Pienet toiminimi- ja yksinyrittäjät jäivät juurikin ilman apuja – Monta tervettä palvelualan yrittäjää kaatuu pian, jos ne eivät saa rahaa

Blogi, lauantaina 21.03.2020

Yritykset tarvitsevat suoraa apua.

Pidän maamme hallituksen talouspakettia koronatilanteeseen varsin hyvänä.

Mutta yhden elintärkeä asian sen unohtaa eli suomalaiset pienet yksinyrittäjät ja toiminimiyrittäjät. Suomalaiset yritykset nimittäin tarvitsevat nyt oikeasti suoraa tukea  selvitäkseen tilanteesta. Nyt annettu valtion lisätalousarvio on suuruudeltaan 400 miljoonaa ja talouden pelastuspaketti 15 mrd. euroa.

Yhdenkään terveen yrityksen ei saa antaa kuolla. Tämä lupaus pitäisi nyt saada Marinin hallitukselta suomalaisille työpaikoille. Nyt kassakoneet eivät käy ja liikevaihto on monella jo nollassa. Edessä on pian konkurssiaalto. Apua pitää saada nyt pian suoraan yrityksille mm. palkanmaksuun ja myös muihin pakollisiin kuluihin. Yrittäjien ja työnantajien onkurssiaalto vältetään, julkisen vallan pitää ottaa hoitaakseen pahimman kriisin ajaksi yrittäjien ja työnantajien sosiaaliturvamaksut eli YEL-, TyEL- JA MYEL-maksut valtion ja sosiaalivakuutuslaitosten tulisi ottaa vastuulleen heti.

Tyel-maksujen määräaikaisen alentamisen lisäksi niihin ja yritysten veroihin pitää saada riittävästi maksuaikaa. Työeläkeyhtiöille tuleekin nyt mahdollisuus pidentää työnantajien ja yrittäjien pyynnöstä työeläkemaksujen ja yrittäjän eläkevakuutusmaksujen maksuaikaa kolmeen kuukauteen.

Kiitoksenarvoista koronapaketissa on se, että nyt mm. yksinyrittäjien sosiaaliturvaa parannetaan. Yrittäjät saavat oikeuden työttömyyspäivärahaan määräaikaisesti. Maassamme on nimittäin yli 180 000 yksinyrittäjää ja toiminimiyrittäjää ja valtava määrä muita pieniä työllistäviä yrityksiä. Kaiken kaikkiaan Suomessa on runsaat 260 000 yritystä, jotka työllistävät siis alle kymmenen henkilöä.

Nämä työpaikat ovat nyt uhattuna. Viestejä tulee valtavasti, että tähän asti esimerkillisesti kaikki maksunsa ja laskunsa maksaneet yritykset ovat ajautumassa konkurssiin. Työttömyys tulee räjähtämään, jos tämä pääsee tapahtumaan. Itse etsisin vielä mallia, missä valtio voisi auttaa esimerkiksi liiketilojen vuokranmaksussa ja muussa vastaavassa.

Yrittäjien taholta on toivottu myös sitä, että valtio edellyttäisi nyt sähkösiirtoyhtiöitä alentamaan kriisiajaksi maksujaan ja että valtio ja kunnat toteuttavat julkisia hankintojaan etupainotteisesti. Nämä olisi perusteltuja toimia tällaisessa tilanteessa. Ne turvaisivat osaltaan monen yrityksen toimintaa ja pitäisi markkinan elävänä kriisin yli.

Kiitosta annan kyllä siitä, että Suomen yrittäjien ja työmarkkinajärjestöjen sopivat toimet suurelta osin nyt toimeenpannaan. Mutta huoleni on nyt pienten yritysten puolella. Ne eivät kuulkaa tule näillä Marinin hallituksen toimilla selviämään yli tämän tyhjän palvelualojen kassakriisin. Siinä menee nurin jo seuraavan kuukauden aikana monia terveitä ja normaalioloissa toimivia palvelualanyrityksiä parturi-kampaamoista kahviloihin ja kosmetolologeista kuntosaleihin ja personaltrainereihin.

Samaan aikaan myös monet perheet ovat erittäin tukalassa tilanteessa. Nyt pitää pystyä varmistamaan perheiden toimeentulo myös niissä tilanteissa, kun perheen vanhempien tulot laskevat tai romahtavat lomautuksen tai esimerkiksi lasten etäopetukseen joutumisen myötä. Korona-viruksen johdosta koteihin joutuneiden toimeentulo pitää turvata. Tämä kysymys on edelleen avoinna ja kauaa ei enää perheet voi odottaa. Hallituksen pitäisi nyt avata tartuntatautipäiväraha myös niille vanhemmille jotka ovat joutuneet koronan tartuntavaaran takia esimerkiksi riskiryhmään kuuluvan lapsen kanssa jäämään kotiin. Tätä instrumenttiä pitäisi nyt käyttää perheiden ja eristyksiinkin joutuneiden vanhempien elannon turvaamiseen.

