Tiistai, 01.05.2007

Blogi, tiistaina 01.05.2007

Hyvää VAPPUA! Aurinko paistaa ja kello on kahdeksan. Tänään vapun tilaisuuksia ja itse suuntaan Lahteen Sininen Wappu -tilaisuuteen J.K. Paasikiven patsaalle. Wapun Juhlapuheen pitää Paasikivi-Seuran puheenjohtaja professori Mikko Viitasalo ja tilaisuuden juontaa Jukka Kuoppamäki. Paluumatkalla pysähdyn vielä Riihimäellä.

Maanantaina demarien kokenut kansanedustaja Liisa Jaakonsaari totesi Kuusamossa, ettei Suomi siirtynyt maalisvaaleissa oikealle, vaan oikeistopuolueet siirtyivät itse asiassa ”pari piirua” vasemmalle. Jaakonsaari totesi, että erityisesti Kokoomus profiloitui nyt maalisvaaleissa keskustaoikeistolaiseksi puolueeksi. Näinhän puolueemme itsekin itsensä linjaa puoluekokouksen mukaan.

Erityisen tyytyväinen olin Jaakonsaaren toteamuksesta, että nyt hallitukselle on annettava aikaa näyttöihin. Olen samaan mieltä ja olen hämmästellyt lähinnä demari kansanedustajien toimintaa tässä vaalien jälkeen. Itse edustan näkökantaa, että tekoja arvostellaan. Uuden hallituksen teot ovat vielä edessä päin. Nyt olisi oikea aika tarkastella sitä mitä demarit ja keskusta hallituksessa tekivät ja mitä jättivät tekemättä. Edellinen hallitus toimi loistavan taloussuhdanteen aikana ja näin ollen oikeastaan kaikkia punamulta hallituksen päätöksiä ja tekemisiä ja tekemättömyyttä voidaan hyvin pitää arvovalintoina. Rahaa oli ja hallitus päätti miten se käytettiin.

Nyt ovat jo demarit syyttäneet, että uusi hallitus unohtaa köyhimmät. Eilen ympäristöministeri Paula Lehtomäki vastasi Oulussa ja Kajaanissa vappuaaton tilaisuuksissa tähän syytökseen todeten, että sinivihreä hallitus ei jätä köyhien asioiden hoitoa vasemmiston harteille. Lehtomäki totesi mm., että köyhistä huolehtiminen näkyy hallitusohjelmassa pienimpien äitiys-, isyys-, ja sairauspäivärahojen nostona, perheiden sosiaaliturvan parannuksina erityisesti monilapsisille perheille ja yksinhuoltajille. Juuri näin.

No katsotaan millaista ryöpytystä tänään demarien vappupuheet sisältävät. Mutta todellakin toivoisin jälleen kerran, että pysyttäisiin tosiasioissa ja kerrottaisiin asiat oikeassa valossa. Se luo arvostusta ja uskoa politiikkaan.

….

Upea päivä takana. Aamulla aikaisin ajelin Lahteen itsenäisen Suomen 90-vuotisjuhlavuoden yhteen osatapahtumaan Lahden Siniseen Wappuun. Pentti Heikkurisen johdolla lahtelaiset olivat järjestäneet J.K. Paasikiven patsaalle todella upean reilun tunnin mittaisen juhlan mistä ei puuttunut juhlallisuutta, ei asiaa eikä upeaa ohjelmaakaan. Oli upea juttu saada olla mukana. Kiitos kutsusta.

