Tiistai, 02.10.2007

Blogi, tiistaina 02.10.2007

Eilen illalla ei vanha, mutta entinen työkaverini kävi tekemässä minulle kasvohoidon. Hymyilytti kuinka pari vuotta sitten juuri kolmekymmenvuotissyntymäpäiväni alla heräsin ryppyihin. Tampereelta piti ostaa sitten voidetta silmien ympärille ja ihon hoitoon. No siitä asti niitä kyllä hoidettu – vaihtelevalla säännöllisyydellä. Ei kai sentää metroseksuaalisuutta, mutta itsestä välittämistä – pakoa. Mutta nyt siis Annakaisan kanssa oli pitkään puhetta ihosta ja sopiva aika löytyi kun vain sai itsestään irti. Eilen illalla puolentoistatunnin hoito iholle – ensin ihotyypin tutkimusta ja jotain muuta sellaista ja sitten puhdistusta ja jotain muuta sellaista. Nyt iholla hyvä olo ja itseasiassa muutenkin siinä mukavasti rentoutui ja oli ihana jutella Ak:n kanssa pitkästä aikaa menneestä, olleesta, nykyisestä ja tulevastakin. Iho itseasiassa vielä aamullakin hyvän tuntuinen ja jälleen kerran lupasin, että nyt vähintäänkin iltaisin puhdistuksen lupaan tehdä.

Alustavan suunnitelman mukaan ulkoministeri Ilkka Kanervan piti pitää tänään Brysselin matkallaan Suomen EU-linjauksia läpikäyvä linjapuhe Bruggen College of Europessa. Saimme tiedon, että Kanerva jättää puheen väliin ja syynä aiheellisesti EU:n sokeripäätös. On minustakin varsin aiheellista nyt ottaa aikalisä ja tutkailla hieman päätöstä ja sen syntyä ja sen myötä sitä millä käsikirjoituksella piskuinen Suomi etenee EU:ssa. Nyt tavoitteemme jäivät toteutumatta ja tarvitaan kriittistäkin pohdintaa. Vaikka puhe jää nyt pois ohjelmasta niin Kanervan ohjelma on hyvä ja maamme kannalta merkittävä. Kanerva tapaa EU:n ulkopolitiikan johtohahmon Javier Solanan, käy keskusteluja EU:n laajentumisesta Olli Rehnin kanssa ja myös sisämarkkinakomissaarin Charlie McCreevyn kanssa on varattu aika kahdenkeskiselle neuvottelulle. Lisäksi EU:n parlamentin puhemies Hans-Gert Pöttering ja omat meppimme ovat ohjelmassa huomioitu.

On hyvä, että sokeriasia vielä nousee esille. Vaikka päätös nyt on syntynyt niin on aiheellista varmasti käydä keskustelua tästäkin asiasta vaikka maatalousministerit sopivatkin jo sokerintuotannon lisäleikkauksista. Uskon, että Kanerva ottaa nyt väliin jäävästä tai siirtyvästä puheestakin huolimatta esille myös tämän tasapuolisuuskysymyksen mikä rävähti maamme kasvoille kuin Amin Asikaisen koukku. On vakavan keskustelun paikka. Menestyvä Eu ei kestä tällaista ja siksi asiaa on syytä pohtia ja tuoda sen vaikutuksia ja eri näkökulmia esille.

Tänään pitkä päivä Eduskunnassa edessä. Nyt aamusta aikaisin Helsinkiin ja ensin Hämeen kansanedustajien kuukausipalaveriin. Sitten sivistysvaliokunta, täysistunto, hallituspuolueiden sivi-ryhmä, Radio Hämeen Politiikan Puhemylly jne. Siis matkaan. Toivottavasti ei tänään pahoja ruuhkia. Aikaa tosin varattuna ihan kiitettävästi matkaan, mutta en jaksaisi seistä jonoissa. En.

Tänään meillä oli sivistysvaliokunnassa kuultavana kotikuntani Läyliäisten koulun rehtori Jukka Mursula, joka kertoi kuntamme panostuksista perusopetukseen. Olemme Lopella siis tehneet toimenpiteitä mitä nyt hallitus ns. POP-ohjelman kautta on tuomassa koko maahan. Hallitus siis ohjaa 80 miljoonaa euroa perusopetuksen kehittämiseen ennen muuta erityisopetuksen ja tukiopetuksen kehittämiseen ja luokkakokojen pienentämiseen. Me olemme Lopella siis päättäneet perusopetuksen maksimiluokkakoista muutama vuosi sitten ja nyt ensi vuoden valtion talousarvion käsittelyn yhteydessä Jukka oli kertomassa kokemuksista. Paikalla oli myös saman aiheen tiimoilta OAJ ja Kuntaliitto ja esillä myös valtionosuudet. Äärimmäisen mielenkiintoinen sivi vaikka kahdentunnin kokous aika loppuikin kesken kun esillä oli myös muutamia muita asioita mm. ammattihenkilöiden tutkintojen hyväksyntä EU:n sisällä. Itse kannoin huolta nimenomaan kieliongelmasta mihin on nyt jo törmätty erityisesti terveydenhuollon allalla. Minusta asiaa pitäisi selvittää vaikka se ei suoranaisesti henkilön ammattiosaamiseen liitykään. Mutta työnteon edellytyksiin kyllä minusta ratkaisevalla tavalla jos ajatellaan juuri terveydenhuollon ja muutaman muun alan töitä. Toivotaan, että asia ratkeaa kaikkien kannalta järkevällä tavalla.

