Ravintolat ja muut bilepaikat on suljettava heti – Uusimaa välttämätöntä eristää muusta maasta

Blogi, tiistaina 24.03.2020

Hallitukselta pitää tänään jo edellyttää päätöksiä ravintoloiden ja viihdekeskusten sulkemisesta. Päätös pitää saada nyt yksiselitteisenä määräyksenä. Näin ravintolat ja muut vastaavat voivat päästä eroon vuokravelvoitteistaan ja saada mahdollisesti korvauksia myös vakuutuksista. Myös valtion tulee varautua korvaamaan määräyksellä suljettujen paikkojen selviäminen yli kriisin. Tämä ei tietenkään tarkoita palkkoja eikä muuta sellaista, mutta sellaiset menot joilla toiminta voidaan säilyttää yli kriisin ja saada nostettua ylös kriisin jälkeen. Ei siis pidä yhdenkään terveen yrityksen antaa kaatua yksin koronan aiheuttamiin ongelmiin.

Samalla pitäisi nyt jo saada aikaiseksi päätös Uudenmaan rajaamisesta muusta maasta. Uudellamaalla ylivoimaisesti pahin tautitilanne ja sieltä se kyllä leviää äärimmäisen nopeasti muuhun maahan jos nyt ei liikkumista rajoiteta. On vastuutonta, että nyt esimerkiksi monet ulkomaanmatkan takia tai lähipiirin tartunnan takia karanteeniin määrät matkaavat mökeilleen. Omassa kotikunnassanikin useampia tapauksia joissa karanteeniin määrätyt ovat liikkuneet kahviloissa ja kaupoissa ja vieläpä rehvastellen, että ”ei minulla mitään oireita ole” jne. COVID-19 -virus kun nimenomaan leviää oireettomana jo varsin tehokkaasti ja on täysin vastuutonta toimia tuolla tavalla. Lähinnä vihastuttaa, kun kuulee, että lähikaupassa ja kahvilassa on tällaisia henkilöitä vastoin määräyksiä asioinut. Yrittäjät ja kaupan ja kahviloiden työntekijät ovat kohtuuttomassa tilanteessa tällaisten ”sankareiden” takia. Presidentin sanoin se sankaruus päättyy sitten pahimmillaan omaan tai muiden osalta sairaalasänkyyn.

Nyt siis pitää pysyä omassa kunnassa eikä seikkailla ja matkata edes takaisin mökeille ja kaupunkiin. Uudenmaan eristäminen on siis nyt välttämätöntä tehdä ja myös rajoittaa muutakin liikkumista koko maassa. Näyttää siltä, että suositukset eivät toimi eikä vastuullisuudesta ole tietoakaan.

Nyt siis täysi tuki Marinin hallitukselle, että päätöksiä saataisiin aikaiseksi tänään. Huomenna on jälleen huonompi päivä tehdä päätöksiä, jotka olisi jo pitänyt tehdä.

Kello 19.45 ja hetki sitten esitys saatiin.

Ravintolat, pubit ja kahvilat suljetaan!

Ravintoloiden sulkuesitys Marinin hallitukselta eduskuntaan vielä tänään. Sillä ravintolat suljetaan 31.5.2020 asti.

Ravintolat voivat kuitenkin myydä ulos ruokia. Ravintolasta saa myös noutaa ruokaa, mutta syömään ei voi jäädä. Rajoite koskee myös terasseja yms. tiloja.

Määräys koskee ravintoloiden lisäksi myös kahviloita, pubeja ja yökerhoja.

Työpaikkaruokalat saavat olla auki.

Meidän on tavoite saada käsiteltyä lait eduskunnassa lauantaihin mennessä.

”Esityksessä ehdotetaan ravitsemisliikkeiden aukiolon rajoittamista 31.5.2020 asti. Ravitsemisliikkeet olisi pidettävä suljettuna asiakkailta. Ulosmyyntiä eli ruoan tai juoman myymistä muualla nautittavaksi ei rajoitettaisi. Rajoituksen ulkopuolelle jäisivät lain 1 §:n 3 momentissa tarkoitetut henkilöstöravintolat, joita ovat esimerkiksi päiväkotien, koulujen, sairaaloiden, ja vankiloiden ruokalat sekä teollisuuslaitosten henkilöstöruokalat.”

Esityksessä asiaa arvioidaan seuraavasti: Vakuutusehdoista riippuen yrittäjälle voi olla mahdollista saada toiminnan keskeytymisestä korvauksia. Liikehuoneiston vuokraamisesta annettu lain (482/1995) 25 §:n ja varallisuusoikeudellisista oikeustoimista annetun lain (228/1929) 36 §:n perusteella voidaan arvioida vuokran kohtuullis- tamista eräissä tapauksissa.

Kello 22.10. Eduskunta jatkaa ravintoloiden sulkemisesityksen käsittelyä. Nyt näyttää siltä, että esitys pitää sisällään sellaisia kohtia mitkä rajaavat pois myös keskeytysvakuutusten turvan. Tällaista esitystä ei minusta pidä kyllä hyväksyä jos ravintoloille ja kahviloille ei samaan aikaan voida esittää kattavaa tukipakettia tai varmistaa, että vakuutusturva toimii.

Myös monia huolia on noussut esille suunnitellusta Uudenmaan eristämisestä. Miten työssäkäynti varmistetaan? Miten yhteishuoltajuus yli maakuntarajan varmistetaan jne. Nyt pitää tehdä hyvää ja harkittua lainsäädäntöä millä kohtaamisia rajataan, mutta ei tehdä kohtuuttomia tilanteita ihmisille. Pidän näitä esillä eduskunnassa vielä. Yritetään saada kovaan pakettiin myös inhimillisyyttä mukaan.

Työt jatkuvat ja nyt mennään lauantaille ainakin, että saataisiin kaikki päätökseen ajoissa.

 

 

 

Kommentit