Tänä vappuna en siis itse puhujanpönttöön kiivennyt. Muutamaan tilaisuuteen pyydettiin, mutta alustavasti ohjelma näytti siltä, että en uskaltanut lupautua. No Lahdessa ei puhujaa todellakaan edes kaivattu. Sininen Wappu oli saanut liikkeelle todella kovan luokan puhujat vaikka yksi eniten odottamistani eli Mannerheim Ristin ritari Pentti Iisalo ei paikalle päässytkään. Veteraanipäivän tilaisuuksissa oli hieman kevät viima yllättänyt ja Iisalo ei paikalle tänään päässyt. Hänen tervehdyksensä kuitenkin luettiin ehkäpä parisataapäiselle yleisöjoukolle. Ehkä jopa hieman enemmänkin joukkoja oli liikkeellä. Tunnelma oli ainakin mahtava.

Yrittäjä ja järjestöjohtaja Simo Räihä puhui yrittäjyydestä ja erityisesti siitä Lahden näkökulmasta ja parasta antia tarjosi minusta Paasikivi-Seuran puheenjohtaja professori Mikko Viitasalo, jonka juhlapuhe oli hienoa kuunneltavaa. Kokemus näkyi puhujasta ja tieto ja taito. Erittäin hyvä puhe.

Musiikista vastasivat tilaisuuden juontanut Jukka Kuoppamäki sekä Lahden Kamarikuoro ja Veteraanisoittokunta. Muuta ohjelmaa esittivät mm. Hollolan Nuorisoseuran kansantanssiryhmä Annat ja Antit ja tanssiryhmä YGOS-Plan tuoden tilaisuuteen upean Hip Hop -shown. Kaiken kaikkiaan oikein onnistunut ja upea vapunjuhla joka sanee jatkoa ensi vuonnakin.

Uutisista hieman ehdi katsoa myös sitä mitä tänään siis vappupuheissa muualla käsiteltiin. Demaripomo Heinäluoma keskittyi hallituksen moittimiseen tupon hautaamisesta jo nyt ja myös SAK:n Ihalainen toivoi, että neuvotteluja tupon mahdollisuuksista jatkettaisiin. Näinhän on myös tapahtumassa eli hieman ennenaikaista ovat nämäkin moitteet.

Tosin on mahdollista, että tilanne ajautuu vaikeaksi, kun mm. SAK:n Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen jo ennusteli rauhatonta ja vaikeaa neuvottelukierrosta. Hieman ehkä puheista paistaa sekin, että nyt ei sinivihreälle hallitukselle edes tahdota aidosti antaa mahdollisuutta tupo-neuvotteluun.

Luonnollisesti tämä tilanne n kaadetaan uuden hallituksen niskaan. Heinäluoma jo tämän aloitti ja uskon, että muutamilla tahoilla puheista huolimatta tehdään kaikki mahdollinen tilanteen vaikeuttamiseksi. Valitettavasti. Heinäluoman mukaan hallitus epäonnistui jo ensi rastillaan.

Vanhanen vastasi omassa puheessaan ja totesi, että tuloratkaisun lopputulos on sen muotoa tärkeämpi. Juuri näin. Tärkeintä on niin kuin Vanhanen totesi se, että työmarkkinaratkaisu edistää talouskasvua, työllisyyttä ja kilpailukykyä. ”Keskitetty ratkaisu on edelleen hallituksen työkalupakissa, mutta on järjestöistä kiinni, mitä ne haluavat sopia” totesi Vanhanen tänään.

Itseasiassa tässä on hyvin pitkälle myös kyse siitä, että usi hallitus teki historiallisen kirjauksen sitoutumisesta tasa-arvo tupoon ja tahtoon korottaa selkeästi naisvaltaisten koulutettujen työntekijöiden palkkoja. Nyt näyttää siltä, että tämä kirjaus on liikaa muutamille tahoille ja vaikka muuta puhutaan niin kaikki tehdään että tämä tavoite ei täyttyisi. Valitettavasti.

No meidän puhujat aiheellisesti ihmettelivät ympäri Suomen sitä että vasemmisto nyt syyttää jo kokoomusta tasa-arvotupon unohtamisesta. Näin ei siis suinkaan ole käynyt vaan hallituskirjaus on historiallisestikin kova juttu ja ainutlaatuinen, mutta se voidaan nyt kaataa muiden kuin hallituksen toimijoiden toimesta.

