Tiistai, 03.02.2009

Blogi, tiistaina 03.02.2009

Uusi päivä alkuun ja samalla myös uudet Valtiopäivät. Tänään eduskuntaryhmämme järjestäytyy aamusta ja sitten puoliltapäivin kokoonnumme valitsemaan eduskunnalle puhemiehet. Huomenna sitten viralliset Valtiopäivien avajaiset ja siitä se arki sitten rytinällä alkaakin. Olemme saamassa pöydällemme ja siellä jo muutama odottaakin monta todella suurta asiakokonaisuutta ja niiden kanssa päivät tulevat olemaan pitkiä. Näyttää kuitenkin siltä, että tällä hyvällä hallituspohjalla ja yhteisellä tahdolla selviämme niistäkin. Tällainen vahva tunto minulla.

….

Päivä eduskunnassa mennyt järjestäytymisasioiden parissa. Aamulla ensin tuo meidän oman eduskuntaryhmän kokous missä valitsimme johtoomme saman nelikon. Ei todellakaan ollut pienintäkään syytä tätä ryhmää uudistaa. Siinä määrin vahvasti Pekka Ravin johdolla työmme on edistynyt. Ryhmäkokouksessa onnittelimme vielä myös puhemiestämme Sauli Niinistöä vuodenvaihteen aviotumisen johdosta ja tämän jälkeen kävimme pitkän ja perusteellisen keskustelun maamme taloustilanteesta ja elvytystoimenpiteistä. Itse vielä tänään kävin läpi myös Hämeen mahdollisia hankkeita ja olemme niissä valmiina kun tilanne sen vaatii.

Täysistunnossa tänään vain puhemiesten vaalit. Sauli Niinistö valittiin luonnollisesti jatkamaan koko eduskunnan ykkösenä. Myös varapuhemiesten vaalit menivät kutakuinkin odotetusti ja selvin numeroin entisille puhemiehille. Pian edessä juhlallinen vakuutus.

….

Valintojen päivä näin päätökseen. Eduskunnasta ajoin takaisin Lopelle ja sitten vielä illalla Riihimäelle Lehmushoviin jossa tapasimme OAJ:n Kanta-Hämeen alueyhdistyksen väkeä. Maritta Kokon johdolla oli OAJ:laiset järjestäneet erinomaisen tietoiskun ja keskusteluillan kasvatusalan koko laajalta sektorilta. Olin erityisen tyytyväinen, että nyt tässä illassa kävimme läpi koko kasvunketjun aina neuvolasta varhaiskasvatuksen ja peruskoulun kautta toisenasteen koulutukseen. Alansa ammattilaiset kävivät läpi oman osa-alueensa keskeisiä haasteita nyt valmisteilla olevia uudistuksia ja toivat esille niihin liittyviä kysymysmerkkejä, huolia ja kiitoksia. Täytyy todeta, että pitkästä aikaa yksi parhaimmista illoista vaikka teemat ja aiheet ja myös tämän alan lainvalmistelu minulle enemmän kuin tuttua. On kuitenkin aina tärkeää, että kuulee kentältä mitä ajatuksia siellä uudistuksista ja nykytilastakin liikkuu ja on ja näiden pohjalta on aina helpompi valmistelutyöhönkin viedä terveisiä. Tänään esillä mm. varhaiskasvatuslain uudistustyö joka paraikaa käynnissä sekä perusopetuslain uudistus jossa suurimmat muutokset nyt tulossa lasten ja nuorten erityisopetukseen. Malleja on ollaan uudistamassa erityisopetuksessa nyt ennen muuta lapsen kannalta inhimilliseen ja oikeudenmukaiseen ja oikeusturvan kannalta kestävämpään tilanteeseen. Erinomaista on mm. se, että enää ei kesken perusopetuksen tapahtuvia erityisopetussiirtoja tehtäisi ns. pysyviksi tai toistaiseksi voimassa oleviksi vaan aina lähtökohtaisesti määrämittaisiksi. Tämä toisi tilanteeseen luontevan tarkastelukohdan mitä toki kouluissamme tehdään tänäänkin koko ajan. Esille tänään nousi luonnollisesti myös resurssitarpeet. Olen täysin samaa mieltä, että meidän on pystyttyvä takaamaan valtiovallan, mutta myös kuntien toimesta ja päätöksillä oikeat resurssit tähänkin työhön. Hyvää tarkoittava laki ei lasten tilannetta paranna, jos sitä ei kunnissa oikealla tavalla toteutettava ja jos siihen ei ole oikealla tavalla ohjattu myös resursseja valtiovallan toimesta.

Itse toivon, että tuo nyt jo 35 vuotta vanhan päivähoitolain uudistustyön myötä saamme aikaiseksi myös sen, että varhaiskasvatus siirtyy osaksi opetustointa. Tämä olisi keskeisen tärkeää kasvunketjua ajatellen. Sillä tuoreimpien Stakesin selvityksen mukaan nyt jo 8,5 prosenttia suurinpiirtein siis noin 17 000 päivähoidossa olevaa lasta tarvitsee erityistä tukea. Luku oli vielä muutama vuosi sitten 6,7 prosenttia. Tämän tukemisen ja sen saumattoman jatkumisen turvaamiseksi on tehtävä kaikki. Tämä hallinnollinen siirto, mutta myös hoidettava kuntoon salassapito tai tiedonsiirto puolen arkipäivän ongelmat. Mielenkiintoinen ja huolestuttava tieto on myös se, että tästä noin 17 000 pienen lapsen joukosta 2/3 on poikia. Se tarkoittaa omaa erityistä painotustaan ongelmien ratkaisemisssa ja varhaisen puuttumisen tukemisessa.

Mutta erinomainen tilaisuus kaiken kaikkiaan. Kiitos OAJ:laisille. Tulen mielelläni toistekin. Ei lisäoppikaan koskaan ojaan kaada.

Kommentit