Niin ja ennen Siviä tänään aamulla oli myös Hämeen kansanedustajien kuukausitapaaminen. Esillä maankäytönasioita ja myös tulevia seutukuntavierailuja. Ennen joulua vielä tavoitteena käydä tapaamassa joukolla Hämeenlinnan ja Lahden seudun kuntia.

Nyt sivi-ryhmäkin takana ja salissakin tänään jo puhuttu ja nyt Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyyn. Aiheena tehyläisten tilanne. Katsotaan millainen keskustelu saadaan aikaiseksi.

Kello 18.45 ja juuri kotiin. Politiikan Puhemyllystä tuli juuri sitä mitä pelkäsin. Aiheena oli Tehyn palkkakiista ja tiukkaa tivaamista siitä pitäisikö hallituksen tehdä asialle jotain. Itse en halunnut tällaiseen kysymykseen vastata varsinkin kun pääministeri ja valtiovarainministeri ovat ykskantaan ilmaisseet, että lisää rahaa ei hallitukselta ole tulossa. Minusta tällaisessa tilanteessa on täyttä populismia mennä sanomaan, että ”Kyllä minä nostaisin ja antaisin enemmän” ”Kyllä minä, mutta kun ne muut eivät”. Siis tarkoitan hallituspuolueen kansanedustajana. Oppositiosta saa todeta mitä haluaa ja totesinkin radioon, että olisi hallituksen panostus ollut ihan mitä tahansa olisivat oppositiosta todenneet, että ”Panostus on aivan liian pieni”. Rehellisimpiä kommentteja ovat olleet ne eduskunnan käytävillä ja kahvilassa sanonut toteamukset, että ”150 miljoonaa on merkittävä summa”. Tämä kommentti siis SDP:n kokeneelta kansanedustajalta. Annetaan nimen olla ettei hirttosilmukaksi hänelle muodostu.

Totesin myös sen, että työtä sairaanhoitajien, hoiva-alan ja muiden matalasti palkattujen alojen palkkojen korottamiseksi tulee jatkaa. Edellisen hallituksen aikana palkkaepätasa-arvo kasvoi, mutta nyt hallituksella yhteinen tahto korjata asiaa ja korjata yleensäkin palkkoja työn vaatimalle tasolle. Kuoppakorotus ei tilannetta oikaise, mutta varmasti rehellinen poliitikko myöntää ettei vuosien aikana syntynyttä kuoppaa yhdellä kertaa voida korjata. Ja rehellinen poliitikko myös myöntää sen, että nyt tarjotut ja jo 90 prosentin hyväksymät kunta-alan palkankorotukset ovat sellaisia mitä ennen ei ole nähty. Ei tällaisia palkankorotuksia olisi tullut jos emme olisi niitä ennen vaaleja esille nostaneet ja vaatineet, että nyt on aika toimia ja korottaa palkkoja ja palauttaa näin osaltaan kunta-alan kilpailukykyä työntekijärintamalla. Olen varma, että tällaista korotusta ei olisi tullut ilman kokoomusta ja kokoomuksen vaalivoittoa.

Olen myös varma, että Katainen ja kokoomus ja koko hallitus ei lopeta tätä työtä tähän. Ei saamastaan palautteesta huolimatta. Korotus on merkittävä ja merkittävä askel kohti ansaittuja palkkoja. Tulemme tekemään jatkossakin toimia jotka koemme oikeiksi siitäkin huolimatta, että niistä voi tulla ryöpytystä. Jos joku on sitä mieltä, että naisvaltaisten alojen palkoista puhuminen ja toimet niiden korjaamiseksi ei ole oikein niin hänellä on mielipiteeseensä oikeus. Uskon, että valtaosa on nyt syntyneeseen ratkaisuun tyytyväinen tietäen ja luottaen siihen, että hallitus jatkaa työtään tulevaisuudessakin.

Itse toivon, että sairaanhoitajien lakolta vältytään. Tilanteesta varmasti neuvotellaan ja pyritään löytämään ratkaisu. On kuitenkin tärkeä muistaa sekin, että neuvotteluissa ei hallitus ole osapuolena vaan neuvottelut käydään tyontekijöiden ja työnantajien kesken.

Kiitos myös saamastani palautteesta Radio Hämeen Puhemyllyn jälkeen. Jatkamme myös vaikeiden asioiden parissa. Lupaan sen. Ja jatkamme myös vaikeiden asioiden parissa – jos ne vaativat korjausta. Lupaan sen.

Tänään illalla vielä MTV3:n Viihdeuutisten haastattelu ja hieman kirjoitustöitä. Huomenna sitten aamulla Hämeenlinnaan Hämeen Kauppakamarin Liikenneseminaariin, sitten eduskuntapäivä ja illalla vielä yrittäjä-seminaari RAOL:n auditoriossa Riihimäellä aiheina mm. kaupanalan rekrytointi ja koulutusmahdollisuudet. Pitkä päivä edessä.

Kommentit