Sunnuntai, 30.09.2007

Blogi, sunnuntaina 30.09.2007

Aamun F1-kilpailu tarjosi jotain mistä melkein haaveilin viime vuonna, kun tieto Heikki Kovalaisen F1-sopimuksesta Renaultille vahvistui. Uskoin silloin, että tällä kaudella nähdään suomalaisten kaksoivoitto. Se taitaa jäädä vielä tällä kaudella haaveeksi, mutta tänään Suomen aikaa aamuvarhaisella ja Heikki Kovalainen ajoi uransa parhaan sijoituksen ollen kakkonen Japanin osakilpailussa ja kaksi suomalaista saatiin korokkeelle, kun Kimi Räikkönen toi Ferrarinsa maaliin kolmantena. Voitto meni jälleen kerran McLarenin Lewis Hamiltonille ja se tietää tietysti pahaa Kimin ohkasia MM-haaveita ajatellen. Alonso sen sijaan tänään keskeytti ja pisteittä, mutta Hamiltonin johto nyt kakkosena olevaan teamikaveri Alonsoon on 12 pistettä ja kolmantena olevaa Räikköseen 17 pistettä, kun enää kaksi osakilpailua on ajamatta. Ohut oljenkorsi siis edelleen on.

Mutta lämpimät onnittelut tämän päivän upeasta kilpailusta Kimille ja Heikille. Se kaksoisvoitto vielä tulee – tuleeko tällä kaudella sen paljastaa kaksi viimeistä osakilpailua.

Tänään siis ratsastuskilpailupäivä. Vaahteramäen Ratsutallilla koko päivän menoa ja vilskettä, kun ensin junnut kisaavar Pollux-koulukisan ja sitten meille illansuussa oma koulukisa. Mukava päivä luvassa vaikka Poronpolku nyt jääkin väliin. Aurinko olisi ollut kiva tervehtijä siihenkin tapahtumaan. Mutta nyt mennään usvan keskellä.

….

Päivällä vain nopeasti varmistamassa tallilla, että kaikki iltaa varten kunnossa. Musiikki ohjelmaan toimi ja illansuussa sitten Vaahteramäellä kisataan. Sen jälkeen oli tarkoitus mennä mökille vielä pihahommiin ja kastelemaan puita ja taimia, mutta juuri kun olin kääntymässä mökkitielle niin vettä tuli kuin saavista kaataen. Kiitos siitä. Ei tarvinnut kastella – vaikka itseasiassa syksyllä moni puutarhansa tappaa. Tuntuu meistä, että vettä tulee taivaaltakin, mutta usein se ei riitä ja tärkeää olisi antaa taimille syvempääkin kastelua. Se kannattaa muuten muistaa.

Tänään uutiset kertoivat, että kaksi verensiirtoa tarvinnutta potilasta on saanut B-hepatiitin verensiirron yhteydessä. Tapaukset ovat muutaman vuoden vanhoja eli vuodelta 2003 ja jostain syystä niistä ei uutisoitu silloin lainkaan. Minulle tämä läheinen aihe, sillä niin kuin olen täälläkin aiemmin todennut olen aktiiviluovuttajana ja kuusi kertaa vuodessa Veripalvelussa tulee käytyä. Usein näistäkin asioista puhuttu Hämeenlinnassa.

Ongelma on juuri maksatulehduksen eli B-hepatiitin kanssa sillä se voi olla veressä niinkin, että testeissä ei virusta huomata. Samanlainen vaara on HIV:n kanssa ja siksi vertaluovuttaessa onkin aina syytä olla luovuttajan valppaana ja olla 110 prosentin rehellinen vastauksissa koskien matkustelua, seksikumppaneita ja muuta ja jos on pienen pienikin epäilys niin aina on parempi ja ehdottoman tärkeää jättää luovuttamatta silloin. HIV:n kanssa siis kyse itämisajasta minkä aikana virus jo tarttuu, mutta ei välttämättä siis näy testeissä. HIV näkyy veressä reilun kahden viikon kuluttua tartunnasta eli tässä yksi riskiväli, mutta kyselylomakkeen rehellisellä vastaamisella tämä voidaan hyvin varmasti sulkea pois. Ei kuitenkaan satavarmasti.

