Maanantai, 01.10.2007

Blogi, maanantaina 01.10.2007

Uuteen viikkoon. Tänään allekirjoitetaan kunta-alan palkkasopimukset ja samaan aikaan myös lähi- ja perushoitajat hyväksyvät lopullisesti sopimuksen, kun heitä edustavan Superin on määrä allekirjoittaa työehtosopimus. Osassa keskusteluja enteiltiin sitä, että Super ei voisi hyväksyä tehtyä palkkatarjousta sillä nojalla, että Superilla ja on yhteinen neuvottelija taho Tehyn kanssa eli TNJ ja nyt kun tehyläiset eivät 12,5 prosentin palkankorotusta hyväksy osan mielestä superilaisetkaan eivät voi merkittävää palkankorotuksta hyväksyä. TNJ:n sääntöjen mukaan lähi- perushoitajien Superin pitöisi odottaa kunnes tehyläisetkin ovat päässeet ratkaisuun. Mutt tämän hetken tiedon mukaan kuitenkin yhteisestä neuvottelijasta huolimatta Superin sopimus on pitävä jos ja kun se tänään allekirjoitetaan päätyy tehyläiset sitten vaikkapa lakkoonkin asti.

Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki totesi, että nyt allekirjoittava 12,5 prosentin sopimus on hänen mielestään kohtuullinen. Ja samalla Palomäki painotti, että jos Super ei nyt sopimusta allekirjoittaisi niin heiltä menisi ohi ainakin ensimmäinen sopimusosa 3,5 prosenttia ja lisäksi joulurahaksi nimetyn 270 euroa.
Samalla Palomäki vielä painotti ja vakuutti, että sopimus Superin allekirjoittamana on lainvoimainen.

Katsotaan miten asia etenee ja itse toivon ja uskonkin edelleen, että tehyläisetkään eivät lakkoon mene, mutta niinpä luulin viimeksikin jo, että he tarjouksen hyväksyvät. Katsotaan siis ja seurataan mitä palkkaneuvotteluissa tapahtuu.

Ikävää tässä tärkeässä asiassa on edelleen se, että asiasta levitetään lehdissä ja haastatteluissa vääriä tietoja. Nykyinen hallitus on tekemässä uudenlaista politiikkaa missä erityilsellä valtion lisärahalla halutaan tukea kunta-alan naisvaltaisten alojen palkankorotuksia. Näin tapahtuukin nyt. Mutta juuri sain puhelun missä eräs pitkäaikainen kokoomusvaikuttajia soitti ja kertoi, että radiossa oli toitotettu kokoomuksen luvanneen 500 euron palkan korotuksen ennen vaaleja. Olen täällä lukuisia kertoja asian oikean kulun kertonut, mutta kerron edelleen. Kysymys on siis Iltalehden kyselystä ennen vaaleja missä kysyttiin tavoitetta malliin: ”Pitäisikö sairaanhoitajien palkkoja korottaa 500 eurolla?” Tähän kysymykseen kaikki puolueet keskustaa lukuunottamatta vastasivat, että ”Pitäisi” Mutta kokoomus täydensi vastaustaan sanallisesti suurinpiirtein näin: ”Mutta tähän pääseminen vaatii useamman samansuuntaisen palkkaratkaisun”. Eli kerralla ei 500 euron korotukseen ole mahdollisuuksia, mutta muutamalla samansuuntaisella palkkaratkaisulla se on puolueemme mielestä oikea ja kohtuullinen ja oikeutettu tavoite. Tämän eteen nyt uusi hallitus toimii ja jos senkin vielä kerran täälläkin esille nostaa niin SDP:n ollessa hallituksessa viime kaudella naisten ja miesten välinen palkkaero vain kasvoi. Se oli erikoista koko EU:n laajuisesti.

No me tiedämm, että olemme tehneet oikein. Me tiedämme, että olemme ottaneet ison asian hoidettavaksemme. Mutta me myös tiedämme, että vaikeita asioita kuuluu vastuullisessa politiikassa hoitaa. Ja meille naisten ja miesten välinen palkkatasa-arvo on tällainen. Me haluamme, että palkka on eri aloilla miehillä ja naisilla sama ja myös koulutusta ja työnvaativuutta vastaavaa. Sen eteen teemme nyt työtä ja teemme jatkossakin. Tällaisia yli 12 prosentin korotuksia ei olisi kunta-alalle tullut ilman, että nostimme asian pöydälle tietäen myös sen, että ne maksavat. Mutta tietäen myös sen, että meidän on oltava valmiita maksamaan kilpailukykyisempiä palkkoja jos haluamme saada kunta-alalle työntekijöitä jatkossakin. Se vain maksaa, mutta se saa maksaa. Jäämme siis seuraamaan tehyläisten seuraavaa siirtoa.

