Riittääkö Suomessa tehohoidon paikat? – Moni muu maa jo joutuu valitsemaan ketä hoidetaan

Blogi, sunnuntaina 22.03.2020

Riittääkö Suomessa tehohoidon paikat? – Moni muu maa jo joutuu valitsemaan ketä hoidetaan.

Tämä pohdituttaa nyt monia Suomessakin. Samaan aikaan ainakin itse saan koko ajan viestejä siitä miten hoitoalalla toimia ei suostuta testaamaan. Miten kotihoidon henkilökunnan tartuntoja tai tartunnansaaneiden työkavereiden ja muiden altistuneiden tilanteeseen ei puututa ja miten esimerkiksi kotipalvelun ja -hoidon suojavarusteita mm. suusuojia ei anneta. Eilen esimerkiksi sain viestin miten kotihoidossa on hoitajille annettu vain kaksi suusuojaa työvuoroa varten. Suusuojaa ei siis vaihdeta edes jokaisen asiakkaan luona. Terveydenhoidossa ja vanhustenhoidossa hoitajat on laitettu kohtuuttomaan tilanteeseen. He tekevät työtä oman ja lähipiirinsä terveyden uhmaten, mutta heidän varusteistaan ei huolehdita eikä riittävästä testaamisesta eikä myöskään tartunnan saaneiden lähipiirin ja työkavereiden eristämisestä.

Samaan aikaan huoli tehohoidon paikkojen riittävyydestä on suurin. Ja myös henkilökunnan, jos henkilökunnasta ei nyt pidetä erityistä huolta. Lyhytnäköinen tiukan rajaamisen sivuuttaminen laittaa pahimmillaan kokonaisten osastojen ja sairaaloiden henkilökuntia itse sairaspedille. Itse ainakin toivon, että nyt työnantajat terveydenhoidossa ja sairaanhoidossa ja kotipalveluissa toimisivat kovaa työtä tekevien ja oman terveytensäkin vaarantaen työtään tekevien kohtaan reilusti ja asiallisesti. Moni on huolissaan ja peloissaan ja kokeen, että työantajat eivät heistä välitä.

Olemme muuten isoissa ongelmissa jos tämä usko ja luottamus nyt järkkyy. Ja tätä ammattilaisten joukkoa kun koskee myös erilaisten velvoitteet tehdä työtä myös suojatyötä. Silloin kaiken pitää olla kunnossa eikä yhtään ihmistä pakottaa työhön huonoin tai riittämättömin suojavarustein tai vähääkään niin, että ihminen epäilisi tartuntaa itsellään tai lähipiirissään.

Uskallan tämän huolen kirjoittaa sillä olen saanut useita yhteydenottoja eri suunnista ja eri henkilöiltä. Kyse ei siis todellakaan ole yksittäistapauksista. Sosiaali- ja terveysministeriön pitäisi puuttua tähän nyt kovalla kädellä.

https://www.youtube.com/channel/UCxedrW6wpfvZ8_5LHT9mqdw

Oma lukunsa on sitten hoitoalalla toimivat jotka eivät edes itse noudata ohjeita ja sääntöjä. Uutiset ovat kertoneet mm. yli 20 HUS:n lääkärin ryhmästä jotka osallistuivat matkaan Leville vielä maaliskuussa. 125 henkeä asetettiin karanteeniin, mukana 26 HUS:n ortopedia.

Ja minuun otti yhteyttä myös toinen henkilö joka kertoi HUS:n toisesta reissusta ja sitä seuranneesta tartunta-aallosta. Sen tiedot minulla vain yhdeltä taholta enkä niitä sen takia julkaise.

Kun lääkärit toimivat näin niin silloin on kyllä kovin vaikea kehottaa isovanhempia ja muita ikäihmisiä ymmärtämään koronaviruksen vaarallisuus. Mutta toivon, että itse kukin nyt ymmärtävät, itsekin olen virheiden kautta, ymmärtänyt.

Meidän hallitus on nojannut omia päätöksiään THL:n arvioihin. Nämä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arviot poikkeavat alakanttiin niin maailman terveydenjärjestön WHO:n ja brittiläisen Imperial Collegen yliopiston tutkijoiden arvioista. Näihin siis viittaan itsekin tuossa eduskunnassa pitämässäni puheessa mikä löytyy YouTube-videona tästä blogista.

