Tiedotus alkaa olla suuri ongelma koronakriisin hoidossa – Pääministeri Sanna Marinin pitäisi laittaa tiedotus kuntoon

Blogi, maanantaina 23.03.2020

Uusi viikko käyntiin puhelin, Skype ja muilla etätyökokouksilla. Aamulla ensin Koronaryhmän kokous ja sitten vedin Kokoomuksen talous- ja valtiovarainvaliokunnan kokoukseen ja nyt sitten kohta kunnanhallituksen kokous. Lopen kunnanhallitus kokoontuu nyt kriisiaikaan myös Skype-yhteydellä eli haluamme vähentää kaikki kontaktit nyt minimiin.

Viikonlopun aikana nostimme Kokoomuksesta vahvasti esille koronakriisin isot ongelmat tiedotuksessa. Näyttää siltä, että hallitus, mikä sinänsä on tehnyt hyviä päätöksiä mm. valmiuslakien voimaansaattamisesta, on nyt sortunut jollain tavalla sisäiseen viestintänokitteluun ja -kilpajuoksuun. Pääministeri Sanna Marin näyttää kovasti nyt puuttuvan kaikkeen ja hänellä nyt kova tarve nostaa itseään. Viimeksi totesi, että hän joutui ohjeistamaan keskustan valtiovarainministeri Katri Kulmunia jne. Ja tänään sitten iltapäivälehden nettisivut huusivat eri uutisissa kuinka ensin Li Andersson kertoi hallituksen suunnittelevan liikkumisen rajoittamista ja hetken päästä samaa viestitti lähes samoin sanoin ja otsikoin myös pääministeri jne. Tämä nyt antaa hieman huonon kuvan siitä miten kriisin viestintää hoidetaan ja samaa huolta lisäsi myös opetusministeri Li Anderssonin säätäminen pienten lasten lähiopetuksen suhteen. Ja onhan näitä muitakin.

Itse ymmärrän hyvin, että nyt on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, mutta silloin erityisen tärkeää olisi varmistaa aina ennen tiedottamista, että päätökset on tehty hyvin ja huolella ja, että eri tilanteisiin on vastaukset. Tämä muuten nyt on seuraavaksi sitten koetuksella, kun huomenna kuulemma hallitus kertoo liikkumisen rajoittamisesta ja myös ravintoloiden sulkemisesta.

Itse olen saanutkin jo ison määrän kysymyksiä liittyen mahdolliseen Uudenmaan eristämiseen. Tämä pitää nyt huolella hallituksen valmistella. Ja tiedottaa sitten selvästi miten esimerkiksi yritykset jotka sijaitsevat Riihimäen seudulla voivat jatkossa operoida Uudellemaalle missä toiminta kuitenkin isolta osin on? Vai voivatko? Tai voiko VR:n toiminta jatkua normaalisti henkilökunnan liikkumisen suhteen jne. Tässä on iso vaara, että yhtäkkinen sulkeminen aiheuttaa niin paljon epäselviä tilanteita, että niiden oikomiseen menee sitten kohtuuttomasti aikaa. Mutta toivotaan, että nyt koulupuolen sotkuista on otettu opiksi.

Nyt kunnanhallituksen kokoukseen. Ja sitten työt jatkuvat tänään myöhään. Valmistelussa mm. Kokoomuksen esitys valtion I lisätalousarvioksi. Hallituksen viime perjantaina esittelemä LTA ei millään tavalla nimittäin riittävästi vastaa talouden haasteisiin mm. pienten yritysten kohdalla eikä myöskään riittävän Covid19-testauksen varmistamiseksi. Meidän tavoite on, että testausmäärät saataisiin meillä myös Etelä-Korean hyviä tuloksia saavuttaneelle tasolle. Ja myös hoitoalan hengistysuojaimia yms. pitää pystyä hankkimaan riittävästi ja avaamaan myös omaa tuotantoa Suomessa. Valmistelen tätä meidän kokonaisuutta nyt ja sen tulemme esittelemään osaksi huomenna ja isolta osin torstaina.

Kello 22.47 ja hetki sitten Kokoomuksen lisätalousarvion esitykset valmiiksi. Tarkka momenttikohtainen läpikäynti paljasti Marinin hallituksen rahoituksen riittämättömyyden mm. riittävään testaamiseen ja myös pienten yritysten pelastamiseen. Nyt Kokoomuksen paketti valmis ja laitoin sen eteenpäin. Huomenna osa julki ja sitten torstaina vielä lisää. Nyt tarvitaan huolellista valmistelua ja riittäviä toimia. Valitettavasti hallituksen taloustoimet paljastuivat aika pian riittämättömiksi.

 

Kommentit