Samaan aikaan olen todella huolissani myös kuntien talousahdingosta ja julkisen talouden vaikeasta tilanteesta. Ei tämä tilanne tarkoita sitä, että työllisyyden tavoitteista voitaisiin luopua vaan niiden eteen pitää tehdä entistä enemmän toimia. Nyt pitäisi uskaltaa vaikka määräaikaisesti tehdä päätös paikallisen sopimisen sallimisesta kaikissa yrityksissä. Jos pystyisimme näin pelastamaan suomalaisia työpaikkoja niin se olisi meidän jokaisen yhteinen voitto.

Kuntatalous tarvitsee pikaisesti merkittävää tukea selvitäkseen vaikeasta tilanteesta. Hallitus kertoikin tiedotustilaisuudessaan, että kuntien ei pidä nyt lomauttaa, vaan hallitus tulee kuntien tilannetta myöhemmin auttamaan. Uusia velvoitteita ei kunnille voida enää ainakaan toistaiseksi suunnitella, ennen kuin nykyisestä korona-kriisistä on selvitty ja toivuttu.

Tilanne on yksinkertaisesti sellainen, että nyt ei voida hoitaa pelkästään tautia vaan nyt pitää hoitaa myös taudin oireita. Yritykset eivät tule tästä hallituksen nykyesityksin selviämään. Nyt tarvitaan puhdasta rahaa, että vuokranmaksut saadaan hoidettua ja lykkäystä, että yrittäjien maksuja ei kassan ollessa tyhjänä tarvitse maksaa. Täysi tuki ja kannustus nyt siis Marinin hallitukselle. Ottakaa yrittäjien, yritysten ja suomalaisten työpaikkojen huoli ja tuska tosissanne. Kauniit sanat eivät partureita ja palvelualaa pelasta vaan sinne tarvitaan nyt rahaa.

Korona vaati ensimmäisen suomalaisuhrinsa

‪Korona vaati tänään ensimmäisen uhrin Suomessa. Pysäyttävä, vaikkakin odotettu, mutta ei toivottu tieto. Osanottoni uhrin läheisille. Tämä tapahtuma olkoon meistä itsekullekin muistutuksena koronavirus vaarallisuudesta ja siitä miten se leviää.

Muistakaa kaikki, että tämä tauti leviää jo ennen kuin tiedätkään olevasi sairas. Näkymätön vihollinen joka nyt koettelee maatamme ja koko maailmaa kovalla kädellä.

Tänään päivä hoidettu asioita moneen suuntaan. Teneriffalla paljon suomalaisia motissa. Heidän asiaa hoidettu ulkoministeri Pekka Haaviston suuntaan. Siellä hotellit menossa kiinni ja vanhimmat ihmiset jo lähes 100-vuotiaita. Apua siis  tarvitaan pian sillä monien lääkkeet myös loppuvat matkan venyessä.

Samanlaisia viestejä myös Aurinkorannikolta. Espanjassa korona jyllää rajuna. Madridissa kuoli jo eilen yksi ihminen, joka viidestoista minuutti. Italiassa luvut vieläkin suurempia. Eli toivottavasti meillä nyt otetaan kaikki määräykset hyvin vastaan ja ollaan esimerkillisiä. Ja muistuttakaa omia läheisiämme, että ikäihmisten rajoitukset eivät ole kiusataksemme, vaan suojellaksemme heitä.

Kouluasioiden sotku on edelleen aiheuttanut ihmetystä enkä itsekään sitä ymmärrä. Selitykset tuntuvat muuttuvan ja vanhemmat, koulut ja kunnat menevät koko ajan sekaisemmin näiden viestien kanssa. Nyt ohjeeni on hallituksen suuntaan ja OKM:ään, että pysäyttäkää nyt tilanne. Viheltäkää tämä poikki. Sitten rauhassa katsotte faktat ja päätökset kuntoon ja kerrotte ne vasta sitten julki. Tällainen veivaaminen ja selittely ja selittelyn selittely ei tällaiseen tilanteeseen kuulu. Nyt avointa, rehellistä ja oikea-aikaista tiedotusta arvon pääministeri! Kiitos!

Illansuussa oli hetki pakko laittaa yhteydet kiinni ja jättää puhelin mökkiin. Vähän omaa aikaa Vanajalla linnunpönttöjä tehden ja pieni lenkki naapurin Tompan ja koirien kanssa. Nyt hirveä padasta ja Lopen perunamuussia.

Raskas päivä tämäkin, mutta eteenpäin mentävä. Huominenkin tulee joka tapauksessa. Ei se varmaan parempi vielä ole kuin tämä päivä oli. Pahempi pelkään, mutta päivä on sekin.

 

 

 

 

Kommentit