Tiistai, 02.02.2010

Blogi, tiistaina 02.02.2010

Eilen opetusministerimme Henna Virkkunen jakoi seuraavat yhteensä 30 miljoonaa euroa ns. korvamerkittyä valtionavustusta perusopetuksen opetusryhmien pienentämiseen. Viime vuonnahan tuo raha meni ns. tasaisesti kaikille kunnille oppilaiden pääluvun mukaan, mutta toiveidemme mukaan nyt tänä vuonna hakemuksilla. Halusimme sivistysvaliokunnassa terävöittää ja varmistaa sen, että kyseinen raha menee ja käytetään sinne mihin se on tarkoitettu. Eli pienten ja hieman isompien koululaisten arjen parantamiseen. No nyt tuota luokkakoko rahaa eli valtionavustusta haki 235 koulutuksen järjestäjää ja potti jakoon.

Jo eilen sain todella kiitollisia viestejä monesta paikasta. Esimerkiksi Hämeenlinna sai hankerahaa yhteensä lähes 500 000 euroa ja esimerkiksi ja paljon puhuva ja kertova oli myös FB-viesti: ” ”Vantaa kiittää, 2 miljoonaa euroa +44 opettajaa!! :)”

Aika kovia juttuja ja sellaisia mitä ei Suomessa ole ennen nähty. Lupasihan toki edellinenkin hallitus vastaavat rahat perusopetukseen, mutta silloin ei lupausta pidetty ja rahat hukkuivat johonkin muualle. Siis ne rahat jotka säästyivät peruskouluista ikäryhmien pienentyessä. Voi vain kysyä miten lyhyt näköistä oli tuo politiikka ja monen nuoren osalta jopa kohtalokasta. Vastuunkantajia ei siihen ole. Valitettavasti.

No onneksi nyt siis Sari Sarkomaan aloittamaan työtä jatketaan ja tätä POP eli Perusopetus paremmaksi rahaa käytetään yhteensä 200 miljoonaa euroa juuri tähän luokkakokojen pienentämiseen, mutta myös tuki- ja erityisopetuksen kehittämiseen, opettajien täydennyskoulutukseen ja lisäksi mm. koulujen kerhotoiminnan elvyttämiseen. Valtion erityisavustuksen saamisen edellytyksenä kerhoissa on ollut, että koulut ja kunnat järjestävät erisisältöistä kerhotoimintaa vähintään 3-5 tuntia viikossa. Kerhoja on startannut tuhansia.

POP-ohjelman painopisteenä ovat siis:

• tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opetuksen ja tukitoimien kehittäminen
• oppilaanohjauksen kehittäminen
• kerhotoiminta ja kodin ja koulun yhteistyö
• opetusryhmien pienentäminen
• opetustoimen täydennyskoulutus
• vieraiden kielten opetuksen kehittäminen

No hienoja uutisia nyt siis monesta kunnasta vaikka tiukkaa ja niukkaa monessa mielessä kuntavuosi tarjoaakin. Tärkeää olisi kuitenkin muistaa, että säästöt lapsista ja nuorista eivät useinkaan ole säästöjä vaan pikemminkin huomenna menoja. Siksi itse olen tiukkaan yrittänyt olla puhumassa mm. opettajien ja kasvatusalan ammattilaisten lomautuksien välttämiseksi jne.

Henna totesi eilen tästä luokkakokorahasta varsin hyvin ”Ryhmäkoko vaikuttaa keskeisesti opetuksen laatuun. Ryhmäkoot on tärkeä pitää kohtuullisina myös taloudellisesti tiukkoina aikoina, sillä opettajalla on oltava riittävästi aikaa oppilaalle ja mahdollisuus huomioida hänen yksilölliset tarpeensa.” Tuo enemmän kuin helppo allekirjoittaa ja alleviivata. Toivotaan, että tämä muistetaan nyt kunnissamme ja kiristetään vyötä hieman toisaalta.

