Hallituksen koulupäätös sai vanhemmat ja koulut ymmälleen – Marinin hallituksen parannettava pikaisesti päätöksentekoa ja kriisiviestintää

Blogi, perjantaina 20.03.2020

Pääministeri Sanna Marin on hekilökohtaisesti onnistunut koronakriisin hoidossa vähintäänkin hyvin. Pääministeri on esiintynyt vakuuttavasti ja kertonut päätöksistä yksiselitteisesti ja selkeästi. Hallituksensa kanssa jo 100. päivänä poikkeuslakien piiriin joutunut pääministeri ansaitsee siis kiitosta ja arvostusta. Ei helppo paikka ja hyvä aloitus.

Maanantaina sain itsekin toimia kotiopettajana, kun pienet koululaiset jäivät Koronavaaran takia pois koulusta.

Nyt kuitenkin Marinin hallituksen muiden ministereiden kohdalla alkaa hieman toimet hapuilla. Tänään koulumaailma meni yhdellä opetusministeri Li Anderssonin Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteella täysin sekaisin. Yhtäkkiä OKM tiedottivat, että koulut avataankin takaisin kaikille 1.-3.-luokkalaisille lapsille.

Aiemmin oli pidetty nimenomaan tärkeänä, että koulujen isot oppilasmäärät saadaan painettua alas ja lähiopetukseen osallistuisivat vain kriittisissä työtehtävissä olevien perheiden lapset. Järjestelyt oli saatukin jo kuntakohtaisesti ja kouluittain toimimaan varsin hyvin, kun päätös kääntyi lähes päinvastaiseksi. Maanantaina koulut avataankin uudelleen kaikille alakoulun pienimmille oppilaille. Etäopetus heidän kohdalla muutettiin vain toiveeksi.

Juuri kotikylän kaupassa eräs äiti kertoi, että nyt lapsien on sitten palattava kouluun kun työnantaja ei enää mahdollista etätyön tekemistä, kun hallituksen määräys kääntyi ylösalaisin. Näin sen ymmärrettävästi nyt työnantajat tulkitsevat vaikka edelleen onkin toive, että ne perheet jotka voivat pitäisivät lapsensa kotiopetuksessa.

Työhuoneeni karkkipiste oli muutaman päivän suljettu, mutta se avattiin tänään uudestaan suuren kysynnän takia. Jaan siis tässä kaikki makeiset mitä en itse syö 🙂 Lopetin nimittäin sokerin käytön vuonna 1986.

Koronan neuvotteluetäisyys ala Petteri ja Ben.

Mahdoton ymmärtää, että mistä tällainen yhtäkkinen ja täydellinen linjanmuutos johtui? Miksi yhtäkkiä ei pienten koululaisten eristäminen isosta ryhmästä ei olekaan enää välttämätöntä ja tärkeää vaan enää vain toivottavaa? Oliko lopulta täyskäännöksen syy se, että hallitus laittoikin talouden lasten terveyden edelle? Ilmeistä on, että hallitus ei ollut valmis maksamaan perheiden toimeentuloa heidän kohdalla jotka joutuivat jäämään palkattomalle lomalle pienten lasten etäopetuksen takia? Nyt aikuiset voivat palata maanantaina töihin eikä näin kustannuksia yhteiskunnalle synny?

Vastuullinen ratkaisu olisi ollut ottaa käyttöön näiden vanhempien kohdalla tartuntatautipäiväraha ja korvata sen kautta kotiin jääneelle vanhemmalle ansionmenetykset. Tämä olisi ollut myös taudin leviämisen hidastamisen kannalta järkevää ja uskon, että lopputulokselta myös edullisintakin.

Ymmärrän kiukun, hämmennyksen, sekaannuksen ja kaiken mitä tämä vatkaaminen ja huopaaminen nyt perheissä ja myös kunnissa ja kouluilla on aiheuttanut. Toivotaan, että opetusministeri Li Andersson nyt mahdollisimman pian vielä selkiyttää tilannetta ja vahvistaa tiedotusta mitä nyt perheiden pitää tehdä ja miten työnantajien tulisi tilanteeseen suhtautua.

