilassa. Esillä kymmeniä Pekka Ryynäsen akvarellejä ja jo edesmenneen professori Terho Sakin veistoksia. Suomen maisemissa näyttely kokoaa menestyksekkään taitelijan töitä nyt yhteen. Sakin ura olikin upea ja siitä muistona lukuisat kuvanveistokilpailujen voitot ja niiden seurauksena toteutuneet julkiset monumentit kuten Kalevala ja Yrjö Jylhä –muistomerkit Tampereella ja lukuisat taiteilijan suunnittelemat mitalit.

Omassa puheessani nostin tänään jälleen vahvasti esille matkailun merkityksen maakunnallemme ja Riihimäen seudulle. Kuinka moni muuten tietää, että matkailutoimiala on Kanta-Hämeen toiseksi tärkein työllistäjä heti metalliteollisuuden jälkeen? Niin se vaan on.  Ja tilastoissa maakuntamme on noussut valtakunnallisten yöpymistilastojen kärkeen ja tänä vuonna 2010 alueemme sai kiitosta ja arvostusta myös kongressialueena. Itse uskon vakaasti, että matkailu on todella tulevaisuuden kasvuala Kanta-Hämeessä – itse asiassa siinä piilee meidän mahdollisuutemme myös tiukan euron aikaan. 

Nimittäin Kanta-Hämeen alueelle matkailu tuo vuosittain jopa 250 miljoonaa euroa sekä välillistä, että välitöntä matkailutuloa. Yksinomaan hotelliyöpymisillä mitattuna matkailijat jättävät jopa 6 miljoonaa euroa majoitustuloa Riihimäen seudulle.

Yksi alueemme matkailun vahvan kehittymisen perusta viime vuosina onkin ollut kyky jatkuvasti kiristyneessä kilpailussa ylläpitää ja lisätä alueen matkailullista vetovoimaisuutta vahvalla verkostoitumisella, yhteistyöllä, tuotekehityksellä ja näkyvyydellä. Niin kunnat, kuin ennen muuta yritykset ja muut toimijat ovat lähteneet aktiivisesti tekemään tätä työtä. Perisuomalainen kateus on onneksi monessa tilanteessa käännetty voimavaraksi. 

Jos tavanomaista on se, että usein naapurin, on se sitten yritys tai kunta tai asukas, menestyminen herättää meissä suomalaisissa tunteen – miksi hän menestyy noin hyvin? Ja jopa ajatuksen, mitä voisin tehdä ettei hän menestyisi? Tämä ajattelu pitää kääntää toisin päin, ja Riihimäen seudulla ja myös koko Kanta-Hämeessä yrittäjät ja kaikki toimijat ovatkin matkailualalla kääntäneet ajatuksensa muotoon – tuo menestyy noin hyvin. Mitä me voisimme tehdä, että me menestyisimme vielä paremmin. Tämä on kateellisuuden kääntämistä positiiviseksi voimavaraksi. 

Edellä mainittuihin Riihimäen seutukunnalle majoituksen tuomiin yli 6 miljoonaan euroon kun vielä lisätään ravintolapalvelut, sisäänpääsymaksut ja muut välilliset matkailutulot, puhutaan todella merkittävästä toimialasta Riihimäen seudullakin. Lisäksi tehty matkailubisnes säteilee moneen toimijaan ja on siten nimenomaan verkostolaji, jossa oma tärkeä osansa on erilaisilla kunnallisilla ja yksityisillä näyttelytiloilla. Näin korostuu erityisesti päiväkävijöiden määrä- suuret tapahtumat, käyntikohteet, kuten näyttelyt, messut, konserttitilaisuudet ja museot jne. Nämä, kaupungin kirjaston näyttelytila yhtenä – vetävät vuosittain parhaimmillaan ehkä jopa 150 000 päiväkävijää Riihimäkeen. Pääkaupunkiseudun sekä suurten väestökeskusten läheisyydessä toimittaessa ei tältä voida ”välttyä”. Toisaalta tämä on vahvuus, jota pitää entisestään vahvistaa mm. vetovoimaisten tapahtumien ja näyttelyiden avulla. 

On siis syytä pitää mielessä alueellemme saapuva päiväkävijöitten valtava määrä, kun seutukuntaan luodaan matkailustrategiaa. Mainitsemani miljoonat eurot ovat käypää rahaa ylläpidettäessä ja kehitettäessä seutukuntaa. Väitän, että kulttuurimatkailu on Riihimäen seudulla yksi luontevimmista sijoituskohteista ajatellen alueen suotuisaa tulevaisuutta. 

Julkiselle sektorille matkailun merkitys korostuu erityisesti vetovoimatekijänä; matkailu on yksi toimialoista, millä voidaan nostaa alueen mielikuvaa erinomaisena asumisen ja yrittämisen alueena; vastaavaa on vaikea tehdä teollisuudella. Kehittäminen on jatkuva prosessi. Kehittämisessä on yksi myönteinen piirre; se ei koskaan pääty tai se ei ole koskaan valmis. 

Mm. tällaisilla hieman luovan talouden matkailupainotteisilla sanoilla julistin upean kesänäyttelyn avatuksi. Nyt kannustan myös teitä tutustumaan näyttelyyn. Upeita tunnelmia kahlittuna akvarellien hetkiin.

….

Mutta huomenna aamulla aloitamme niittotyöt kotijärvellämme Loppijärvellä meidän rannoilla. Kolmen naapurin kanssa olemme sopineet yhteisiä niittoja ja vielä yksi alueemme suurimmista maanomistajista on tulossa mukaan. Sajaniemen kalastuskunnan uusi upea niittokone siis saa meidänkin puolelta paljon työtä. Huomenna aamulla Kuparisen Kari ja Pälsin Esko laittavat koneet laulamaan. Samalla muuten tuo meidän laskeutusallasprojektimmekin etenee. Itse kaivuutyöt jätettäneen talveen. Mutta huomenna suunnitelmia mm. oikeasta ja tehokkaimmasta paikasta järvemme kannalta.

 


Kommentit