Tiistai, 01.12.2009

Blogi, tiistaina 01.12.2009

Kuuntelin tuossa netistä valtiosihteeri Raimo Sailaksen mielenkiintoisen haastattelukokonaisuuden. Sailashan on nähnyt maamme taloustapahtumat läheltä pitkään ja ollut todellisessa talouden sisäpiiirissä niin 90-luvun lamassa kuin nyt maailmanlaajuisen taloustaantumankin kiusatessa. Erittäin pysäyttävä ja ajatuksia herättävä erikoishaastattelu on kuunneltavissa MTV3:sen nettisivuilla mm. otsikoilla: ”Lamasta toipuminen vaikeaa” ja ”Leikkauslistoja ja veronkorotuksia” sekä ”Kuntien määrä pitäisi nopeasti puolittaa”. Kaiken kaikkiaan Sailaksen haastattelussa viisi eri osiota ja viesti on selkeä ja karu:
”valtiontalouden tasapainottaminen on nyt vaikeampaa kuin 1990-luvun laman jälkeen. Silloin Suomella ei ollut ristinään suurten ikäluokkien eläköitymistä ja verotus lähti kevenemään, mikä tuki talouskasvua”.

Sailas ennustaa, että veroaste tullee nousemaan ensi vuosikymmenellä ja hän toteaa, että tarvitaan jopa riskinottoa eli velkaantumista koko ensi vaalikauden ajan ja myös uhrauksia eli Sailas uskoo, että ilman leikkauksiakaan emme tule selviämään. Tässä valossa onkin mielenkiintoista lukea pääministeri Matti Vanhasen viime päivien haastatteluja. Hänhän on todennut, että leikkauksia ei tule ja ”samoja virheitä ei tehdä kuin ennen”. Toisaalta puhemies Sauli Niinistö toivoi, että pääministeri pääsisi talousajattelussaan jo tämänpäivän tasolla. Ääni nimittäin pääministerin suussa on muuttunut tässä viime kuukausien ja vuoden aikana aika paljon.

Tänään Kauppalehdessä Niinistö ottaa jälleen rohkeasti ja tyylilleen uskollisesti asiaan myös kantaa. Hän toteaa lehdessä, että maamme pitäisi nyt miettiä nykyistä enemmän sitä, miten julkinen talous saadaan palautettua kestävälle perustalle taantuman jälkeen. Niinistö toteaa yhtenä ratkaisuna esimerkiksi vakausneuvostoa josta on hyviä kokemuksia monen maan tapaan mm. Saksasta ja Ruotsista.

Mielenkiintoisia aamun uutisia ja toivotaan, että Niinistön aloittama avoin ja rehellinen keskustelu jatkuu. Sitä maamme nyt tarvitsee. Niin, että osaamme tehdä oikeita ratkaisuja emmekä vain olla jälkiviisaita. Sen osaavat kaikki.

Aivan toisesta aiheesta voisi jälleen kerran todeta kummastelunsa. Katsokaapa teitämme. Aivan sulia ja vettä ja vettä ja vettä. Mutta meidänpä laki määrää, että tänään on pakko laittaa alle autoon talvirenkaat ja aika monella ne ovat edelleen perinteiset nastarenkaat. Tienpinnat kuluvat, että rapina käy nastojen ja veden alla ja irronnut pöly pilaa ilmaamme ensi keväänä entistä pahemmin. Olisikohan nyt jo aika saada aikaan esitys siitä, että autoissa pitäisi vain olla alla sään vaatimat renkaat. On aivan järjetöntä katsoa kalenterista millaiset kumit alla pitää olla. Vaan se pitää ratkaista sään mukaan niin kuin Ruotsissa. Ja samalla pitäisi löytää keinoja siihen, että ns. kitkarenkaat yleistyisivät. Itse olisin valmis antamaan niille ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona jonkin porkkana. Se olisi täysin mahdollista ja täydellisen järkevää. Tämän keskustelun soisi nyt nousevan jälleen kunnolla esille.

Nyt minäkin jälleen tienpäälle. Aamu ja kello hieman yli seitsemän ja Helsinkiä kohden. Tänään saamme mielenkiintoisen TET-harjoittelin taloon, kun Vihdissä opettajana toimiva Helimaija Heikkinen tullee opettaja-tettiin eduskuntaan. Mielenkiintoista. Pitkä päivä edessä töiden parissa joten nyt jo otettava suunta.

….

Erittäin mielenkiintoinen päivä takana. Valiokunnat tänään hieman lyhyemmät ja esimerkiksi sivistysvaliokunnassa vain yksi asia ja se kuntoon vartissa. Jäi siis hieman aikaa taustatyölle ja valmistelulle. Olen tässä hieman työstänyt mielessäni opintotukiasian kokonaisuudistamistarpeitakin. Olemme tässä parsineet pitkään rempallaan ollut kokonaisuutta pikku hiljaa siedettävämpään kuntoon mm. opintorahan 15 prosentin korotuksella, vapaantulonrajojen 30 prosentin korotuksilla, puolison tulovaikutusten poistamisella jne. Monta isoa ja parhaimmillaan jopa 15 vuotta odotettua uudistusta on nyt siis parin vuoden aikana tehty. Mutta isommalle korjaukselle on tarvetta ja tullen aiheesta hieman kantaa loppuviikosta vielä ottamaan. Odottakaahan.

Nyt siis jo täysistunto ja mm. eduskunnan oikeusasiamiehen vaali takana ja Politiikan Puhemylly juuri päätökseen. Nyt takaisin istuntoon. Työt jatkuvat. Niin ja tyytyväinen täytyy olla pääministerin ilmoitukseen, että hän on ratkaissut EU:n puheenjohtajamaan kanssa maamme lautasongelman EU:n huippukokouksissa. Lissabonin sopimuksen ja maamme perustuslain mukaisesti maatamme edustaa näissä kokouksissa jatkossa pääministeri. Eli EU-politiikan hoitakoon jatkossa selkeästi pääministeri niin kuin maamme perustuslakimme sen määrittelee. Ja ulkopolitiikan presidentti yhdessä hallituksen kanssa. Juuri niin kuin maamme perustuslaki §93 sen määrittelee. Oli jo aikakin tämä soppa selvittää. Kiitos Vanhaselle vahvasta linjauksesta.

Kommentit