Onneksi suurin osa maksatulehdukseen sairastuvista nykyisin paranee ja kolmanneksalla tauti on oireeton, mutta siitä huolimatta asia on syytä ottaa vakavasti. Tartunta nimittäin voi johtaa maksasyöpään tai krooniseen maksatulehdukseen ja pahimmillaan kuolemaan.

Eilen veren saastumisesta kertoi Kaleva. Lehti kertoi, että pohjoispohjanmaalainen potilas oli saanut tänä vuonna HIV-positiivista verta. SPR:n tiedotuksen mukaan riski sairastua on kuitenkin pieni. Kyseessä siis tapaus missä veri oli saatu luovuttajalta ennen kuin hänellä oli todettu hiv.

Minusta näistä tapauksista on syytä kertoa julkisuuteen senkin riskillä, että ne vaikuttavat verenluovutusaktiivisuuteen. Minusta muutaman vuoden takaisten tapausten vaikeneminen on syytä selvittää. Meidän Veripalvelu on varmasti yksi maailman korkein tasoisimmista ja luotettavimmista, mutta murheellisiin tapauksiin on aina pieni mahdollisuus – mahdollisuus mihin syyllinen tavallisesti on välinpitämätön tai huolimaton luovuttajana. Muukin mahdollisuus toki on, mutta häviävän pieni.

Veripalvelun ottamasta verestähän Suomessa HIV:n lisäksi tutkimtaan myös C- ja B-hepatiitit ja syfilis. Lisäksi ensimmäistä kertaa luovuttavilta testataan myös erittäin harvinainen, veren välityksellä tarttuva T-lymfosyyttivirus. Virus voi aiheuttaa kantajallaan hermostollisia oireita tai ihon pahanlaatuisia kudoskasvaimia. Veripalvelun mukaan testaus ei kuitenkaan siis ole aukoton, sillä herkimmätkään testausmenetelmät eivät paljasta aivan tuoreita tartuntoja. Niin ja HIV:stä vielä sen verran, että meillä Suomessa verenluovutuksessa havaitaan vuosittain nollasta kahteen hiv-tartuntaa ja tärkeää on muistaa, että tauti ei ole vielä koskaan siirtynyt Suomessa verensiirron välityksellä. Tänä vuonna Veripalvelun kotisivujen mukaan on löydetty kolme HIV-positiivista luovuttajaa. Heidän verivalmisteitaan ei ole sivujen mukaan toimitettu sairaaloihin. Onneksi.

Uskon, että luottamus Veripalveluun säilyy, mutta se vaatii jatkossa avointa ja rehellistä tiedotusta. Se on tie luottamukseen.

Nyt Vaahteramäen Ratsutallille.

Kello 21.15 ja hetki sitten ratsastuskilpailuista kotiin. Hieman tuloksiin ja sijoitukseeni petyin, mutta omaan ratsastukseeni olin enemmän kuin tyytyväinen. Ainakin omasta mielestäni ratsastajaurani paras kilpailusuoritus ja tuo sijoitushan kertoo vain siitä, että ryhmässämme todella kova taso. Eli tänään 9., kun kilpailjoita oli 13. Tosin pisteitä keräsin 122 ja kolmanneksi sijoittunut Saija 127. Eli jälleen TH-Derbyn tapaan erittäin tasaista. Mutta myönnän, että odotin parempaa ja paremmalta se tuntui. Ehkä – tai ei kun se siis tärkeintä.

Oli muuten kaiken kaikkiaan oikein hieno ja mukava päivä tallilla. Ensin 15 junnua kävi Pollux koulukilpailun ja sitten illansuussa käynnistyi meidän kilpailu 13 kilpailijan voimin. Voittoon tällä kertaa Katriina Räpyn kanssa ja kakkoseksi Lotta och Ripa ja kolmanneksi siis Saija Kihin kanssa. 100-vuotiasta Suomenhevosta kun juhlimme niin olihan se hyvä, että Saija piti Kihin kanssa suokkien mainetta yllä. Neljäntenä sitten Heini Pokkerin kanssa ja Tiina Posti-Pekan kanssa. Siis sama Tiina, joka Eduskunnassakin toimii – siis avustajani.

Kiitokset Minnalle ja Jarin ja koko Vaahterämäen Ratsutallille upeasta kilpailusta. Harjoittelu jatkuu ja ensi kerralla lupaan pärjätä paremmin. Tai ainakin ratsastaa paremmin. Se pääasia.

Kommentit