Nyt jaetun POP-rahan luokkakokojen pienentämiseen opetuksen järjestäjä voi käyttää valtionavustusta henkilöstön palkkakustannuksiin, jakotuntien lisäämiseen sekä resurssiopettajien lisäämiseen eli opettajien samanaikaisopetuksen järjestämiseen luokassa. Hakemusten mukaan rahoitusta tultaneen käyttämään suurin osa juuri jakotuntien lisäämiseen. Toisaalta suurimmat kunnat suunnittelevat myös uusien opetusryhmien perustamista sekä resurssiopettajien palkkaamista niin kuin tuo Vantaankin esimerkki kertoo. Hyvä niin.

Mutta nyt siis eduskuntaa kohden. Aamusta töitä hoidettavana ja sitten kello kymmenen eduskuntaryhmän järjestäytyminen ja mm. mielenkiintoinen puheenjohtajiston valinta. Katsotaan mitä päivä tuo. Niin ja sitten puoliltapäivin puhemiehistön vaali. Aivan mahtavalla tavalla puhemies Sauli Niinistö vastasi eilen Ilta-Sanomissa kansanedustajien Kimmo Kiljusen ja Sinikka Hurskaisen itkuun mm. loppuneista käyntikorteista ja siitä, että on joutunut lentämään Euroopan lentoja vain turistiluokassa. Onhan se kauheaa. Niinistö totesi, että ”nyt se on sitten kansanedustajien valittavissa. Minä ilmoitan, että linjani jatkuu”. Juuri tällaista suoraselkäisyyttä ja rohkeuttakin maamme nyt tarvitsee ja eduskunnan on hyvä olla tässä esimerkkinä. Annan täyden tukeni Niinistön järkeistämislinjalle tässäkin talossa.

….

Kello 16.07 ja nyt vasta koneelle. Hieman yhteyden aamun jälkeen takkuilleet. Mitäs päivästä. No ei voi todeta kuin, että on lapsellisuus tässäkin talossa huipussa. Puhemies Sauli Niinistö on hieman ottanut menokuria tässäkin talossa käyttöön niin kuin olen useamman kerran todennut. Miljoonia on säästynyt ja monia eri toimintoja ja tapoja on järkeistetty. Tämä myös äärimmäisen tärkeää tässä tilanteessa missä kaikkialla joudutaan elämään todella tiukan euron aikaan. Olisi todella törkeää, jos maassamme olisi yksi pesäke – eduskunta – johon ei mikään taloustilanne ja säästöpaine ulotu. Siinä sitä olisi esimerkkiä suomalaisille kerrakseen.

No mikä oli tilanne. Omien etujensa pieneen kiristykseen pettyneet ja katkeroituneet kansanedustajat osoittavat mieltään puhemiehen vaalissa. Siis osoittavat mieltään puhemies Sauli Niinistölle siitä, että eduskuntakin on osaltaan nyt hänen johdolla mukana säästötoimenpiteisessä. Äänestyslappuihin protestiääniä ja lapsellista kiukuttelua. No onneksi toimille vahva kansan tuki ja työtä on syytä jatkaa. Jotain tästä kertoo mm. Ilta-Sanomien tuore kysely missä lähes 16 000 suomalaisesta tukensa Niinistölle puhemiehen työssä antaa 80 prosenttia. Iltalehden kyselyssä yli 9200 suomalaisesta 92% pitää Niinistöä oikea ja sopivana henkilö eduskunnan johtoon. Ja vielä esimerkiksi Uusi Suomi -verkkolehti kysyi mielipidettä eduskunnan säästöistä. Niinistön toimille (kello 16.56) 88% tuki lauseella ”Oikein – eduskunta tuhlaa liikaa”. Tehdyllä työllä siis todellakin vahva kansan tuki.

