Tiistai, 02.06.2009

Blogi, tiistaina 02.06.2009

Niin se kesäkuu siitä sitten juosten alkuun on saatu. Vauhtia tullee pitämään sisällään tämäkin viikko, mutta näyttää siltä, että saamme valmista ennen juhannusta. Yritetään ainakin mm. yliopistolain kanssa mikä tänään toistamiseen perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Tänään myös viimeinen päivä ennakkoäänestää. Ennakkoäänestys on ollut vilkasta ja jo yli joka kymmenes äänioikeutetuistamme on kertonut mielipiteensä näissä vaaleissa. Eilen äänestäneitä oli lähes 133 000 eli tavanmukaan loppukiri on myös ennakkoäänestyksessä hyvä. Sunnuntaina sitten lopullinen ja ratkaiseva vaalipäivä ja silloin illlalla tiedämme kuinka monta innokasta, tietävää ja taitavaa EU-edustajaa Suomesta saamme nyt EU-parlamenttiin.

Jyrki Katainen nosti myös erittäin aiheellisesti tässä vaiheessa jälleen esille työperäisen maahanmuuton tarpeellisuuden. Meillä on valitettava keskustelun ilmapiiri nyt vallalla missä maahanmuuttajista ei voida puhua asiallisesti puolesta ja toisesta. Katainen kirjoittaa Turun Sanomissa, että me tarvitsemme tulevina vuosina paljon työperäisiä maahanmuuttajia, kun maamme on ainoa Euroopan maa, jolla jo ensi vuonna työikäisten määrä lähtee laskuun. On totta, että vaikka ehkä nyt tässä tilanteessa tuntuu erikoiselta puhua työvoimapulasta niin hyvin pian tämän talouskriisin jälkeen meillä on jälleen työvoimapula eikä nykyisten suomalaisten työpanos yksin riitä hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseen. Mutta yhtä tyytyväinen olin siihen, että Katainen nosti esille myös vastuumme maailmasta. Katainen kirjoittaa, että kokoomus ”haluaa myös kantaa humaanin vastuu maailman hätää ja vainoa kärsivistä. Siksi haluamme ottaa Suomeen pakolaisia ja turvapaikanhakijoita oman osuutemme”.

Katainen ilmoitti varsin painokkaasti, että meille kokoomuslaisille ja Kokoomukselle maahanmuutto on myönteinen asia. ”Siihen liittyvät ongelmat taas ovat sen verran yksityiskohtaisia, että niistä pitäisi puhua ympäripyöreästi. Koska kyseessä on myös herkkä asia, pitäisi sanoa täsmällisesti mitä tarkoittaa, ettei tule väärinymmärretyksi”.

On totta, että meillä on ollut vaikea puhua maahanmuutosta, turvapaikanhakijoista ja pakolaispolitiikasta ilman, että leimautuu heti rasistiksi. ”Sellainen keskustelukulttuuri ei voi kuulua avoimeen länsimaiseen demokratiaan. Meidän pitää sallia avoin keskustelu näistä aiheista. Muuten vaarana on keskustelun purkautuminen yksinkertaistuksina ja ylilyönteinä, joista on esimerkkejä viime ajoilta”. Ehkä tässäkin keskustelussa olisi nyt sijaa samanlaiselle tuuletukselle kuin ulkopolitiikassakin, missä nyt Kanervan ja Stubbin aikakaudella on sallittu keskustelu ilman, että heti leimataan tai todetaan, että ”ei näin saa sanoa” ”ei tuollaista mieltä voi olla”. Kiitos siis Jyrkille siitä, että hän nostaa maahanmuuttopolitiikan nyt sille kuuluvalle tasolle. Keskustelulle on oltava tilaa ja mielipiteitä on voitava esittää, mutta niin, että kannamme vahvasti vastuumme maailmassa ja olemme reiluja tulijoita kohtaan. Hyvänä esimerkkinä ja lähettiläänä tässä keskustelussa on minusta toiminut Vuoden Pakolaisnaiseksi nyt valittu Fatbardhe Hetemaj, joka puhuu asioista avoimesti. Uskon, että Fadella on vielä paljon annettavaa maallemme esimerkkinä ja myös tekijänä.

….

Tänään eduskunnassa koskettava tunnelma. Kollega Susanna Haapojan yllättävä poismeno on näkynyt ja istunnon alkajaisiki kaunis hetki varapuhemiehen puheen ja hiljaisen hetken muodossa.

….

Arki kuitenkin talossa jatkuu ja töitä on riittänyt. Itseasiassa salissa ei kauaa kaunis tunnelma kestänytkään, kun jo muutamaa minuuttia myöhemmin oppositio huusi suoraa huutoa välikysymyksensä kanssa.

Ehkä kuitenkin vielä huolestuttavampaa on SAK esille nostama ajatus siitä, että nuoret olisivat ensisijaisia potkujen saajia. Aivan uskomaton esitys, jos haluamme tässä vielä rakentaa maatamme ja sen hyvinvointia kestävälle perustalla. SAK on nyt suojaamassa ikääntyviä työntekijöitä nuorten kustannuksella. Esitys on osa järjestön lupausta tuoda esityksiä joilla voidaan pidentää työuria. Esitys on yleisesti ottaen ympäripyöreä, mutta tuo nuorten työntekijöiden kaltoin kohtelu on konkreettinen ja järkyttävä esitys. ”Ensiksi palkatut irtisanotaan viimeiseksi” -tyyppinen esitys ei voi olla tästä päivästä eikä millään tavalla ole auttamassa maatamme tulevaisuudessa. Yksikin nuori joka syrjäytyy nyt työmarkkinoilta on maallemme kohtalokas menetys eikä sitä voida ainakaan edesauttaa SAK:n tyyllisellä irtisanomisjärjestyksen sääntöjä muuttamalla. Siitä olen samaa mieltä SAK:n kanssa, että ikääntyvien ihmisten työuria pitää pyrkiä pidentämään ja myös keinoista olen samaa mieltä. Tarvitaan varmasti mahdollisuutta kevennettyyn työhön ja myös työterveyshuollon parantamista.

Mutta nyt siis täysistuntokeskusteluun liittyen opposition välikysymystä. Jonka otsikko on ”Työttömyyden kasvun pysäyttäminen ja NUORTEN työllistäminen”. Mielenkiintoinen SDP:n välikysymys kun pohtii sitä SAK:n esityksen näkökulmasta. Veljeksiä?

….

Kello 22.24 ja juuri hetki sitten eduskunnan istunto päätökseen. Huomenna äänestys ja näyttää kovin hampaattomalta tämäkin välikysymys. Asia on hoidossa ja tilannetta seurataan.

Kommentit