Sunnuntai, 01.08.2010

Blogi, sunnuntaina 01.08.2010

Aikainen herätys tänään Keski-Suomessa Lopen Päivän aamuun. Nyt aamupalalle ja sitten kotikuntaa kohden. Siellä tänään perinteinen upea joka vuotinen Lopen päivän juhla ja tänään erityistä juhlaa kun Loppi Seuramme täyttää 60-vuotta ja samalla julkistetaan kuvakirja Lopen Naisen -kansallispuvusta. Mutta palataanpa päivään myöhemmin.

….

Kello 16.53 ja juuti kotiin. Pitkä viikko takana, mutta sille hieno päätös Lopen Päivän juhlassa valtuustosalissamme. Olikin hieno idea Loppi Seuralta pitää tämän vuoden – heidän 60. juhlavuoden – juhla valtuustosalissamme. Paikka remontoitiin hetki sitten kauniiksi ja valoisaksi ja toimi aivan upeasti juhlassa. Juhlan päähetki oli se kun Antti Koskimäki julkisti toimittamansa kirjan 2000-luvun alussa syntyneen Lopen Naisen kansallispuvun vaiheista. Kaunis kertomus silloisen Minna Peltovuoren nykyisen Koskisen suururakasta kymmenin värikuvin höystettynä. Hieno kirja, joka kannattaa ehdottomasti hankkia omaankin kirjahyllyyn tai vaikkapa lahjaksi.

Juhlapuheen piti 70-luvulla Lopen kappalaisena toiminut piispa Juha Pihkala. En lähde puhetta sen enempää yrittämäänkään kirjoittaa, mutta sen totean, että yksi parhaista hämäläisyyden ja loppilaisuuden kuvauksista. Täytyy yrittää josko vaikka puheen saisi lisätä vaikkapa tännekin. Kyselen. Omassa puheenvuorossani onnittelin valtuuston puheenjohtajana Loppi Seuraa sen arvokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä kotikuntamme hyväksi ja samalla halusin nostaa esille myös huoleni kuntamme järvistä. Osa yli 300 järvestämme ja lammestamme tarvitsee pikaista apua ja ”huusinkin” myös Loppi Seuraa mukaan työhön. Tottakai päätyö kuuluu meille rantojen asukkaille ja vapaa-ajanasukkaille, mutta puuhaajia ja oraganisoijia aina tarvitaan. Ja myös luontoasiat on kirjattu Loppi Seuran tehtäviin. Toisena asiana nostin esille myös Lopen Historian II osan ajankohtaisuuden. Se pitäisi nyt ottaa mahdollisimman pikaisesti ainakin materiaalin keräämisen osalta agendalle. Mutta tuo puheeni kokonaisuudessaan tuolla Kynästä -sivulla ja nyt minä vedän hetken happea tämän viikon jälkeen. Hieman luomia painaa.

Näihin TJM Salorannan Lopen Laulun sanoihin juhlamme tänäänkin päättyi.

 

LOPEN LAULU
säv. ja san. T.J.M. Saloranta
kansanlaulun tapaan.

1. Meille kultainen on tämä Loppi.
kotiseutumme viljava maa.
Järvistänsä on rikkahin soppi
osa kauniin Hämeenmaan.

2. Suot suuret sadat järvet
harjut kummut lukuiset.
Kirkko Birgitan mielemme johtaa
kauas vuosisatain taa.

3. Meille kultainen on tämä Loppi.
kotiseutumme viljava maa.
Järvistänsä on rikkahin soppi
osa kauniin Hämeenmaan.

4. Kansa vakainen jäyhä luonne
kaiken kestää se tunnetaan.
Uutteruutemme Suomelle suomme
avuks armaan Jäämein maan.

5. Meille kultainen on tämä Loppi.
kotiseutumme viljava maa.
Järvistänsä on rikkahin soppi
osa kauniin Hämeenmaan.

Kommentit