Tuore kulttuuriministerimme Suvi Lindén puhui minusta Oulussa hyvin. Linden muistutti, että punamulta hallitus ei itse itse asiassa kertaakaan yrittänyt sellaista tuloratkaisua, jolla olisi vähennetty sukupuolten palkkaeroja ja siksi nyt uuden hallituksen aktiivinen politiikka on kovin arka asia uudelle vasemmisto-oppositiolle.

Upean pointin mistä viime viikolla muutaman kollegan kanssa eduskunnan kahvilassa puhuinkin nosti esille tuore puolustusministerimme. Jyri Häkämies totesi, että vaalilupausten pitäminen koskee myös oppositiota, miltä nyt on syytä odottaa tukea tasa-arvotupolle.

Hallitushan on luvannut nyt tukea kuntapuolelle, jos aikaan saadaan kuntasektorin palkkaratkaisu jossa tuetaan koulutettuja naisvaltaisia aloja.

No nostetaan nyt vielä esille yksi teilaus. SAK:n hallituksen varapuheenjohtajan Matti Huutolan totesi tänään, että yrittäjäjärjestö ei voi suoraan osallistua valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen kolmikantapöytään. Vasemmistoliittolainen Huutola totesi, että sopijaosapuoliksi eivät sovellu tahot, jotka noukkivat vain rusinoita pullasta. Kovaa tekstiä. Huutolan mukaan tupopöytään eivät sovellu tahot, jotka koukkivat ohi luottamuksellisten neuvottelupöytien ja hänen mukaansa tällaista toimintamallia, ainakin joiltain osin, edustaa Suomen Yrittäjät ry. ”Siksi uskallan sanoa, että yrittäjäjärjestöllä ei ole asiaa suoraan kolmikantaiseen neuvottelupöytään” Huutola totesi vappuna.

No jos yhteen vetää niin aika laihaksi jäi vappupuheiden anti. Samaa puhetta tasa-arvotupon unohtamisesta ja vaalilupauksista. Mutta niin kuin totesin – itse toivon, että hallitusta ja meitä kaikkia arvostellaan tekojemme kautta. Annetaan siis uudelle hallitukselle sen kansalta ansaitsema työrauha ja näytönpaikka. Uskon, että se onnistuu.

Mm. tuore kulttuuriministerimme ja RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin vakuutti tänään, että hallitus pitää lupauksensa ja mm. lunastaa opiskelijoiden odotukset, kun se ryhtyy nyt toteuttamaan ohjelmaansa ja asettamaan budjettikehyksiä seuraaville neljälle vuodelle. Eli kun työhön varsinaisesti päästään.

Tilannehan on se, että 15 vuoteen ei opiskelijoiden opintoraha ole noussut. Syystä tai toisesta. Nyt keskusta, kokoomus, RKP ja vihreät tekevät sen mitä olemme odottaneet – itse asiassa jo minäkin aikanaan. Eli sama opintoraha on ollut voimassa vuodesta 1992 tähän päivään asti. Nyt uusi hallitus korottaa opintorahaa 15 prosenttia kaikilla opintoasteilla ja tulorajoja nostetaan 30 prosenttia. Hyvä näin. Toivotaan, että korjaus tulee voimaan asap.

Nyt kuitenkin jääkiekon pariin. Juuri mökiltä kotiin. Elin Lahden vierailun jälkeen suoraan ulkovaatteet päälle ja pihatöihin. Olimme hieman perheen ja tuttavien kanssa pihahommissa. Puita kaatui ja multaa liikkui. Reipas neljän tunnin urakka takana. Nyt jääkiekkoa ja huomenna töihin. Aamulla ensimmäinen suurempi vierasryhmäni tulee kylään ja sitten tiukka päivä edessä.

Kommentit