Päivällä myös hallitus sekoili korona testausten lisäämisen kanssa. Peruspalveluministeri kertoi tiedotustilaisuudessa tietoja joita sitten jälkikäteen ainakin STT joutui oikomaan. Testausten määrä ei nousekaan niin paljoa kuin ensin kerrottiin ja mitä tilanne nyt todellakin vaatisi. Olimmekin jo tiedotustilaisuuden aikana toiveikkaita, että nyt testausmääriä nostetaan Suomessakin kohti Etelä-Korean määriä missä mm. massatestauksella on pystytty nopeasti saamaan taudin leviämistä kuriin. Mutta hyvä, että sentään jonkin verran testausmääriä suostumaan lisäämään.

Hämmennystä aiheuttaa myös kunnissa ministerin linjaus, että kotihoidon hoitohenkilökunnan pitää käyttää suojavarusteita. Nyt ei sitten suojavarusteita saada mistään eikä kukaan. Ja näitä ihmeellisiä ja täysin harkitsemattomia linjauksia tulee koko ajan ovista ja ikkunoista. Esimiehet uupuvat kun ohjeistuksen valtion taholta epäselviä, muuttuvat koko ajan jne.

Ja olihan se aikamoista eilenkin, kun ensin Sosiaali- ja terveysministeriö päätti salata tehohoitoon joutuneiden määrän. Siis myös määrän. Kun tätä ihmeteltiin eduskunnassa niin sitten ministeri Kiuru yhtäkkiä sanoi, että ”niitä on viisi” ja, että neljä HUS:n alueella ja yksi muualla. Päätös siis kumoutui hetkessä ja aiemmin kerrotut salaamisperusteet joutuivat vähintäänkin outoon valoon.

Ymmärrän ettei tehohoitoon joutuneiden henkilöllisyyttä pidä paljastaa. Tosin voi kysyä, että oliko oikein Koronan alkuvaiheessa kuitenkin varsin tarkasti paljastaa tartunnan saaneita ihmisiä mm. jääkiekkojoukkueen lapsi? Eikös siinä sitten ihan yhtälailla kyseisen lapsen leimaantuminen tapahtunut? Mutta se siitä. Mutta, että vielä määräkin salattaisiin? Se määrä on nimittäin aivan olennainen tieto siinä, kun eduskunta varmistaa, että rahoitusta on riittävästi tehohoitopaikkoja varten. Eilen salissa näistä puhuikin. Voin tuon puheen vielä alkuviikosta viimeistään laittaa myös videona tänne. Siitä selviää aika hyvin miksi tehohoitopaikkojen määrä on olennaista ja miksi siitä pitää olla huolissaan.

Mutta, nyt eteenpäin. Olemme antaneet Marinin hallitukselle täyden tuen vaikeassa paikassa tukien mm. valmiuslakien toimeenpanoa ja myös muita varsin koviakin toimia Koronan voittamiseksi. Niin tuemme jatkossakin, mutta nyt pääministeri Marinin pitää terävöittää ja selkeyttää oman hallituksensa muidenkin ministereiden päätöksentekoa ja tiedottamista. Näin ei enää voida jatkaa. Kriisitilanne vaatii tarkkaa, oikea-aikaista ja avointa tiedotusta. Hyvä tästä tulee, kun vaan kaikki tehdään huolellisesti ja tiedotetaan vain se mikä on päätetty ja totta ja minkä takana myös hallitus on.

Eduskunnan viikko näin päätökseen. Viimeisessä täysistunnossa tänään pöydälle pantiin ensimmäinen Koronan lisätalousarvio. 400 miljoonan euron LTA:lla turvataan mm. sairaanhoidon toimivuutta vaikeassa tilanteessa. Hallitus kertoi myös tänään kriisipaketista. 15 mrd kriisipaketilla pyritään helpottamaan talouden tilannetta. Aiheesta annoin tänään julkisuuteen myös tiedotteen. Se löytyy täältäkin tuolta Uutiset -sivulta. Palaan tähän kokonaisuuteen ja sen täydennystarpeisiin vielä viimeistään ensi viikolla.

Nyt evakossa mökillä. Loppijärvi on vapautunut jälleen jäiden ikeestä. Luonto heräilee jo kevääseen. Hanhiparvi tuossa juuri järven yli lensi. Taidan nostaa jalat kohta saunassa kohti mustaa kattoa.

Tässä vielä tuo torstain 19.3.2020 Eduskunta TV:n Facebook Live:

 

 

 

Kommentit