Ja monessa paikassa on edelleen järkeistämisen varaa ja toivotaan, että sillä tiellä nyt Niinistön johdolla jatketaan. Niinistö totesikin sanoissaan eduskunnalle valintansa jälkeen, että ”toivon, että kansanedustajat osoittaisivat tahtoa antaa esimerkkiä vaikeina aikoina”. Hän myös totesi, että eduskunnan on ”niukkuutta jaettaessa” tärkeää harjoittaa omissa toiminnoissaan vähintään vastaavaa niukkuutta. Ja voin itse todeta, että kovinkaan niukaksi ei tämä talo ole vielä mennyt. Niukkuus on todellakin väärä sana. Mutta esimerkkiä nyt kuitenkin. Niinistö totesikin, että ”vain omaa esimerkkiä antanut voi uskottavasti velvoittaa muita”.

Ehkä tilanteen lapsellisuutta kuvasi parhaiten Jyrki Katainen toteamalla Iltalehdessä, että ”Tämä on surullinen farssi. Eräät kansanedustajat kokivat tarpeelliseksi viedä eduskunnalta arvovaltaa ja käyttäytyä täysin sopimattomalla tavalla”. ”Olen tuohtunut, minua nolottaa eduskunnan arvovallan kannalta”.

Muiden puhemiesten vaaleissa valinnat menivät vanhaan tapaan. Demarileirissä myrskysi oikein kunnolla kun hämäläisistä Johannes Koskinen jäi jälleen kerran Eero Heinäluoman tallomaksi. Heinäluoma otti itselleen Tarja Filatovilta äänestyksen jälkeen eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikan. Erikoista tuossa valinnassa oli se, että puheenjohtaja Jutta Urpilainen kertoi Heinäluoman olevan hänen valintansa niin tästä huolimatta eduskunaryhmä kapinoi vastaan ja äänestytti puheenjohtajan paikan. Äänestystappiosta suivaantuneena Filatov istutettiin sitten sivuun törkkäistyn Koskisen paikalle eduskunnan puhemieheksi. Itse isonsalin äänestyksissä me emme sortuneet demarien lapsellisuuskikkailuun vaan äänestimme ja annoimme tuen puolueen valitsemalla ehdokkaalle niin Seppo Kääriäisen kuin Tarja Filatovinkin kohdalla. Ja niin kuin aiemmin totesinkin niin Kääriäinen ansaitsi ehdottomasti täyden tukeni Niinistön tapaan puhemiesvaalissa. Hän on istuntosalissa äärimmäisen tasapuolinen, rehti ja hyvä puhemies ja erittäin rakentava persoona myös talossa muutenkin. Olen iloinen hänen jatkostaan.

No mitä tästä opimme. Hiekkalaatikko leikit siis jatkuvat ja lapsellinen kiukuttelu. Mutta vastuunkannolle ja esimerkille on maassamme nyt enemmän kuin koskaan tarvetta ja tässä työssä Sauli Niinistö on yksi keskeisimpiä suunnanäyttäjiämme ja näyttää siltä, että myös kokoomus puolueena suoraselkäisin.

Nyt juuri siis puhemiesten vaalit ohi ja nyt jo myös Yle Hämeen Politiikan Puhemylly. Siellä samoja teemoja ja mm. tulevan vuoden vaikeita talousasioita. Pelkään miten tällainen talo pystyy vakavia asioita hoitamaan jos tavat päiväntapaisia.

….

Kello 21.48 ja hetki sitten eduskunnasta pois. Pitkä päivä siis takana ja erikoinenkin. Olen tässä kiitellyt teitä monesti saamastani palautteesta ja kommenteista, mutta nyt täytyy kyllä todeta, että tällaista viestimäärää ja palautemäärää ei ole pitkään aikaan tullut kuin nyt. Huikea tuki Sauli Niinistölle siis teiltäkin. Olen valtaosan kanssa teistä täysin samaa mieltä. Esimerkinnäyttäjiä maamme nyt tarvitsee. Se tämän päivän opetus.

Kommentit