Nyt pitääkin kysyä, että miksi korona eli covid-19 -virus toimisi ja leviäisi Suomessa eri tavalla kuin esimerkiksi Espanjassa ja Alankomaissa? Itse uskon, että olemme näillä rajoittamistoimilla vähintäänkin samalla Alankomaiden kanssa.

HUS:n johtaja Lasse Lehtonen oli meillä Valtiovarainvaliokunnassa viime viikolla kuultavana. Hän ei nojannut enää THL:n arvioihin vaan nimenomaan maailman terveysjärjestön  WHO:n lukuihin. Lehtonen laskeskeli, että, jos meillä nyt siis 35% väestöstä saisi tartunnan, se tarkoittaisi että noin 96 000 potilasta tarvitsisi tehohoitoa epidemian aikana. Olemmekon tähän varautuneet? No emme ole.

Italia joutuikin tekemään omille  lääkäreille ohjeet, joiden mukaan tehotoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan. Italian tehohoidon ja anestesian lääkäreiden SIIARTI ohjeisti lääkäreitä niin, että ”niiden, joilla on parhaat mahdollisuudet selviytyä on päästävä tehohoitoon”.

Silloin muuten olemme karussa tilanteessa. Eikä sellaiseen saisi tilannetta koskaan päästää. Siksi itse toivon ja edellytän, että meilläkin ryhdyttäisiin koronatoimia tekemään WHO:n asiantuntija-arvioiden ja myös muiden maiden kokemusten pohjalta. Ja, että lisätään merkittävästi Etelä-Korean esimerkkiä noudattaen testausten määrää. Jokaiseen maakuntakeskukseen pitää saada yksi kaikille avoin drive-in -koronatestauspiste. Ja samaan aikaan lisätä rahoitusta niin, että tehohoidon paikkoja on riittävästi.

Ja ainoa tae, että tilanne pysyy käsissämme on rajoittaa sen leviämistä tarpeeksi tehokkaasti. Minusta hallituksen pitää välittömästi saada loppumaan toiminta niin laskettelukeskuksissa kuin yökerhoissa ja vastaavissa. Määräys pitäisi antaa jo tänään. On hullua pyörittää Levillä ja muuallakaan koronalinkoja enää yhtään päivää.

Myös yksityisten liikuntasalien ja muiden suositukset pitää muuttaa välittömästi määräyksiksi. Ja samalla luvata valtion taholta riittävä tukipaketti yritysten vuokranmaksun varmistamiseksi esimerkiksi jonkinlaisella vastuunjaolla missä pienin toiminimiyrittäjä ja yksinyrittäjä ei kanna juurikaan taakkaa vaan sen kantavat suuremmat ostoskeskukset ja vuokranantajat niin, että niille valtio lupaa normaalista vuokrien tulovirrasta jonkin riittävän ja kattavan prosentin. Periaate sama mitä olen esillä pitänyt, että aina isompi ja vahvempi kantaisi isomman taakan kuin pienempi ja heikompi.

Nyt tarvitaan oikeasti kovia toimia. Itse rajaisin jo Uudenmaan liikkumisen pois muusta maasta. Lisäisin liikkumisen rajoitteita jne. Parempi olisi tehdä enemmän ja ajoissa kuin liian vähän ja liian myöhään.

Kello 21.50 ja mökiltä kotiin. Uusi viikko alkamassa vaikka ei tässä näytä suurta eroa olevan onko arki vai pyhä. Tänään hyviä tietoja Teneriffalta ja myös Espanjasta. Suomalaisia saadaan pian molemmista kotiin. Kiitos teille kaikille näissä aktiivisille.

Tänään myös esitimme Sinuhe Wallinheimon kanssa, että keräysluvista luovuttaisiin toistaiseksi. Avaisi mahdollisuuden tukea ja pelastaa niin urheiluseuroja, bändejä kuin kulttuurialankin toimijoita. Toivottavasti saisimme tästä esityksen jo alkavalla viikolla.

Pieni ulkoilu sentään tänäänkin ja nikkaroimme myös linnunpönttöjä ja yhden tällaisen GoPro Linnunpönttö-Liven. Kevään tullen saatte kuvaa mitä Pekkalan Tintti puuhaa.

 

 

 

 

Kommentit