Keskiviikko, 02.05.2007

Blogi, keskiviikkona 02.05.2007

Vappu ohi ja nyt uuteen työviikkoon. Tänään aloitan päivän jo aamuvarhaisella. Yritän ehtiä tehdä hieman töitä jo nyt aamulla ennen ensimmäisen vierasryhmäni saapua. Ensimmäiset vieraani tulevat Malmin ala-asteelta. Kolmasluokkalaiset tulevat opettajansa johdolla vierailulle ja ryhmä oli luonnollinen valinta. Tällä luokalla on yksi tuttavaperheen tyttö, joka vaalikampanjani aikana laittoi viestiä vierailtuaan eduskunnassa. Oli katsonut minulle paikan valmiiksi ja valisti minua, että ”Tiedätkö, Timo mitä materiaalia eduskunnan katto on?” No enhän minä tiennyt, mutta Julia kertoi ja nyt tiedän. Tiedätkö muuten sinä?

Vierailun jälkeen töiden parissa koko päivä aina iltaan asti. Täysistunnon jälkeen vielä Lopella yksi toimikunnan kokous ja sitten yritän myöhemmin vielä ehtiä ratsastamaankin. Siitä saisi hyvän päätöksen tällekin päivälle. Niin kuin aivan jokaiselle päivälle, jos vain voisi.

Aamukahvilla piipahdin nopeasti töihin päästyäni. Kahvila oli tyhjä, mutta onneksi sentää seuraksi tuli Niinistö. Olikin kiva jutella kaikessa rauhassa ajankohtaisista asioista ja vähän muustakin. Sitten tuttavaperheeni Julia-tyttären luokka avasi vierailuryhmät osaltani. Mukava ja asioista kiinnostunut luokka ja kun istuntosalin lehterillä pidin ryhmälle pienen tietokilpailun pikkupalkinnoin ja niin kädet nousivat upeasti ylös. Tuli mieleen nuo mukavat kouluajat. Itse asiassa omien luokkienikin kanssa täällä useamman kerran vierailin mm. Leena Harkimon ja Jari Koskisen vieraana.

Nyt päivä kulunut kirjoitustöissä. Muutama pöytäkirja odotti ja pari puhetta. Iltapäivällä vielä täysistunto.

Täysistunnossa joukko varsin mielenkiintoisia ja tarpeellisiakin lakialoitteita. Toivotaan, että osall näistäkin löytyy ajallaan toteuttamismahdollisuudet mm. omaishoitoa koskeva lakiesitys on varsin kannatettava kuten myös esitys millä ehdotetaan säädettäväksi laki ikääntymisen vuoksi annettavista palveluista ja hoidosta. Tällä lailla turvattaisiin ikääntyneiden oikeus pitkäaikaishoitoon ja pitkäkestoisten palveluiden saamiseen. Myös esitys verovähennysoikeudesta lahjoituksen koskiessa lahjaa kehitysaputyöhön on kannatettava. Minusta lahjan yleisesti kolmansektorin toimijoille voisi nostaa samaan ryhmään. Myös Bjarne Kalliksen tekemä esitys asumiskustannusten vähennyskelmpoisuudesta on varsin järkevän tuntuinen. Kyse siis siitä, että työmarkkinoiden muuttuessa on tullut yhä yleisemmäksi hakeutua työhön kauas varsinaisesta kodista. Kalliksen aloitteen mukaan ”Moni työntekijä valitsee työttömänä olemisen sijasta työpaikan varsinaisen kotipaikkakunnan ulkopuolelta, jolloin hänelle syntyy huomattavan paljon työnhankkimiskuluja. Verotuksellisesti tätä työvoiman liikkuvuutta on edistetty myöntämällä kodin ja työpaikan välisistä viikonlopun matkoista verovähennys. Kahden asunnon asumiskustannuksista on myönnetty vähennys vain silloin, kun verovelvollinen on samalle työnantajalle suorittanut työtehtäviä molemmilla paikkakunnilla. Tämänkin periaatteen soveltaminen on verokäytännössä tuottanut ongelmia.”

Tärkeitä asioita on paljon ja korjaustakin vaativia, mutta tietysti talouden realiteetit on aina myös syytä muistaa. Katsotaan miten asiat etenevät.

Täysistunnosta Lopelle kunnan kunniamerkkitoimikunnan kokoukseen ja sitten ratsastustunnille.

Kommentit