Nyt astuu myös voimaan kiisteltykin ryhmäkannelaki. Laki tulee parantamaan kuluttajan oikeusturvaa tilanteissa, missä korvaus on yksittäistapauksessa pieni. Siis niin pieni, että sitäö ei ole voitu yksin hakea. Nyt voimaan tuleva laki on kuitenkin edelleenkin hyvin rajattu ja se koskee vain kuluttaja-asioita ja mikä merkittävintä kanteen voi nostaa ainoastaan kuluttaja-asiamies. Mielenkiintoista nähdä mitä tämä laki tulleessaan tuo.

Niin aamulla kun vielä oli hieman vapaata niin ehdin lueskella myös tuoreinta Vauhdin Maailmaa. VM:n uusi päätoimittaja Olli Koivusalo on pääkirjoituksissaan ansiokkaasti nostanut esille ajankohtaisia motorsport ja muitakin sporttiasioita. Nyt tuoreimmassa VM:ssä 11/2007 Koivusalo kirjoittaa pääkirjoituksensa lopussa näin: ”Yksi asia jaksaa hämmästyttää aina vaan. Nimittäin opetusministeriön urheilija-apurahat. Seuraava isojako on vasta ensi keväänä, joten nyt on vielä aikaa vaikuttaa. Kysynkin siis: miksi moottoriurheilijat eivät kuulu tämän tuen piiriin? Keilaajille, hiihtosuunnistajille ja räpyläuimareille kyllä riittää jaettavaa, mutta endurokuskit ja motocrossarit saavat tulla toimeen omillaan. On todella ihmeellinen harhaluulo, että kaikki vauhtilajien menestyjät olisivat miljonäärejä. 15 000 euron veroton urheilija-apuraha olisi iso apu monelle moottoriurheilijalle”. Näin siis kirjoittaa VM:n päätoimittaja Olli Koivusalo lehdessään. Lupaan asiaa selvittää ja kerron saamani vastauksen täällä myöhemmin. Katsotaan sanoi mekaanikko.

Niin ja muutenkin Koivusalon pääkirjoitus kannattaa jälleen kerran lukea. Hyvä ihmetyksen aihe sekin, miksi maassamme ei hyviä uutisia pidetä uutisina lainkaan. Niinpä.

….

Kello 18.18 ja päivä jälleen kääntyy iltaan. Tänään aiheina kuntamme asioita ja hieman eduskuntaakin. Muutamaan lehteen kommentteja ajankohtaisista aiheista mm. Etlari tänään kyseli mielipiteitä siitä pitäisikö eduskunnan nyt vielä lisätä rahoitusta sairaanhoitajien palkankorotuksiin. Itse totesin, että ymmärrän hyvin sen, että nyt esillä oleva kohtuullisen tai hyvinkin reilu korotus ei ole riittävä, mutta halusin kyllä painottaa sitäkin, että maallamme ei ole varaa yhdellä rysäyksellä laittaa tätä vuosien myötä syntynyttä epäoikeudenmukaisuutta kuntoon. Vastuuta olisi pitänyt kantaa edellisenkin hallituksen, mutta ei muistella vanhoja vaan katsotaan nyt eteenpäin ja annetaan tälle tasa-arvotyölle täysi tuki. Itse totesin lehdelle vielä, että pääministeri jo viikonloppuna varsin vahvasti toi esille kannan, että valtion panostus ei tule nousemaan ja uskon niin, että keskustelu asiasta on siis käyty. Vanhanen totesi eilen: ”Tehyn johto on tiennyt täsmälleen, mikä on hallituksen kanta. Meiltä ei ole tulossa mitään uutta väliintuloa sen lisäksi mitä aiemmin on luvattu.” Uskon kuitenkin, että tulemme asiasta vielä keskustelemaan ja varsinkin siitä miten tässä työssä on hyvä jatkaa. Onneksi meidän joukoissa ei usko naisten palkka-asioiden hoitoon horju tästä ryöpytyksestä huolimatta. Meillä vahva yhteinen näkemys siitä, että olemme tekemässä oikeita asioita ja oikeaan suuntaan.

Tänään myös yhteydenottoja tv-haastattelusta ja yhdestä uudesta kolumnistipalstastakin. Katsotaan miten asiat etenevät. Illansuussa ehdin vielä pyörähtää myös mökillä kastelemassa uudet istutetut taimet ja ratsutallillakin kävin. Nyt kotona. Huomenna työt eduskunnassa jatkuvat.

Kommentit